Åtta av tio deltagare upplever förbättrad hälsa i preventivt program för prediabetiker

| 11 november, 2021 | 0 kommentarer

Lagom till Världsdiabetesdagen den 14 november presenteras det första resultatet från ett världsunikt program för prediabetiker. Satsningen är framtagen i ett samarbete mellan Friskis&Svettis Stockholm, Region Stockholm och Health Integrator, och har som mål att förebygga typ 2 diabetes. Bland de 650 deltagarna upplever åtta av tio att deras hälsa har förbättrats.

Frebyggande gymtrning med syfte diabetes typ 2prevention

I februari 2021 lanserades storsatsningen på prediabetiker och diabetes typ 2. Projektet är nu i full gång och 650 personer med prediabetes deltar.

– Friskis&Svettis mål är att bidra till ett mer välmående Stockholm, och det här samarbetet är en del på vägen. Vi bidrar med anpassad träning och rörelse, men också glädje och gemenskap, säger Friskis&Svettis Stockholms ordförande Andreas Strömberg.

Projektet genomförs i samarbete med region Stockholm, som en del av deras långsiktiga friskvårdsinsats med målet att förebygga folkhälsosjukdomar. Via en digital hälsoplattform från Health Integrator får deltagarna tillgång till ett stort antal hälsotjänster inom områden som fysisk aktivitet, kost, sömn och stresshantering. Där kan deltagarna välja att köpa FaR-kort (Fysisk aktivitet på recept) hos F&S Stockholm.

– Programmet fångar upp prediabetikerna så att de kan börja jobba med livsstilsförändringar innan de får typ 2 diabetes, säger Maria Olsson, som är hälsopedagog på Friskis&Svettis Stockholm och den som hjälper deltagarna att nå sina mål.

Förbättrad hälsa för 8 av 10 deltagare
Det finns plats för 925 deltagare i programmet för att förebygga typ 2 diabetes. I nuläget har 650 personer fått plats, så det finns möjlighet att anmäla sig på Folkhälsa Stockholm ännu. I den senaste statistiken anger 80 procent av deltagarna att de har förbättrat sin hälsa genom bland annat minskad övervikt, förbättrad sömn, sänkt blodtryck och ökad livsglädje.

– Det här är glädjande siffror som visar att vårt upplägg ser ut att fungera. Hos oss på Health Integrator jobbar hälsocoachen med kategorierna sömn, stress, tobak, alkohol, kost och fysisk aktivitet – och där kommer Friskis&Svettis Stockholm in med fysisk aktivitet, säger Fredrik Söder, VD på Health Integrator.

Redan några månader efter lanseringen upplever pre-diabetikerna stora förbättringar. Inom kort kommer deltagarna ta ett uppföljande blodprov för att säkerställa att långtidsblodsockret har förbättrats.

– Vi valde just Friskis&Svettis som samarbetspartner eftersom det är ett välkänt varumärke som känns varmt och välkomnande. Många känner sig trygga i det och deltagarna får stor hjälp med sin motion, avslutar Fredrik Söder.

Faktaruta: Så här går det till

  • Deltagarna är mellan 50 och 60 år gamla.
  • Deltagarna har diagnosen prediabetes, dvs risk att utveckla diabetes typ 2.
  • Genom programmet får de ett belopp på 6250 kr per år i två år att disponera på olika hälsotjänster, såsom Fysisk aktivitet på recept hos F&S Stockholm, finansierat av Region Stockholm.
  • Genom programmet får de hjälp av en hälsopedagog för att nå sina mål.
  • Det finns ytterligare några platser kvar. Intresserade anmäler sig på folkhalsastockholm.se
     

För mer information och kontakt med talespersoner för samarbetet, Andreas Strömberg, Maria Olsson, Fredrik Söder eller deltagare i projektet, kontakta Josefin Engfelt, PR-ansvarig Friskis&Svettis Stockholm, 0708-48 81 82.
 

Josefin Engfelt
PR-ansvarig, +46 708 48 81 82, [email protected]

Om Friskis&Svettis 
Friskis&Svettis är en folkrörelse med över en halv miljon medlemmar. Vi finns för att ge alla som vill möjlighet att hitta sin egen rörelseglädje. Vi vet att det krävs både rörelse, glädje och gemenskap för att människor ska må bra. Alla tre delar behövs. Tanken är grundläggande i Friskis&Svettis idé, och är precis lika viktigt idag som när föreningen startades 1978. 

F&S Stockholm är Sveriges största medlemsägda idrottsförening som drivs av 1400 ideella funktionärer och 150 medarbetare på 16 träningsställen runt om i Stockholm. Vårt mål är att beröra varje stockholmare och få hela Stockholm i rörelse. Genom vår undersökning Friskisindex mäter vi hur bra stockholmarna mår utifrån rörelse, glädje och gemenskap. All rörelse räknas! 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *