Återinförda hyresstödet förlängs

| 5 april, 2021 | 0 kommentarer

Regeringen meddelade i januari i år att det statliga lokalhyresstödet återinförs för första kvartalet 2021. Till följd av den ökade smittspridningen i samhället och de negativa ekonomiska konsekvenserna för många företag föreslår regeringen nu även en förlängning av stödet med perioden 1 april–30 juni 2021. Regeringens förslag bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Den 10 mars anmälde regeringen hyresstödet för perioden januari-mars till EU-kommissionen. I onsdags meddelade kommissionen sitt godkännande och regeringen avser därmed fatta beslut om förordningen inom kort.

Regeringen har nu tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna även kommit överens om att förlänga hyresstödet med perioden 1 april-30 juni 2021. Denna förlängning kommer dock behöva beslutas vid ett senare tillfälle efter ytterligare godkännande av EU-kommissionen.

Den hyresvärd som under perioden april –juni väljer att sänka den fasta lokalhyran för hyresgäster i utsatta branscher kommer att kunna söka stöd för att kompensera en del av lokalhyresnedsättningen. Den statliga kompensationen kan enligt förslaget ges med 50 procent av den nedsatta fasta hyran, vilket är samma nivå som för perioden januari-mars.

Stödet är ett sätt att hjälpa särskilt utsatta företag genom krisen och riktar sig i första hand till verksamhet som är konsumentnära. Även tjänsteverksamhet som bygger på fysisk närhet mellan producent och konsument omfattas.

Inriktningen är att ansökan om stöd för perioden april-juni kommer att kunna göras efter juni månads utgång. Det finns dock inget som hindrar att hyresvärden beviljar rabatten innan det statliga stödet betalas ut.

Som under den förra stödperioden kommer länsstyrelserna att handlägga stödet.

Kontakt:
Sara Khatemi

Pressekreterare hos näringsminister Ibrahim Baylan
Tel 076 129 67 08
[email protected]se

regeringen.se/hyresstod kan du läsa mer om hyresstödet och ta del av vanliga frågor och svar om stödet.

regeringen.se/foretag finns samlad information om regeringens vidtagna åtgärder för att mildra virusutbrottets konsekvenser för jobb och företag i Sverige.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *