Alzinova erhåller godkännande att starta den första kliniska studien med det oligomerspecifika vaccinet, ALZ-101, i patienter med Alzheimers sjukdom

| 30 september, 2021 | 0 kommentarer

Alzinova AB (publ) (FN STO: ALZ), ett svenskt biofarmabolag specialiserat på behandling av Alzheimers sjukdom genom att specifikt rikta in sig på neurotoxiska amyloid-beta oligomerer, meddelade idag att bolaget har fått godkännande från den finska läkemedelsmyndigheten, Fimea, att inleda den första kliniska studien med vaccinkandidaten, ALZ-101.

Den kliniska fas 1b-studien med ALZ-101 på Alzheimerpatienter kommer att utvärdera vaccinkandidatens tolerabilitet och säkerhet. Den kommer också att studera det immunologiska svaret på vaccinet efter upprepad dosering, samt ett antal biomarkörer vilka är associerade med Alzheimers sjukdom.

Studien kommer att genomföras i samarbete med Alzinovas partner Clinical Research Services Turku (CRST) i Finland som har stor erfarenhet av Alzheimerstudier och arbetet med biomarkörer ingår i ett forskningssamarbete tillsammans med Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Etiskt godkännande är redan på plats och vi kommer att rekrytera den första patienten i studien inom kort.

 Amyloid-beta anses vara en av nyckelfaktorerna i utvecklingen av Alzheimers sjukdom, och särskilt de lösliga oligomera formerna verkar vara skadliga. ALZ-101-vaccinet är specifikt inriktat på dessa neurotoxiska oligomerer.

– Att ta vårt terapeutiska vaccin, ALZ-101, in i klinisk fas och fortsätta vårt viktiga arbete med att behandla och förhindra utvecklingen av Alzheimers sjukdom är en mycket viktig och inspirerande milstolpe. Alzheimers sjukdom är ett terapi-område i stort behov av nya och effektivare behandlingar. Vårt mål att utveckla en långverkande och effektiv behandling som gör det möjligt för patienter att leva ett aktivt och självständigt liv, utan någon inverkan av Alzheimers sjukdom, har nu kommit lite närmare, säger Kristina Torfgård, VD för Alzinova.

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Kristina Torfgård, VD
Telefon: +46 70 846 79 75E-post: [email protected]

 

Denna information är sådan information som Alzinova AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 30 september 2021 kl. 14:05 

Om Alzinova AB
Alzinova AB är ett svenskt biofarmabolag specialiserat på behandling av Alzheimers sjukdom, där utgångspunkten är att angripa neurotoxiska amyloid-β-oligomerer. Huvudkandidaten ALZ-101 är ett terapeutiskt vaccin mot Alzheimers sjukdom. Alzinovas patenterade AβCC-peptidteknologi gör det möjligt att utveckla sjukdomsmodifierande behandlingar som med stor träffsäkerhet angriper de toxiska amyloid-β-oligomerer som är centrala i sjukdomens uppkomst och utveckling. I ett globalt perspektiv är Alzheimers sjukdom en av de vanligaste och mest förödande neurologiska sjukdomarna, med i storleksordningen 40 miljoner drabbade idag. Baserat på samma teknik utvecklar företaget även antikroppen ALZ-201 som idag är i tidig preklinisk utvecklingsfas, och målet är att utöka pipelinen ytterligare. Företagets Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market är Corpura Fondkommission AB, [email protected], +46 (0)768-532 822. För mer information om Alzinova, besök gärna: www.alzinova.com

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *