Årets förebilder – nominerade och talare till Umeågalan 2019

| 20 september, 2019 | 0 kommentarer

Nu är årets nominerade till Umeågalans priser offentliggjorda. Likaså har talarna till galans första akt presenterats. Under ledning av moderator Julia Bendelin, kommer gästerna få lyssna till och inspireras av Jonna Bornemark och Robin Teigland – som inom sina respektive områden berör årets tema Förebilder. Vilka av de nominerade som tar hem vinsten får vi veta under galan 7 november.

Årets samtliga nominerade presenteras med motiveringar på Umeågalans webb samt i den PDF som bifogats.

Julia Bendelin

Julia Bendelin, moderator för Umeågalans akt 1. Bild från Talarforum.

Moderator, akt 1

Julia Bendelin

Julia Bendelin, nominerade till Årets Talare – Moderator 2018, är en mycket erfaren moderator och konferencier. Hennes gotländska dialekt, humor, engagemang och energin i de event hon leder är hennes kännetecken. 

Julia har varit företagare, VD, arbetsgivare och reklambyråchef i snart 20 år och har under alla år varit en ofta anlitad moderator och konferencier, särskilt under Almedalsveckan och olika företagar- och tillväxtdagar. Efter 18 år i reklambranschen är Julia milt sagt bred i sin kunskap. Hon har i sitt yrkesliv dessutom haft kunder inom extremt olika branscher, så som livsmedel, handel, besöksnäring, lantbruk, B2B, fastighets- och byggbranschen, offentlig verksamhet m fl. 

Julia har under senaste året uppmärksammats i hela landet och även utomlands då hon som privat aktör införde sextimmars arbetsdag för sina anställda. Det överraskande resultatet av detta och omgivningens reaktioner är något hon gärna föreläser om. Helt enkelt: att vara modig som företagsledare.

Talare, akt 1

Jonna Bornemark

Jonna Bornemark, filosof vid Centrum för praktisk kunskap, har just utkommit med bokenDet omätbaras renässans – en uppgörelse med pedanternas världsherravälde. 

Är det mätbara resultat – som betyg, pengar eller makt – som avgör om någon har lyckats och kan ses som ett ideal eller en förebild? Finns andra omätbara egenskaper som har större betydelse – såsom respekt för andra, solidaritet, omtanke eller tex. förlåtelse?

Vi lever i en tid av siffror och statistik med en övertro på att alla problem går att lösa genom att spalta upp, mäta och kvantifiera. När vårt förnuft bara handlar om att räkna blir såväl våra liv som samhället i stort alltmer omänskligt. Allt och alla blir siffror och det finns inget utrymme för omdöme eller eftertanke. Jonna Bornemarks uppmaningar till att bjuda mikromotstånd mot förpappringen av mellanmänskliga yrken har fått stort gehör över hela landet.

Jonna är för närvarande aktiv inom flera forskningsprojekt inom praktisk kunskap, fenomenologi och religionsfilosofi. Dessa projekt diskuterar bland annat mätbarhetens gränser, omdömets möjligheter, subjektivitet och bildningsbegreppet. Hon medverkar regelbundet i Sveriges radios Filosofiska rummet och har även varit värd för Sommar i P1.

Robin Teigland

Robin Teigland är professor inom Management of Digitalization, på avdelningen Entrepreneurship and Strategy, institutionen för teknikens ekonomi och organisation. Teigland forskar om digital transformation och strategi, och hennes forskningsintressen ligger i skärningspunkten mellan strategi, teknik, innovation och entreprenörskap.  

Just nu leder hon Peniche Ocean Watch Initiative i Peniche, Portugal. Peniche Ocean Watch Initiative (POW) arbetar för att möjliggöra en blå hållbar cirkulär ekonomi och global best practice för att hantera havsavfall och skapa regional föryngring. Ett projekt som kan överföras till lantbruksnäringen. Tillsammans med Lysekils kommun leder hon också ett projekt med fokus på hur digitalisering kan vara ett verktyg för uppfyllande av Lysekils kommuns vision 2030. 

Robin talar om de hur grundläggande antagandena om värdeskapande i samhället utmanas och förvandlas när vi flyttar in i den fjärde industrirevolutionen; vad krävs för att överleva och bibehålla konkurrensfördelar i tiden av oöverträffad förändring. Vi måste alla ta ett långsiktigt perspektiv och tänka nytt runt hur man jobbar med strategi och hur vi organiserar våra företag, organisationer och samhället.

Johanna Stenmark
Presskontakt Umeågalan 2019

[email protected]

+46 730 960 585

Umeågalan är en mötesplats för entreprenörer, företagare och företag – och för de som skapar förutsättningar för ett starkt näringsliv. Här samlas, inspireras och hyllas de som tänker nytt, har drivkraft och ser möjligheter istället för hinder.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *