Connect with us

Marknadsnyheter

BioStock-artikel: Aptahem presenterar APTA-1 i Melbourne

Published

on

BioStock publicerade den 9 oktober 2019 en artikel om Aptahem, som återges nedan i sin helhet.

Aptahem skall hålla en presentation av läkemedelskandidaten Apta-1 på världens största konferens för intensivvård senare i oktober. Bolaget får här möjlighet att ytterligare sprida kunskapen om sitt projekt, knyta kontakter samt skapa nätverk med de främsta vetenskapliga aktörerna, beslutsfattarna och de kliniskt verksamma inom området.

Aptahems primära läkemedelskandidat Apta-1 mot sepsis närmar sig slutfasen av de prekliniska studierna och på World Congress of Intensive Care kommer bolaget att för första gången presentera prekliniska resultat från de djurstudier som gjorts under sepsisliknande förhållanden. Konferensen hålls vartannat år och är världens största konferens för intensivvård. I år äger den rum i Melbourne, Australien, mellan den 14 och 18 oktober. Docent Mats Eriksson, medlem av Aptahems vetenskapliga råd och inbjuden till konferensen, kommer att hålla presentationen för bolagets räkning. Han har mångårig erfarenhet som överläkare på Anestesi- och intensivvårdskliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala och har en gedigen vetenskaplig produktion med ett 60-tal publicerade artiklar bakom sig. Hans forskning har till stor del fokuserat på koagulations- och inflammationspåverkan vid sepsis.

Apta-1 – förberedelser inför fas I

Tidsplaneringen blev förskjuten i våras när Aptahems substanstillverkare stötte på tekniska problem vilket ledde till att Aptahem senare var tvungen att kontraktera ytterligare en substanstillverkare. Avtal tecknades med det brittiska bolaget LGC Group vid halvårsskiftet och förberedelser för att starta produktionen av Apta-1 är igång. Dessutom har Aptahem berikats med två nyutvecklade analysmetoder från Axolabs, ett bolag under LGC-koncernen.

I interrimsdata från den prekliniska Non Human Primate (NHP)-studien har man observerat att läkemedelskandidatens multiverksamma profil indikerade god effekt i sepsisliknande tillstånd. Fördelen som Apta-1 har gentemot befintliga läkemedel är just den kombinerade profilen att kunna adressera bl.a. både koagulationsprocessen och inflammationsprocessen i sjukdomstillståndet.

De slutgiltiga studieresultaten från de prekliniska studierna är klara inom kort och presentationen i Melbourne är ett tillfälle för Aptahem att visa den medicinska expertisen vad man hittills har åstadkommit.

BioStock kontaktade Aptahems vd Mikael Lindstam inför konferensen i Australien.

»Vårt mål är att nå ut till en större publik och en internationell sådan. Vi vill att det ska talas mer om Apta-1 och Aptahem som en potentiell lösning för att bekämpa sepsis. Den vetenskapliga världen är minst lika viktig som den kommersiella och därför strävar vi efter att spela en viktig roll även på denna sida.« – Mikael Lindstam, vd Aptahem

Mikael Lindstam, kan du kortfattat beskriva varför er läkemedelskandidat Apta-1 är så intressant?

Vad vi kan se idag är att Apta-1 adresserar flertalet drivande mekanismer som uppstår vid sepsis och att Apta-1 potentiellt lugnar ner den s.k. orkanen av inflammatorisk respons som kroppen skapar till svars mot, vanligen, en bakteriell infektion. Apta-1 kan uppnå denna effekt tack vare sin multiverksamma mekanism på ett flertal kritiska punkter t.ex. som att motverka den obalans i kroppens koagulation som kan uppstå vid sepsis.

De prekliniska toxikologiska studierna är på gång att kunna färdigställas, vad är det för studier?

Slutförandet av de prekliniska toxikologiska studierna är en av de sista pusselbitarna för att kunna påbörja kliniska studier i människa. Så fort vi har vår substans tillverkad i den stora mängd vi behöver kommer vi att kunna starta den sista delen i prekliniska toxikologiprogrammet, även kallad GLP-tox (GLP står för good laboratory practice). Vi har tidigare utfört icke GLP-tox, vilken föll väldigt bra ut med hög tolerabilitet och inga toxiska komplikationer.

Vad kommer dessa resultat betyda för Aptahem?

En slutförd studie betyder att vi kan avsluta den prekliniska fasen för Apta-1 inom sepsis och ta nästa steg mot klinisk utveckling. Ett stort steg för oss som ger möjlighet att öppna nya dörrar med både nya och gamla bekantskaper som följer bolagets utveckling. För Apta-1 betyder detta givetvis att vi formellt kan skicka in ansökan om tillstånd för att få starta en fas I-studie.

Hur ser du på partneringmöjligheterna inför de kommande utvecklingsstegen med Apta-1?

Det finns alltid en risk i att trender svänger snabbt men vi ser idag helt klart att det finns ett intensifierat intresse för sepsis så Apta-1 ligger helt rätt i tiden. Givet vår förståelse om hur Apta-1 fungerar med grund i all den data vi genererat genom åren, vilken dessutom överensstämmer från olika djurslag och humanblodstudier, så står Aptahem starkt. Detta är något vi ser tydligt genom att vi numera allt mer blir kontaktade av olika intressenter. Det patentskydd vi sökt har även en stärkande effekt. Vi jobbar mycket på att intensifiera dialoger med potentiella partners, något som blir lättare ju mer övertygande data vi har på Apta-1. Parallellt fortsätter vi att fokusera på att generera mer data, bevis och förtydligande av Apta-1s potential som ett sepsisläkemedel för att ta oss vidare i utvecklingen till klinik och framtida marknad.

Avslutningsvis, om några dagar skall ni hålla er presentation på konferensen i Melbourne, vad hoppas du att er medverkan skall medföra för Aptahem?

Vårt mål är att nå ut till en större publik och en internationell sådan. Vi vill att det ska talas mer om Apta-1 och Aptahem som en potentiell lösning för att bekämpa sepsis. Den vetenskapliga världen är minst lika viktig som den kommersiella och därför strävar vi efter att spela en viktig roll även på denna sida. Presentationen på konferensen i Melbourne blir första gången som vi offentligt presenterar Apta-1s resultat för läkare och annan sjukvårdspersonal inom intensivvård. Ett annat initiativ vi hittills tagit oss för är förstås kontakterna med Seattle CRI/CH som vi fortsatt samarbetar med. Vår ambition är att utöka dessa aktiviteter som i framtiden kan komma att gynna bolaget, kommande patienter och samtidigt underlätta inom vården.

Läs artikeln på BioStocks webbsida

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

BioArctic och Eisai ingår forskningsutvärderingsavtal avseende BAN2802

Published

on

By

Stockholm, Sverige den 20 april 2024 – BioArctic AB (publ) (Nasdaq Stockholm: BIOA B) meddelade idag att BioArctic AB och Eisai Co., Ltd., ingått ett samarbetsavtal avseende BAN2802, en potentiell ny behandling som kombinerar BioArctics egenutvecklade BrainTransporter™-teknologi med en läkemedelskandidat mot Alzheimers sjukdom. Vid slutet av samarbetet kommer Eisai att utvärdera den data som genererats och besluta om de vill utnyttja en option att licensiera BAN2802 för behandling av Alzheimers sjukdom.

BioArctic och Eisai har sedan 2005 ett långvarigt samarbete gällande utveckling och kommersialisering av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. Samarbetet har lett fram till Leqembi® (lecanemab) – världens första godkända[1] läkemedel som visat sig bromsa utvecklingen av tidig Alzheimers sjukdom. Det nya samarbetet bygger på företagens gemensamma kunskap inom Alzheimers sjukdom. Kostnader för forskningsutvärderingsprogrammet kommer att delas mellan bolagen och programmet kommer att utvärdera vad som skulle kunna bli nästa generations sjukdomsmodifierande behandling för Alzheimers sjukdom.

– Jag är mycket glad över att vår Brain Transporter-teknologi fortsätter att utvecklas väl och att vi nu ingått detta första avtal där denna teknik används. Teknologin har en stor potential att kunna förbättra många olika läkemedelsprojekt och hjälpa företag i deras strävan att utveckla läkemedel mot hjärnans sjukdomar, sa Gunilla Osswald, vd på BioArctic. Eisai har varit en värdefull partner till BioArctic under de senaste två decennierna, och vi är mycket glada över att förlänga och fördjupa vår relation genom detta nya forskningssamarbete med BAN2802. Tillsammans har vi tagit fram lecanemab, den första fullt godkända sjukdomsmodifierande behandlingen vid Alzheimers sjukdom i USA, Japan och Kina och vi ser fram emot att fortsätta vårt givande samarbete och leda utvecklingen av nästa generations läkemedel för att hjälpa patienter med den här förödande sjukdomen.

BioArctics egenutvecklade BrainTransporter-teknologi hjälper till att transportera biologiska läkemedel över blod-hjärnbarriären in i hjärnan. Tekniken har potential att medföra snabbare och starkare effekt av behandlingar riktade till hjärnan, samtidigt som den minskar behandlingsbördan för både patienter och samhället. BrainTransporter-teknologin är en viktig del i BioArctics hållbarhetsarbete och bolagets strävan efter att kontinuerligt förbättra klinisk och kommersiell nytta.

Detta pressmeddelande berör en läkemedelskandidat under utveckling och avser inte att förmedla några slutsatser gällande effekt och säkerhet. Det finns ingen garanti för att denna läkemedelskandidat vare sig kommer att slutföra det kliniska utvecklingsprogrammet eller erhålla godkännande av relevanta myndigheter.

Denna information är sådan information som BioArctic AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 20 april 2024, kl. 09.40 CET.

För ytterligare information, vänligen kontakta:  
Oskar Bosson, VP Communications and Investor Relations 
E-mail: oskar.bosson@bioarctic.se  
Telefon: +46 70 410 71 80 

Om samarbetet mellan BioArctic och Eisai  
BioArctic har sedan 2005 ett långsiktigt samarbete med Eisai kring utveckling och kommersialisering av läkemedel för behandling av Alzheimers sjukdom. De viktigaste avtalen är utvecklings- och kommersialiseringsavtalet avseende antikroppen lecanemab som ingicks 2007 och utvecklings- och kommersialiseringsavtalet avseende antikroppen Leqembi back-up för Alzheimers sjukdom som ingicks 2015. 2014 ingick Eisai och Biogen ett gemensamt utvecklings- och kommersialiseringsavtal som innefattar lecanemab. Eisai ansvarar för den kliniska utvecklingen, ansökan om marknadsgodkännande och kommersialisering av produkterna för Alzheimers sjukdom. BioArctic har rätt att kommersialisera lecanemab i Norden och för närvarande förbereder Eisai och BioArctic en gemensam kommersialisering i regionen. BioArctic har inga utvecklingskostnader för lecanemab inom Alzheimers sjukdom och har rätt till betalningar i samband med myndighetsgodkännanden och försäljningsmilstolpar samt royalties på den globala försäljningen.  

Om BioArctic AB  
BioArctic AB (publ) är ett svenskt forskningsbaserat biofarmabolag med fokus på innovativa läkemedel som kan fördröja eller stoppa sjukdomsförloppet av neurodegenerativa sjukdomar. Företaget ligger bakom Leqembi® (lecanemab) – världens första läkemedel som bevisat bromsar sjukdomsutvecklingen och minskar den kognitiva försämringen vid tidig Alzheimers sjukdom. Leqembi har utvecklats i samarbete med BioArctics partner Eisai, som ansvarar för kommersialisering och regulatoriska processer globalt. Utöver Leqembi har BioArctic en bred forskningsportfölj med antikroppar mot Parkinsons sjukdom och ALS samt ytterligare projekt mot Alzheimers sjukdom. I flera av projekten används bolagets egenutvecklade teknologiplattfrom BrainTransporter™ som hjälper till att förbättra transporten av antikroppar in i hjärnan. BioArctics B-aktie (BIOA B) är noterad på Nasdaq Stockholm Large Cap. För ytterligare information, besök www.bioarctic.com.

[1] Godkänt i USA, Japan och Kina.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nu lanseras Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal

Published

on

By

Statens fastighetsverk, logotyp.

    

Att berätta om de natur- och kulturmiljöer som Statens fastighetsverk (SFV) förvaltar är en viktig del av myndighetsuppdraget. Den 20 april lanseras den nya strömningstjänsten Sevärt, Sveriges minsta kulturkanal, så att hela Sverige ska kunna ta del av berättelserna.

    

Det finns många sevärda platser i SFV:s förvaltning. De är spridda från norr till söder och är – i den mån de går att hålla öppna – ofta välbesökta av dem som bor inom rimliga avstånd. Nu skapas möjligheten för fler att ta del av dessa skatter.

         Våra fastigheter är allas angelägenhet och målet är att de ska engagera ännu fler genom kunskap, spännande berättelser och intagande miljöer, säger generaldirektör Max Elger.

För dem som inte har möjlighet att fysiskt besöka fastigheterna har SFV via bland annat filmer och podd försökt nå ut till fler. Nu förenas resultatet i Sevärt, en öppen playtjänst med strömmat material om SFV:s natur- och kulturmiljöer. Tittarna får följa med in i hantverkares verkstäder, se hemliga rum, uppleva historiska trädgårdar och besöka många andra sevärdheter.

Lanseringen sker den 20 april. Plattformen kommer sedan kontinuerligt att fyllas på med nytt innehåll. Tanken är att Sevärt också ska kunna innehålla material i samarbete med andra aktörer.

Under Stockholms kulturnatt passar Statens fastighetsverk även på att öppna upp ett sevärt, hemligt rum – det gamla vattentornet på Skeppsholmen. Där blir det filmvisning, liveinspelning av podden På plats i historien och popcorn.

För mer information kontakta

Maria Uggla, pressekreterare

010-478 76 00

073-332 22 14

maria.uggla@sfv.se

 

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Uppdatering Industribrand Linnarhult

Published

on

By

Branden på Långavallsgatan är nu under kontroll. Det brinner fortfarande på platsen och räddningsarbetet kommer att fortgå under lördagen med en minskad resurs. Vissa avstängningar kvarstår men Gråbovägen är åter öppen för trafik.

Vakthavande befäl

Anders Lundblad

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.