Avstamp för Kork-till-kork-projekt tillsammans med Reelab

| 23 september, 2022 | 0 kommentarer

I juni 2017 invigde Returpack fabrikens korkanläggning. Anläggningen tar hand om alla korkar som lossnar vid hanteringen av PET-flaskorna. Medan flaskmaterialet skickas vidare, startar Returpack en process där korken återvinns för att bli till nya produkter som kabeltrummor, soptunnor och lastpallar. Tillsammans med Reelab siktar Returpack nu på att sluta cirkeln och återvinna korkarna till nya korkar.

Onsdagen den 28 september är det dags att trycka på startknappen för det nya gemensamma utvecklingsprojektet mellan Returpack och Reelab. Media hälsas välkomna att delta – det kommer att finnas möjlighet att prata med representanter från både Returpack och Reelab, att fotografera och filma på plats i Returpacks anläggning i Norrköping.

Returpack har haft ett framgångsrikt samarbete med Reelab ända sedan starten av sin anläggning. Ett samarbete som gjort det möjligt att återvinna korkarna till kabeltrummor, soptunnor och lastpallar. Nu växlas samarbetet upp ytterligare genom ett nytt gemensamt projekt med Reelab. Samarbetet handlar om att skapa en sluten materialåtervinning där korkmaterialet som återvinns i Returpacks anläggning kan bli till nya korkar.

– Vi ser fram emot att utveckla samarbetet med Reelab och har en gemensam ambition om att återföra korkarna tillbaka till produktion av dryckeskorkar. Att lyckas med det ställer ytterligare krav på oss att leverera material med hög kvalitet i tillräckliga volymer. Rätt förutsättningar startar vid designen av korkarna, och går hela vägen till höga insamlingsnivåer, sortering och förädling säger Sara Bergendorff, Chef material- och produktkvalitet på Returpack/Pantamera.

Fakta om korkåtervinningen

I Returpacks korkanläggning mals korkarna först ner till konfettiliknande flingor, därefter tvättas de och sedan sker en separering i vattenbad. I vattenbadet sjunker PET-plast till botten, medan korkmaterialet flyter upp till ytan. När separeringen är klar samlas materialet in och torkas för att via luftskiktning rensas från rester av etiketter. Till sist packas det i säckar och skickas vidare till Reelab.

Reelab AB har varit verksamt sedan 2011 och arbetar för cirkulära flöden samt förser plastindustrier med återvunnen plastråvara. Materialet från korkarna har producerats till bland annat kabeltrummor, som i sin tur har ett eget återvinningssystem. Reelab fortsätter att vara Returpacks samarbetspartner i det nya kork-till-kork-projektet.

Mer information och kontakt:

Sara Bergendorff, Chef material- och produktkvalitet vid Returpack/Pantamera, 070-508 57 17

Kristin Nilsson, VD Reelab, 0371-58 04 92

Sara Riismark, Kommunikationsansvarig vid Returpack/Pantamera, 070-666 56 59

Om Returpack/Pantamera

Att panta sina burkar och flaskor är att göra en insats för miljön både på lång och kort sikt. Genom material- och energiåtervinning minskas koldioxidutsläppen och vår omgivning blir mer hållbar. Pantamera drivs av Returpack AB i syfte att öka återvinningen av burkar och PET-flaskor. Returpack är ett privatägt företag och uppdraget kommer från ägarna, samt den svenska regeringen. Returpack tar emot över 2,4 miljarder burkar och PET-flaskor varje år vilket gör Sverige till ett föregångsland gällande återvinning av burkar och PET-flaskor.

Returpack ägs till 50% av Sveriges Bryggerier AB, till 25% av Svensk Dagligvaruhandel och till 25% av Livsmedelshandlarna. www.pantamera.nu

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.