Automatiska pollenmätningar som möjliggör verifierade pollenprognoser i nära realtid

| 10 juni, 2021 | 0 kommentarer

Ett samarbete mellan Copernicus Atmosphere Monitoring Service och European Aeroallergen Network har tagit det första steget för att verifiera pollenprognoser nära realtid genom EUMETNET:s automatiska pollenprogram ”Autopollen”.

Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) meddelar att de tagit ett gemensamt initiativ med European Aeroallergen Network (EAN) för automatiserad pollenövervakning i flera europeiska länder. Under överinseende av nätverket för europeiska nationella meteorologiska tjänster (EUMETNET) har olika platser för pollenövervakning utrustats med automatiserad observationskapacitet som en del av programmet ”Autopollen”. Det leds av den schweiziska meteorologiska tjänsten MeteoSwiss. På platser med automatiserade pollenobservationer kan prognoser kontrolleras i nästan realtid medan andra endast kanutvärderas i slutet av säsongen.  

Copernicus

Jämförelse av observationer av björkpollen av MeteoSwiss / EUMETNET / Autopollen med CAMS-prognoser för samma tidsperiod i Zürich. Källa: Copernicus Atmosphere Monitoring Service / ECMWF; MeteoSwiss

CAMS, som genomförs av European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) på uppdrag av Europeiska kommissionen, tillhandahåller för närvarande fyra dagars prognoser för fem vanliga pollentyper; björk, oliv, gräs, ragweed (malörtsambrosia) och al med sofistikerad datormodellering. Det automatiska pollenövervakningssystemet testas över 20 platser i Schweiz, Bayern / Tyskland, Serbien, Kroatien och Finland, med planer på att expandera till andra europeiska länder.  

Detta är de första rutinmässigt automatiserade pollenobservationerna som blivit offentligt tillgängliga. Det innebär att alla som använder CAMS-pollenprognoser kan kontrollera de dagliga prognosuppdateringarna mot de inkommande observationerna och bedöma hur korrekta de är. De förutspås kunna hjälpa till vid utvärderingen av prognosers exakthet. Istället för att utvärdera prognoserna i slutet av säsongen tillåts nu verifiering av automatiserade pollenobservationer i nära nog realtid. Längre fram i projektet hoppas CAMS och EAN förbättra dagliga prognoser med hjälp av observationerna genom dataassimileringsprocessen. Dessutom planeras en lansering för att täcka hela Europa geografiskt med stöd av EUMETNET.

CAMS har arbetat med EAN sedan juni 2019 för att verifiera sina prognoser med observationsdata från mer än 100 markstationer över hela kontinenten som har valts ut för deras representativitet. Prognoserna har av detta förbättrats avsevärt.

Pollenallergier drabbar varje år miljontals människor som reagerar på olika växter vid olika tider på året. Björkpollen toppar i april och återfinns mest i norra Europa liksom gräspollen, som är mest frekvent i juli. Olivträden i Medelhavsländerna och dess pollen är mycket frekvent från maj till juni. Det finns knappast inga ”pollenfria” regioner eftersom sporer transporteras över stora avstånd. CAMS fyra dagars prognoser är då ett verktyg för allergiker som kan spåra när och var de sannolikt kommer att påverkas. Med de nya automatiserade pollenobservationerna blir möjligheten att planera ännu större.

Vincent-Henri Peuch, chef för Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), kommenterar: ”Den nya automatiserade kapaciteten för pollenövervakning som utvecklats av EUMETNET och EAN är till nytta för alla användare som kan kontrollera hur långt prognoserna är korrekta. Det är vanligt idag att verifiera luftkvalitetsprognoser i realtid, men det är verkligen banbrytande för pollen. Detta kommer också att göra den fortlöpande utvecklingen av våra prognosmodeller snabbare och på sikt kan de också användas vid bearbetning av prognoser. Att veta att du kan kontrollera prognosen för dagen, eller de senaste dagarna är ovärderligt.”

Dr Bernard Clot, chef för biometeorologi vid MeteoSwiss, kommenterar: ”Det automatiska pollenprogrammet ”Autopollen” är en spännande utveckling för Europa och detta är bara första steget. Medan det för närvarande finns sex platser i Schweiz, åtta i Bayern och totalt 20 över hela kontinenten, samordnar vi utbyggnaden av nätverket för full europeisk täckning.”

CAMS dagliga pollenprognoser för att hjälpa allergiker: https://www.regional.atmosphere.copernicus.eu/
(Öppna huvudmenyn för föroreningar och välj pollen typ; standardinställningen är PM10 värden)   

MeteoSwiss realtids pollenobservationer finns här:

https://www.meteoswiss.admin.ch/home/measurement-values.html?param=messwerte-pollen-graeser-1h

Mer information om CAMS som samarbetar med EAN och förbättrad prognos: https://atmosphere.copernicus.eu/cams-supports-hay-fever-sufferers-forecasts-enhanced-pan-european-pollen-observations

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: [email protected]
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523

Information till redaktioner
Copernicus är EU:s flaggskeppsprogram för jordobservationer. Det levererar fritt tillgänglig operationell data och informationstjänster som ger användare tillförlitlig och uppdaterad information relaterat till miljöfrågor.

Copernicus Climage Change Services (C3S) är implementerad på uppdrag av EU av European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), det europeiska centret för medellånga väderprognoser. ECMWF är en självständig mellanstatlig organisation som producerar och sprider väderprognoser till de 34 medlemsstaterna och samverkande stater.

För mer information om Copernicus: www.copernicus.eu
Copernicus Climate Change Service:s hemsida nås på https://climate.copernicus.eu/
Copernicus Atmosphere Monitoring Service:s hemsida nås på  http://atmosphere.copernicus.eu/
ECMWF:s nås på https://www.ecmwf.int/

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *