Äntligen öppnar ansökan för krisstöd till inställda och uppskjutna evenemang!

| 23 februari, 2021 | 0 kommentarer

Torsdagen den 25 februari, öppnar ansökningsomgången för inställda och uppskjutna kulturevenemang med anledning av pandemin. Närmare tre veckor senare, 15–17 mars, stänger möjligheten att söka för den här gången.

Att ansökningsomgången öppnar först nu beror på att förordningen behövde beredas i EU-kommissionen. En ändring av bidragskriterierna i förordningen är att kulturevenemanget måste ha ställts in eller skjutits upp på grund av de föreskrifter om förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar under pandemin som regeringen eller länsstyrelsen meddelat. (Vi sammanställer regeringens och länsstyrelsernas regelverk och publicerar det på vår webbplats). Evenemanget ska också ha anordnats för allmänheten och ha offentliggjorts eller fastställts i en plan för verksamheten. Mellan den 1 oktober och 31 december 2020 skulle det tänkta evenemanget ha ägt rum.

För att omfattas av stödet handlar det om evenemang i Sverige med professionellt yrkesverksamma kulturaktörer. Kultur ska vara det huvudsakliga syftet med evenemanget. Det kan gälla konserter, scenkonstföreställningar, föreläsningar inom exempelvis teater, dans, musik, litteratur eller bildkonst.

Stöd får lämnas för högst 75 procent av intäktsbortfall upp till en miljon kronor och högst 50 procent över en miljon. Maxbeloppet till en och samma arrangör är liksom tidigare tio miljoner kronor.

Kulturrådet fattar beslut om hur bidraget kommer att fördelas cirka sex veckor efter sista ansökningsdatum. Preliminärt första veckan i maj.

Ansökningstider

Övriga stöd

Stöd till enskilda kulturskapare i form av stipendier prövas av Konstnärsnämnden och Författarfonden. Filminstitutet prövar stöd till filmverksamhet. Tillväxtverket, Bolagsverket, Arbetsförmedlingen och Skatteverket ansvarar för olika stödåtgärder och lagändringar framtagna för företag till följd av coronaviruset.

På fredag den 26 februari klockan 12.00–12.45 bjuder Kulturrådet in till ett webbinarium om inställda och uppskjutna evenemang. Följ webbinariet här.

Läs mer på Kulturrådets webbplats

Ytterligare information

Helene Oljons
Pressansvarig
08 519 264 25
[email protected]

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *