Alla har rätt till juridisk rådgivning

| 10 maj, 2022 | 0 kommentarer

Legaltech-appen Klientlys tunnelbanereklam har den senaste tiden fått stor uppmärksamhet för att man i en del av kampanjen riktar sig även mot misstänkta och inte bara brottsoffer. Det handlar om att folkbilda, menar Kliently, som även poängterar att kritiken grundar sig i en stor okunskap om juridik, vilket bara visar på behovet av att demokratisera och tillgängliggöra juridiken. 


Givet den uppmärksamhet vår reklamkampanj i tunnelbanan fått senaste tiden är det tydligt att vår juridiska rådgivning verkligen behövs – det är uppenbart att det saknas en grundläggande kunskap i hur juridiken fungerar i Sverige.
Vi startade Kliently för att göra juridiken tillgänglig för fler människor. Vi erbjuder videosamtal där man under en kvart får träffa en jurist och i många fall får våra användare den vägledning de behöver även om ett videosamtal också kan vara inledningen till ett uppdrag för att lösa den juridiska frågeställningen. 

Vi vill minska tröskeln till juridisk rådgivning så att det inte enbart är i extrema situationer som man tvingas i kontakt med en jurist eller advokat. Genom vår app ser vi att fler som har frågor de inte vetat hur de ska få svar på faktiskt har en plattform för detta nu. Vi hjälper människor som exempelvis har frågor om arv, är i en vårdnadstvist, behöver hjälp i ett migrationsärende, har blivit utsatt för brott men också de som har begått ett brott. 

Som jurist representerar man både offer och misstänkta. Det är inte samma sak som att välja sida. 

Juridisk rådgivning är en rättighet för alla i den rättsstat som Sverige är. Det innebär inte att vi som är jurister kan få ett brott att försvinna eller inte ser allvarligt på juridiska övertramp.  Ingenting vi gör kan trolla bort en skickad dickpic, men vi kan förklara för en person som skickat en konsekvenserna av detta, vad lagen säger, hur påföljderna ser och varför det är en riktigt dålig idé att göra om det. Vi hjälper alltså ingen att kringgå lagen – utan snarare att förstå och därmed också kunna följa lagen!  

I vår tunnelbanereklam har vi valt att lyfta ett antal vanliga frågor vi får i vår juridiska rådgivning via appen Kliently, och dickpics är en av dem. Tyvärr är oönskade dickpics ett vanligt brott som förekommer alldeles för ofta. Vi valde att rikta oss mot de som skickat eller funderat på att skicka dickpics eftersom det är där ansvaret och förändringen ligger. Om vi kan få några som skickar oönskade dickpics att reagera över att det faktiskt är ett brott som kan få juridiska följder tycker vi att det är positivt. 

Det är tråkigt att debatten handlat om EN av många olika frågeställningar vi lyfter i kampanjen mot olika målgrupper. Vi vill som sagt göra juridiken tillgänglig för alla; de som behöver lösa en tvist, de som har juridiska frågor, de som är utsatta för brott men även de som är misstänka för brott. Klientlys enda mission är att ge alla som behöver, tillgång till en jurist, snabbt, enkelt och till en billig peng. 

Vad som glädjer oss är att den stora uppmärksamheten kring vår reklam förhoppningsvis  bidragit till att fler i målgruppen insett att oönskade dickpics är ett brott och att detta i sin tur bidrar till att färre skickas. Vi är också glada över att diskussionen om juridik i dess breda spektra är uppe på agendan. Även om den generella okunskapen om juridik nu så tydligt blottas så visar den också tydligt att vår app och vår hjälp faktiskt behövs. 

Juridik är en viktig del i vår vardag. Den hjälper oss att lösa tvister och den hjälper oss att kunna skipa rättvisa när ett brott har begåtts. Vår övertygelse är att väldigt många tvister och brott hade förhindrats om kunskapen om juridik var högre. Därför är det viktigt för oss att göra juridiken mer tillgänglig för alla.

Nadja Hatem och Anuta Sjunghamn, fd advokater och grundare av Kliently

 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.