Bada eller duscha inte med linserna i sommar – kan orsaka allvarliga infektioner

| 20 juli, 2021 | 0 kommentarer

Sommaren har hittills bjudit på rekordvärme i många delar av landet och många svenskar svalkar sig med ett dopp eller en kall dusch för att undkomma värmen. En undersökning från YouGov och optikerkedjan KlarSynt visar att mer än varannan linsbärare duschar eller badar med linserna i, trots att det kan vara skadligt för ögonen. Både dusch- och badvattnet kan innehålla bakterier som orsakar irritation eller ögoninfektioner. Samma undersökning visar också att många linsbärare slarvar med hygienen.

Brukar du duscha eller bada med linserna i, eller slarva med att tvätta händerna innan du sätter in dem? En undersökning från YouGov, som gjorts på uppdrag av KlarSynt, visar att 63 procent av linsbärare brukar duscha och 51 procent bada med linserna i. Att ta en snabbdusch eller ett snabbt bad med linserna i kan kännas harmlöst, men kan göra att man får in bakterier som leder till ögoninfektioner eller andra ögonsjukdomar. Många struntar även i att tvätta händerna innan de sätter in linserna.

– Det är inte bara solkräm, sand och salt från havsvattnet som kan irritera ögonen. Även duschvatten kan innehålla bakterier och smuts som letar sig in bakom linsen och till hornhinnan. Detta kan orsaka ögoninfektioner eller leda till att ögonen blir irriterade, röda och rinniga. Om man badar med linserna i ska man byta direkt när man kommer upp och inte slarva med hygienen, Emilia Falk, leg. optiker för KlarSynt Sverige.

Då bör du inte använda kontaktlinser
Undersökningen pekar på att många linsbärare slarvar med hygienen och linsanvändningen. Mer än var femte person sover med linserna i och sätter in de utan att tvätta händerna innan. 49 procent använder dessutom linser när de är sjuka trots att rekommendationen är att bära glasögonen för att mina risken för infektioner.

– Ögonen är ett av våra känsligaste organ. Slarv med linser kan i värsta fall leda till allvarliga ögoninflammationer och infektioner om de går obehandlade. Det är viktigt att optiker informerar patienter hur man använder linser rätt och hur viktig hygienen är. Under sommaren är det extra viktigt eftersom ögonen då är mer utsatta för UV-strålning, pollen, smuts och bakterier, Emilia Falk.

Optikerns 7 tips på hur du tar du hand om ögonen i sommar

  1. Använd inte linser när du duschar eller badar. Om du mot förmodan gör det, ha med dig ett extra par och byt ut de direkt när du badat. Kom ihåg att tvätta händerna eller använda handdesinfektion när du tar ut och sätter in nya linser.
  2. Undvik att pilla, klia eller rätta till linserna. Om ögonen kliar eller känns torra, använd ögondroppar anpassade för linser.
  3. Sov aldrig med linserna om de inte är anpassade för det eftersom man kan få infektioner och repor på hornhinnan. Om du missat att ta ut dem innan läggdags, undvik att använda linser i ett par dagar och använd hellre dina glasögon.
  4. Slarva inte med rengöringen! Om du har månadslinser är det viktigt att du rengör de varje gång innan användning. När linsvätskan tagit slut bör man också byta sitt linsetui och sortera i plaståtervinningen. Man ska även sortera använda linser.
  5. Ha koll på bäst-före-datum. Även linser har ett utgångsdatum och man bör inte använda de efter de gått ut.
  6. Använd glasögon i stället för linser om du är förkyld eller sjuk. Ögonen blir känsliga och mer mottagliga för infektioner under en förkylning. Slemhinnorna i ögat kan också svullna och bli torrare, vilket kan försämra tårproduktionen och göra att de skaver.
  7. Kom ihåg att alltid använda solglasögon när du är utomhus för att skydda ögonen från UV-strålning. Solglasögon bör vara CE-märkta för att ha ett bra skydd.

För ytterligare information, vänligen kontakta:
Emilia Falk, leg. optiker för KlarSynt Sverige
E-post: [email protected]
Telefon: 073-320 29 99

Om KlarSynt
KlarSynt är Sveriges största butiksägda optikerkedja med ca 110 fristående och kunniga optiker i Sverige – från Övertorneå i norr till Trelleborg i söder. Hos KlarSynt får dina ögon den omtanke de förtjänar. Vi undersöker inte bara din syn, utan tittar på alla dina behov i vardagen. Hos KlarSynt hittar du även ett av marknadens bredaste sortiment av bågar, glas och linser. År 2020 firar KlarSynt 25 år som optikerkedja.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *