Connect with us

Marknadsnyheter

AI Medical Technology tar in 10,8 miljoner kronor för att påskynda utvecklingen av Dermalyser, ett AI-drivet diagnostiskt beslutsstödsverktyg för hudcancer

Published

on

  • Northern CapSek Ventures deltog i övertecknad investeringsrunda
  • Första prospektiva kliniska prövningar visar oöverträffad sensitivitet och specificitet
  • Medlen ska finansiera CE-märkning och kommersialisering i Europa
  • Process för FDA-godkännande inledd med sikte på den amerikanska marknaden

Stockholm, Sverige, 24 januari 2023. AI Medical Technology, ett svenskt startup-bolag meddelar att företaget har genomfört en kraftigt övertecknad kapitalanskaffning på 10,8 miljoner kronor. Kapitalet kommer initialt att användas för att expandera företagets kliniska prövningsprogram i Sverige och andra viktiga europeiska marknader för Dermalyser, ett AI-drivet beslutsstödsverktyg, samt för att slutföra CE-märkning och kommersialisering. Dessutom påbörjar företaget arbetet med sikte på FDA-godkännande. USA står för 2/5 av en global marknad som genererade 7,2 miljarder dollar 2021. Den beräknas nå 14,5 miljarder dollar 2031, således en CAGR på 7,3 % från 2022 till 2031*.

”Vi är glada över att kunna avsluta denna finansieringsrunda som kommer att hjälpa oss att gå vidare till nästa steg i vår resa för att förse dermatologer och andra läkare med ett tillförlitligt beslutsstödsverktyg för snabb och korrekt melanomdiagnos”, säger AI Medical Technologys vd Christoffer Ekström. ”De oerhört uppmuntrande resultaten från vår nyligen avslutade prospektiva, multi-center kliniska prövning som omfattar 37 svenska primärvårdscentraler kommer att finnas tillgängliga inom kort. Reaktionen från det nordiska dermatologkollektivet har redan varit så positiv att vi har beslutat svara upp mot deras uppmaning att genomföra ytterligare studier. Fler studier ger oss även fördelen att vi utvidgar vårt redan marknadsledande bildbibliotek ytterligare. Sammantaget kommer de nya medlen och de kliniska testresultaten att göra det möjligt för oss att öka takten på vårt kommersialiseringsprogram, som inleds med CE-märkning och lansering på viktiga europeiska marknader. Vi ser även ett FDA-godkännande och lansering i USA framöver, en nyckelmarknad som fortsätter att växa. Dessutom förutspår prognoser att hudcancer kommer att bli ett ökande problem i Latinamerika och Sydostasien under det kommande decenniet.”

”AI-Medical Technology uppfyller alla våra investeringskriterier – disruptiv teknologi, ett stort otillfredsställt behov samt skalbarhet på den viktiga amerikanska marknaden”, säger Henrik Jerner på Northern CapSek Ventures. ”Vi var också imponerade av Christoffers och hans teams ambition och drivkraft och ser fram emot att stödja dem i deras mission att förse sjukvårdspersonal med detta ovärderliga, nya hjälpmedel för diagnos av hudcancer.”

*Allied Market Research, 2022

För mer information, vänligen kontakta:

Christoffer Ekström, VD AI Medical Technology

E-post: [email protected]

Mobiltelefon: +46721748339

Om malignt melanom

Enligt Cancer Today var förekomsten av nya fall av malignt melanom år 2020 över 320 000 över hela världen, https://gco.iarc.fr/today/home och var 4: e minut dör en person av hudcancer.  Med en växande trend förväntas antalet patientfall nå nästan 500 000 år 2040. Statistik visar vidare att så många som 99% av fallen kan botas om de diagnostiseras och behandlas tillräckligt tidigt, vilket understryker vikten av man kontinuerlig undersöker sin hud själv och vid misstänkt hudförändring, söker läkare. En noggrann och korrekt diagnos är alltså avgörande för att rädda fler liv.

Om Dermalyser

Dermalyser är en mobilapplikation baserad på AI som kan ge medicinsk personal på till exempel vårdcentraler diagnostiskt beslutsstöd vid diagnos av hudcancer. Dermalyser möjliggör snabbt och direkt diagnostiskt beslutsstöd med hög noggrannhet vid diagnos av hudcancer såsom malignt melanom. Läkaren tar en bild av patientens hudfläck och får inom några sekunder ett analyssvar från den artificiella intelligensen. På detta sätt missas färre cancerdiagnoser, fler patienters liv kan räddas och samtidigt kan färre patienter behöva genomgå onödiga operationer av godartade hudfläckar. Dessutom kan sjukvården bli mer effektiv och kostnaderna kan sänkas. Applikationen används tillsammans med ett dermatoskop monterat framför kameran på en mobiltelefon.

Om AI Medical Technology

AI Medical Technology är ett företag verksamt inom tvärvetenskapliga områden datavetenskap, mjukvaruutveckling och medicin. Företagets team fokuserar hängivet på att utveckla AI-drivna diagnostiska lösningar som möjliggör för vårdpersonal i primärvården att diagnosticera sina patienter på ett tillförlitligare, enklare och snabbare sätt. Efter den andra finansieringsrundan 2022 är teamet nu fokuserat på att ta den första produkten, Dermalyser, ett kliniskt validerat beslutsstödsverktyg för att diagnostisera all hudcancer genom kliniska prövningar och till marknaden. www.aimedtech.org.

Om Nordic CapSek Ventures

Northern CapSek Ventures AB (CapSek) är ett investmentbolag med säte i Göteborg och som investerar i tillväxtbolag, främst techbolag, med skalbara affärsmodeller. Målbolagen återfinns i södra, mellersta och norra Sverige. Investeringar görs när affärsmodellen är bevisad och målbolaget tar in expansionskapital i en så kallad A-runda. Drivkrafter för målbolagens tillväxt är digitaliseringen av samhället, det kan vara verksamheter inom Software as a Service (”SaaS”), Internet of Things (”IoT”), Computer Gaming (datorspel) eller AI/Machine Learning (”AI/ML”). CapSek investerar i både onoterade och noterade bolag. CapSek är noterat på NGM Nordic SME.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Energy Save har välkomnat 5 nya medarbetare under januari

Published

on

By

Energy Save växer så det knakar. Under den senaste tiden har bolaget introducerat fem nya medarbetare som gör det möjligt för Energy Save att fortsätta utvecklas – helt i linje med företagets ambitiösa tillväxtplan. De nyanställda är stationerade i Alingsås – och i slovenska Maribor. 

Jasmina Mucic kommer att förstärka försäljningsteamet på ES Systems och kommer att arbeta inom området kommersiella fastigheter. Jasmina har tio års yrkeserfarenhet som energiingenjör och kommer senast från en tjänst på Familjebostäder i Göteborg.

Calle Gabinus är anställd som Key account manager och ansvarar för Energy Saves verksamhet på den svenska och norska marknaden. Callerl har i uppdrag att utveckla affären tillsammans med Energy Saves distributörer på de lokala marknaderna. Han har sedan 2015 varit seniorkonsult med expertis inom försäljning och marknadsföring.

Stanislav Siedavnykh arbetar som Lead software engineer & architect, och är en förstärkning till Energy Saves digitala affärsområde. Stanislav kommer närmast från en tjänst som Senior software engineer på Volvo Cars. 

I Slovenien har Energy Save rekryterat Kaj Bednjički och Matej Razdevšek till kontoret i Maribor. Båda två kommer att arbeta som Key account managers för den europeiska marknaden och förstärker därmed Energy Saves försäljningsorganisation. Tillsammans med europeiska distributörer kommer de att fortsätta utveckla distributörsaffären inom villavärme och kommersiella fastigheter. I takt med att efterfrågan på värmepumpssystem utvecklas i Europa, kommer detta i allt högre grad bli fokus för Kajs och Matejs ansträngningar. 

För mer information, vänligen kontakta:

Fredrik Sävenstrand, VD, ES Energy Save Holding AB (publ)

Telefon 0706-61 57 77

E-post: [email protected]

ES Energy Save Holding AB (publ) är ett innovativt svenskt energiteknikbolag som genom kostnadseffektiva och smarta luft/vatten-värmepumpssystem bidrar till den hållbara energiomställningen i Europa. Bolaget har levererat värmepumpar till Europamarknaden sedan 2009, och är sedan 2020 noterat på Spotlight Stock Market.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sectra vinner fyra utmärkelser för nöjdast kunder – tionde året i rad i USA

Published

on

By

Linköping – 8 februari, 2023 – Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra (STO: SECT B) har återigen blivit tilldelad den prestigefulla utmärkelsen för kundnöjdhet ”Best in KLAS” med radiologimodulen i sin helhetslösning för medicinsk bildhantering, Sectra PACS. Utmärkelserna gäller kategorierna US Large PACS, US Small PACS, PACS Global (Kanada) och PACS Global (Asien/Oceanien). Bakom priserna står det amerikanska analysföretaget KLAS, som årligen utför kundnöjdhetsmätningar för IT-system inom sjukvården.

Det är nu det tionde året i rad som amerikanska kunder topprankar Sectra PACS i kategorin för stora sjukhus (”Large 300+ studies”). I Kanada är det fjärde året i rad och i Asien/Oceanien är det för andra året i följd.

– Jag är otroligt stolt över att vi fortsätter att ha mycket hög kundnöjdhet på flera marknader och under så många år, säger Marie Ekström Trägårdh, vice vd för Sectra AB och vd för Sectra Imaging IT Solutions.

Hon fortsätter:
– Våra produkter och tjänster är gjorda för att hjälpa vårdgivare i det viktiga arbetet att ta ett helhetsgrepp på bildhantering, såväl över avdelnings- som sjukhusgränser. Att vi får de här utmärkelserna för hög kundnöjdhet är för mig ett tydligt tecken på att Sectras engagerade och kunniga medarbetare skapar värde för våra kunder.

Sectras lösning för hantering av radiologibilder, PACS, installerades för första gången år 1993 och idag finns över 2 000 installationer runt om i världen. Sectra PACS är en del av Sectras helhetslösning för hantering av alla typer av medicinska bilder med ett fokus på bildintensiva avdelningar såsom radiologi, mammografi, patologi, ortopedi, kardiologi och oftalmologi. Lösningen inkluderar även multimediaarkivet Sectra VNA. 

Detta sa vd:n för KLAS, Adam Gale, om årets vinnare:
–  Årets Best in KLAS-rapport belyser de bäst presterande IT-systemen inom sjukvården. Dessa har fastställts genom omfattande utvärderingar och samtal med tusentals vårdgivare. Vinnarna har visat exceptionellt engagemang för att förbättra och förnya branschen, och deras ansträngningar uppmärksammas genom deras medverkan i denna rapport. Grattis till alla vinnande leverantörer för att de sätter ribban för IT-lösningar inom sjukvården så högt! KLAS är fortsatt engagerad i att skapa transparens och att hjälpa leverantörer med att fatta välgrundade beslut, genom vår korrekta, ärliga och opartiska rapportering.

Om KLAS
KLAS är ett amerikanskt analysföretag som sedan 1996 specialiserat sig på att tillhandahålla utvärderingar av företag som levererar IT-system till sjukvården. Vårdgivare använder dessa utvärderingar som underlag vid upphandlingar. Resultaten presenteras dels i separata rapporter, dels i en kontinuerligt uppdaterad databas. För att ta del av mer information om Sectras utmärkelser, besök KLAS hemsida: klasresearch.com

Om Sectra
Sectra hjälper sjukhus världen över att effektivisera vården och myndigheter samt försvar i Europa att skydda samhällets mest känsliga information. På så vis bidrar Sectra till ett friskare och tryggare samhälle. Företaget grundades 1978 och har sitt huvudkontor i Linköping. I dag har Sectra direktförsäljning i 19 länder och säljer genom samarbete med partners över hela världen. Omsättningen uppgick helåret 2021/2022 till 1 949 MSEK. Sectra (STO: SECT B) är noterat på Nasdaq Stockholm. För mer information besök Sectras hemsida.

För ytterligare information kontakta:
Torbjörn Kronander, koncernchef och vd Sectra AB, 070 52 35 227
Marie Ekström Trägårdh, vice vd Sectra AB och vd Sectra Imaging IT Solutions AB, 070 82 35 610

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Sensidose har beviljats subvention för Flexilev i Finland.

Published

on

By

Som en del av Sensidose pågående geografiska expansion ansökte bolaget i höstas om subvention för Flexilev hos finska läkemedelsprisnämnden (Lääkkeiden hintalautakunta). Ansökan har nu beviljats och är i enlighet med den subvention som erhållits i de övriga nordiska länderna.

-Det positiva subventionsbeslutet är ett viktigt steg i vår geografiska marknadsexpansion. Nu ser vi fram emot att komma igång med försäljning så fort som möjligt och ge finska patienter med Parkinsons sjukdom tillgång till en ny terapiform, säger Sensidose VD Jack Spira.

Flexilev är redan godkänt i ett flertal länder och subventionerat i Sverige, Norge och Danmark. Subventionen i Finland är begränsad till patienter för vilka behandling med standardterapi inte gett tillfredställande resultat. Subventionen är i enlighet med den som finns i de övriga nordiska länderna och innebär att även finska Parkinsonpatienter får möjlighet att behandlas med Flexilev.

Den finska myndigheten Kela, har bedömt kliniska data och kostnadseffektivitet för Flexilev och kommit fram till att produkten är kostnadseffektiv för patienter där standardterapi inte gett tillfredställande resultat. I Finland beräknas 16.000 personer lida av Parkinsons sjukdom*.

-I ett senare skede av sjukdomen, så kallad sviktfas, är behandlingen komplicerad och standardterapi ger inte tillräcklig symtomlindring. Här fyller Flexilev en viktig roll, avslutar Jack Spira.

För ytterligare information kontakta:

Jack Spira, VD Sensidose, telefon +46 (0)722 50 62 72, [email protected]
 

Kort om Sensidose

Sensidose AB är ett svenskt läkemedelsbolag som utvecklat och kommersialiserar ett innovativt system för dosering av tabletter, vilket medger en individualiserad optimering av den medicinska behandlingen av Parkinsons sjukdom. Bolaget har försäljning av sin egenutvecklade produkt Flexilev i Skandinavien. Flexilev ges med hjälp av dosdispensern MyFID vilket medger en noggrann och individuell titrerad  behandling vid varje dostillfälle.

www.sensidose.se
www.myfid.se

www.sviktfas.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.