Allt fler företagare saknar tjänstepension – ny rapport och webbinarium

| 12 maj, 2022 | 0 kommentarer

Nu finns Länsförsäkringars rapport ”Trygghetsgapet” ute som belyser såväl individens behov som samhällsaspekterna av att företag saknar tjänstepension. Av rapporten framgår bland annat att hela fyra av tio företagare saknar tjänstepensionsavsättningar till sig själv eller sina anställda och att andelen som saknar ökat stadigt sedan 2008.

– Under ett kostnadsfritt webbinarium fredag den 13 maj presenterar vi rapporten i korthet och diskuterar därefter vilka möjligheter till förändring som kan finnas tillsammans med Småföretagarnas Riksförbund och MinPension, säger Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar.

Fler aspekter som tas upp i rapporten är bland annat att vissa branscher sticker ut och är sämre på tjänstepension, att det finns stora skillnader i olika delar av Sverige och vilka olika anledningar som kan finnas för att företagare saknar skydd.

– Att vi nu ser en negativ trend gällande hur stor andel företag som saknar avsättningar till tjänstepension speciellt i storstadsregioner är oroväckande. Den allmänna pensionen minskar stadigt generation för generation och med tanke på att vi lever allt längre måste pensionerna räcka längre, säger Mathias Collén vd Länsförsäkringar Fondliv och fortsätter:
 

– Tjänstepensionerna ökar i betydelse framöver och blir allt viktigare för att fler ska få ut bra pension.  Här har vi i försäkringsbranschen tillsammans med intresseorganisationer, myndigheter och minPension ett gemensamt ansvar att fylla eventuella kunskapsluckor.

Inte bara sparande till pensionen

– Det som många inte vet är att den som saknar tjänstepensionslösning riskerar få omkring hälften av den pension man annars kunnat få. Eftersom tjänstepensionen även innehåller viktiga skydd kan det betyda att man saknar inkomstskydd vid långvarig sjukdom, olycksfall och dödsfall som kan vara avgörande för familjen. Det handlar om att skapa en ekonomisk  långsiktig trygghet oavsett var man är i livet, och om något oförutsett händer. Det är bra att vara medveten om hur olika val får för ekonomiska effekter, säger Trifa Chireh

Läs mer i rapporten Trygghetsgapet

Länk till webbinariet den 13 maj

Om statistiken och analysen bakom rapporten

Länsförsäkringar har med hjälp av konsultföretaget Arkwright bearbetat statistik inhämtad från databaserna FRIDA och Inkomst- och taxeringsregistret från SCB. Statistiken visar hur stor andel av småföretagen med upp till 20 anställda som har satt av till tjänstepension för sig själv eller för sina anställda. För att komma med i statistiken sattes en gräns på minst 100 000 kronor i personalkostnader för aktiebolag och handelsbolag. För enskilda firmor krävdes att de hade 100 000 kronor i överskott av aktiv näringsverksamhet.  På grund av eftersläpning avseende uppgifter lämnade i deklarationer har vi jämfört åren 2013 med 2018.

Länk till tidigare pressmeddelanden

4 av 10 mindre företag saknar avsättning till tjänstepension

Mindre företag i Stockholm sämst på tjänstepension

Allt fler företag missar den viktiga löneförmånen

Stor skillnad i avsättning till tjänstepension i olika branscher

Mer än var tredje enskild firma har inte råd att spara till tjänstepension

För ytterligare information kontakta:

Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar
Telefon: +46 73 094 2852
E-post: trifa.[email protected]

Mathias Collén, vdLänsförsäkringar Fondliv
Telefon: +46 70 566 0465
E.post: mathias.collé[email protected]

Presskontakt Länsförsäkringar
Telefon: 08-588 418 50
E-post: [email protected]

Länk till Länsförsäkringars pressrum 

Länk till Länsförsäkringar på Twitter 

Länsförsäkringsgruppen består av 23 lokala och kundägda länsförsäkringsbolag och det gemensamt ägda Länsförsäkringar AB. Genom sitt lokala länsförsäkringsbolag får kunderna ett helhetserbjudande inom bank, försäkring och pension. Genom Agria Djurförsäkring erbjuder vi djur- och grödaförsäkring, genom Länsförsäkringar Fastighetsförmedling helhetslösningar för en trygg bostadsaffär och genom Wasa Kredit finansieringstjänster som leasing, avbetalning och lån.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.