Connect with us

Marknadsnyheter

Amerikansk demokrati missgynnas av gamla ledare

Published

on

I USA blir ledarna allt äldre. Till exempel är politikerna i representanthuset tjugo år äldre än den genomsnittlige väljaren och den åttiårige presidenten ställer eventuellt upp för omval. Att det är svårt för unga kandidater att bli valda i USA riskerar att undergräva ungas intresse för demokratin, visar forskning från Göteborgs universitet.

Personer under 30 år utgör hälften av världens befolkning. Tidigare forskning visar att endast två procent av dem som sitter i en lagstiftande församling är under 30 år.

– Unga vuxnas relativa frånvaro i politiken kan bidra till vad vi kallar den onda cirkeln av politisk alienation bland unga. Det kännetecknas av låg närvaro av unga i parlament, lågt valdeltagande och lågt politiskt intresse, faktorer som kan förstärka varandra, säger statsvetaren Aksel Sundström.

Underrepresentation av unga är ett stort problem i USA. År 2023 är flera av de mest inflytelserika amerikanska politikerna betydligt äldre än sina väljare. President Joe Biden har fyllt 80 år och är den äldsta presidenten i USA:s historia, senatens minoritetsledare Mitch McConnell är 81 år gammal och Donald Trump, som har tillkännagivit att han än en gång kandiderar till att bli president, blir 78 år under valrörelsen år 2024.

– Till exempel var medelåldern för en ledamot i representanthuset mandatperioden 2020–2022 58 år, vilket är ungefär 20 år äldre än genomsnittsamerikanen. Och åldersglappet mellan väljare och valda har ökat. Mellan 1981–2021 ökade medelåldern bland ledamöterna med tio år.

Få unga nomineras
Det är inte känt sedan tidigare var i processen unga kandidater försvinner i de amerikanska valen. Aksel Sundström har därför tillsammans med Daniel Stockemer, professor i statsvetenskap vid University of Ottawa, undersöktnomineringar av kandidater, urval av kandidater i primärval, samt åldern på de kandidater som vann valen till representanthuset i USA år 2020. Analysen baseras på 1 661 kandidater.

– Både demokrater och republikaner nominerade en relativt liten andel unga vuxna framför medelålders. I urvalet av kandidater var genomsnittsåldern 51,5 år. Endast runt 11 procent av alla kandidater var 35 år eller yngre.

I valrörelsen klarade sig de unga kandidaterna sämre än de äldre. Vinnarna i primärvalen var genomsnitt 54 år gamla och de som slutligen blev invalda i representanthuset var i genomsnitt 58 år.

– Vi ser ett starkt samband mellan ålder och det vi kallar valkapital. Det innefattar erfarenhet av tidigare val och politiskt arbete, stöd från partierna och möjlighet till finansiering av kampanjer. Ofta placerar partierna unga kandidater i distrikt där de har små chanser att vinna och det är problematiskt.

Ledarnas höga ålder anses problematisk
Men mätningar i USA visar att amerikanerna inte har något emot unga.

– Enligt en undersökning från CBS News från september 2022 uppger 47 procent att politiken skulle bli bättre om det fanns fler unga i politiken. En annan mätning i USA visar att 9 av 10 amerikaner tycker att 75 år borde vara maxåldern för att få tillträda som president.

Ett globalt demokratiproblem
Aksel Sundström och Daniel Stockemer har också studerat problemet med underrepresentation av unga globalt, vilket presenteras i en ny bok. Boken är den första att belysa fenomenet och visar varför unga lyckas bättre att nå politiska poster i vissa länder och inom vissa partier. Forskarna pekar ut ett par faktorer som skulle kunna leda till en bättre representation av unga i maktpositioner. I flera länder, inklusive USA, finns åldersgränser för vilka vuxna som får ställa upp i val.

I USA är gränsen för representanthuset 25 år och för senaten 30 år. Dessa förlegade och godtyckliga åldersregler bryter enligt oss mot demokratiska principer. Budskapet blir ju i förlängningen att de unga inte välkomnas att delta i politiken. Sverige är ett av mycket få exempel på länder där unga faktiskt har hög närvaro i riksdagen, säger Aksel Sundström.

Mer information
Underlaget till studien baseras på data från CQ Press Voting and Election Collection, 2021, där en fullständig lista över alla kandidater för 2020 års val till representanthuset finns. Där finns också alla valresultat och information om kandidaternas ålder, kön, etnicitet, valkapital före kandidatur samt militärtjänstgöring. Analyserna bygger på uppgifter om 1 661 kandidater.

Till studien – Young adults’ under-representation in elections to the U.S. House of Representatives – ElectoralStudies (open access, tillgänglig gratis)

Ny bok på samma tema  Youth without Representation: The Absence of Young Adults in Parliaments, Cabinets, and Candidacies. University of Michigan Press, 2022 (open access, tillgänglig gratis)

För mer information kontakta:
Aksel Sundström, telefon: 076–239 6118, e-post: [email protected]

Anna-Karin Lundell
Kommunikatör, Statsvetenskapliga institutionen 

Telefon: 031–786 6693, 076–618 6693
E-post: [email protected] 

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Ellos Fashion satsar på underkläder – ”Vi kan erbjuda en bredd bland trend, sortiment och storlek som få andra”

Published

on

By

Den senaste underklädeskollektionen från Ellos Fashion är startskottet för företagets storsatsning på underkläder. Kollektionen kommer i svart spets och med ett brett utbud av storlekar och varumärken. Här finns något för alla kroppar – ”Det som gör oss unika är att vi kan erbjuda en bredd bland trend, sortiment och storlekar som få andra aktörer kan”, säger Johan Kromer, inköpsdirektör på Ellos.

Klassisk, svart spets. Visst gör den något med oss? Ha-begäret tänds instinktivt – vem lockas inte av tanken på en enhetlig, stilren underklädesgarderob, som dessutom sitter som den ska? Ellos senaste kollektion av underkläder sammanfattar alla våra drömmar om ett klassiskt, matchande set. Och när vi väl gläntat på dörren kan vi inte få nog av Ellos utbud av så väl storlekar som trender och färger – med serier som sträcker sig i kupstorlek från A-G finns det verkligen något för de flesta.

”Vi är väldigt duktiga på underkläder och har möjligheten att ta fram många olika passformer, trender och storlekar. Eftersom vi är en e-handel behöver vi inte hålla igen lika mycket som en fysisk butik – när vi tar fram kollektioner kan vi göra det åt de allra flesta kvinnokroppar”, säger Karin Verdoes, designchef på Ellos Fashion.

”Ge dig själv fjärilar i magen” är budskapet i kampanjen. Kollektionen rör sig kravlöst och enkelt mellan olika feminina detaljer. Här visar Ellos att de är en go-to-destination för underkläder – med en klassisk grund i svart spets. Underkläderna passar för livets alla situationer, oavsett om det handlar om den perfekta bh:n att ha till t-shirt eller spets inför en fest. Med rätt passform och komfort ligger underkläderna som en grund för resten av en outfit, som en trygghet under dagens gång helt enkelt. Under våren kommer vi få se än fler kollektioner från Ellos, underkläder i basfärger och underkläder i trendiga utföranden.

”Några av våra storsäljande produkter är Cecilia, Jocelyn och Rylee. Här har vi lagt extra mycket omtanke kring passform och design för att skapa produkter som våra kunder känner sig fina och bekväma i och gärna köper igen. Samtidigt vill vi lyfta de varumärken som vi erbjuder – Chantelle, Triumph, Sloggi, Swegmark och Abecita. Under våren kommer vi dessutom lansera ytterligare varumärken för att bredda sortimentet än mer. Vi har noga kurerat vårt sortiment för att vara den där självklara destinationen när du behöver – eller vill unna dig – nya underkläder”, säger Karin Verdoes.

Hela kampanjen och allt i kollektionen hittar du på Ellos site från och med den 8 februari.

För mer information, vänligen kontakta:

[email protected]

Kampanjbilder:  https://we.tl/t-ZFSNDnYZnM

Ellos Group är Nordens ledande e-handelsgrupp med e-handelsplatserna Ellos, Jotex och Homeroom. I nära relation med våra miljontals kunder strävar vi ständigt efter att utveckla och erbjuda attraktiva och hållbara erbjudanden inom mode och hemprodukter för hela familjen. För oss är kunden alltid i fokus. Med innovation, kreativitet och hållbarhet söker vi ständigt nya vägar i stort och smått. Ellos Group, med huvudkontor i Borås, är verksamt i samtliga nordiska länder och på utvalda marknader i Europa. Ellos Group har ca 600 medarbetare och omsätter runt 3,6 miljarder SEK.

www.ellosgroup.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Mackmyra Destination och rökigt destillat vinner guld

Published

on

By

Mackmyra Svensk Whisky belönas med två prestigefyllda guldmedaljer i klasserna Best Single Malt Whisky, samt för Best New make & Young spirit av World Whiskies Awards 2023.

Mackmyra Destination, en limiterad utgåva med tydlig karaktär ifrån portvinsfat belönas med guldmedalj och uppmärksammas återigen för dess komplexitet, tydliga profil och välbalanserade sammansättning av varsamt lagrad whisky.

Även det extra rökiga receptet väcker extra stor uppskattning under årets tävling. Efter år av utveckling, analyser och förfining  belönas Mackmyras destillat även det med en guldmedalj.

Vi ställde upp med två vätskor, i två kategorier och vinner två guldmedaljer. Det får vi vara rätt nöjda med. Detta är kvittot på att Mackmyra-teamet hela tiden utvecklas och levererar sprit och upplevelser i toppklass.

Lii Johnson, Blender Mackmyra Svensk Whisky

För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:

Patrick Björsjö, Head of marketing & customer experience, +46 705 70 12 72, [email protected]

Om Mackmyra Mackmyra är pionjären och innovatören som startade den svenska whiskyexpeditionen. Whiskyn skapas med svenska råvaror, helt utan tillsatser, och genom klimatsmart destilleringsteknik. Mackmyra erbjuder prisbelönt single malt whisky, spännande whiskyupplevelser, och möjligheten att skapa sin egen whisky genom ett eget personligt 30-litersfat. Sedan 2017 skapar Mackmyra även ekologisk gin. Välkommen till Mackmyra.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

UW Health beställer två WasteLog™-system

Published

on

By

University of Wisconsin Hospital and Clinics, UW Health, har beställt två WasteLog™-system till sitt center i Madison. Teamet som arbetar med förebyggande av narkotikasvinn vid UW Health kommer att genomföra en utvärdering av de första två enheterna för att fastställa bästa praxis och arbetsflöden. En framgångsrik utvärdering kommer att leda till ytterligare beställningar av WasteLog™ för andra anläggningar inom UW Health.

WasteLog™ kommer i första hand att användas för verifiering av returnerade narkotiska läkemedel från avdelningar med hög risk och stor användning. Kontroll av läkemedelsavfall är en viktig del i hanteringen av läkemedelssvinn, ett växande problem inom det amerikanska hälsovårdssystemet.

WasteLog™-systemet kommer också att användas för ett pilotprogram med Heliometrics analysprogram. All data från WasteLog™ kommer att tillhandahållas elektroniskt till Heliometrics för att inkluderas i deras algoritmer som används för att upptäcka läkemedelssvinn. Detta tillför data som idag saknas för att komplettera analysen.

”Denna WasteLog™-order ger Pharmacolog en möjlighet att vara en del av ett prestigefyllt universitetssjukhus och tillhandahålla värdefull information för att förbättra sjukhusets program för att förhindra läkemedelssvinn” säger Steve Maiorano, säljchef, Pharmacolog USA Inc.

För mer information kontakta:

Per Persson, VD

E-post: [email protected]
Tel: 073-746 44 61

Om Pharmacolog

Pharmacolog tillhandahåller lösningar och produkter som förbättrar effektiviteten och säkerheten vid beredning av injicerbara läkemedel. Vårt mål är att hjälpa till att förhindra medicineringsfel och säkerställa maximal läkemedelseffekt vid behandling av patienter med kraftfulla men potentiellt skadliga injicerbara läkemedel. Pharmacologs produkter hjälper personal på apotek och sjukhusavdelningar att minimera risken för fel i beredningsprocessen. Genom att kontrollera att läkemedel och narkotika som används vid kirurgi inte har manipulerats bidrar våra lösningar också på ett avgörande sätt till att förhindra att läkemedel hamnar i fel händer.

Följande varumärken ägs och skyddas av Pharmacolog i Uppsala AB: Pharmacolog™-logotyp, DrugLog™, WasteLog™, PrepLog™ och Pharmacolog Dashboard™.

Ytterligare information avseende bolaget finns på https://pharmacolog.com/.

Bolagets Certified Adviser är Mangold Fondkommission AB som nås på telefonnummer 08-5030 15 50 eller via [email protected]

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.