Connect with us

Marknadsnyheter

Björnbärssill och vildgåspaté – nyheter på Tyrols julbord

Published

on

Idag är det premiär för Tyrols julbord där vi dukar upp läckra delikatesser från de norrländska vidderna för 39:e året i rad. Enligt traditionen återfinns klassiska rätter som björnköttbullar, souvasbakad lax och åkerbärsglass, men varje år tar våra kockar även fram nya spännande maträtter. Bland nyheterna i år hittar vi exempelvis björnbärssill, älgsalami, vildgåspaté och kardemummaglass. Men vill man knipa en plats till årets julbord måste man passa på, över 15 000 biljetter är redan bokade.

På Tyrols julbord återfinns alltid de klassiska björnköttbullarna, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen. Men varje år görs också plats för nya maträtter. Bland nyheterna i år hittar man bland annat björnbärssill med apelsin och kanel, citron- och timutpepparsill, gin- och enbärsgravad lax, älgsalami, vildgåspaté med svart trumpetsvamp, grönkålspaj med chèvre, fikon och rostade hasselnötter, karamellpäron med konjak och kardemummaglass. Utöver det vanliga julbordet serverar vi även en uppskattad vegetarisk meny med bland annat skagentofu, inlagd shiitake med kanel och lingon, Johnssons frestelse, vegoribs med lingonglaze och veganbrownie. Vill man avnjuta julmaten i hemmets lugna vrå kan vi också erbjuda en välkomponerad jullåda full att delikatesser för hemleverans dagarna innan jul. Läs mer på www.gronalund.com

Tyrols julbord har premiär idag den 23 november och serveras fram till självaste julafton. I år har bokningstrycket varit större än någonsin och över 15 000 biljetter är redan sålda, så vill man vara säker på att kunna njuta av ett av Sveriges bästa julbord behöver man boka sin plats inom kort.

DE SJU TURERNA PÅ TYROLS JULBORD 
(med reservation för ändringar)

För 39 år sedan bjöd Gröna Lunds kockar sametinget på middag och idén om ett julbord på Tyrol med norrländska smaker föddes. Idag har våra kockar ett nära samarbete med norrländska leverantörer för att ta fram de finaste råvarorna av kött, fisk, fågel och bär från de lappländska vidderna. Resultatet blir ett av Sveriges bästa och största julbord med sju traditionsenliga tagningar och över 200 smakupplevelser.

Första turen: SOS (Smör, ost, sill)
Björnbärssill med apelsin och kanel – Nyhet
Citron- och timutpepparsill – Nyhet

Norrländsk skogssill
Matjessill
Renstek samt pepparrotssill med kantareller
Husets inlagda sill med lingon 
Senapsill
Havtornssill
Kräftsill med sikrom
Västerbottensill
Tranbärs-, hjortron- och cognacsill            
Inlagd stekt strömming
Kräftströmming
Sillsallad
Skagenägg             
Rensteksägg 
Sikromsägg 
Knäckebröd
Kavring
Vörtbröd
Hårt tunnbröd
Rieskabröd  
Västerbottensost
Smör
Gräslök
Gräddfil
Rödlök
Kokt potatis

Andra turen: Lax med tillbehör        
Gin- och enbärsgravad lax – Nyhet
Fiskpaté på gårdsfisk med citron och fänkål – Nyhet

Laxsallad med betor och senapsdressing
Laxterrin med saffran och cognac 
Skaldjursterrin med vanilj        
Marinerade räkor och kräftstjärtar
Saffransinkokt lax
Hjortronbakad lax 
Souvasbakad lax  
Krydd- och dillgravad hälleflundra 
Pernod- och rosépeppargravad lax
Dill- och iskällargravad lax
Varmrökt laxfilé 
Böckling med senapsvinägrett och kaprisbär
Skagenröra
Dillmajonnäs med saffran
Senapssås
Hjortroncrème
Gompasås  
Tomatsallad

Tredje turen: Kallskuret med tillbehör
Älgsalami med enbär – Nyhet    
Slaktarring – Nyhet
Grönkålssallad med västerbottendressing och rostade hasselnötter – Nyhet
Vildgåspaté med svart trumpetsvamp – Nyhet    

Julskinka        
Plommonchutney    
Hjortonchutney            
Whiskeysenap                    
Farfars starka senap                
Grov julsenap        
Dijonsenap    
Mor Gretas senap    
Skogshuggarens senap
Kåtarökt björnskinka 
Svartrökt skinka    
Vildmarksrökt renstek  
Rökt renhjärta
Rökt lammstek      
Pepparotscrème fraiche
Björnkorv            
Kalix hjortkorv    
Kallrökt renkorv            
Rökt vildandskorv
Bäverkorv 
Havtorns gelé    
Hjortronchutney            
Rödlöksmarmelad med rosmarin                
Lingon- och fikonmarmelad            
Sidfläsk med kummin
Tjälknöl (älg)
Babyspenat, ädelost, mandlar och pumpa 
Renpastrami    
Rökt bäverstek
Älgrostbiff
Potatis- och gulbetssallad med västerbottenost            
Pickles            
Rödbetssallad
Nobissallad med surdegskrutonger            
Whiskygravad älgbiff    
Apelsin-, och cognacsgravat reninnanlår
Örtgravad hjortytter            
Tjäderpaté
Julpastej
Vildsvinspaté med murklor och pistagemandel
Viltpaté med trattkantareller            
Kryddrulle
Morotsmarmelad med ingefära                 
Lingoncumberlandssås        
Rödbetor
Syltade kantareller        
Cornichons
Saltgurka
Inlagd gurka

Fjärde turen: Varmrätter
Grönkålspaj med chèvre, fikon och rostade hasselnötter – Nyhet

Grillad ren
Souvas 
Honung- och ingefärsglacerad vildsvinssida                
Hjortjulkorv med trattkantareller                 
Björnköttbullar        
Guldvaskarpanna
Viltprinskorv            
Ugnsbakad regnbåge med västerbottenpesto            
Kalkon i apelsinsås                
Älgjärpar med trattkantarellsås         
Renblodpudding                
Guldgrävarens hjortstek
Kålpudding på älg                 
Potatispuré 
Smörstekt abborre        
Kåtarökt röding                
Rostade rotfrukter med dilldressing        
Hemgjorda köttbullar 
Kantarellsås
Kanel- och rödvinssky    
Smörstekt svamp                
Rökta revbensspjäll            
Prinskorv 
Janssons frestelse    
Lättstuvad grönkål            
Bondomelett                
Lingongelé 
Rönnbärsgelé med cognac    
Kråkbärsgelé
Rödkålschutney med lingon och kanel
Aprikos- och äppelchutney                
Äppelmos
Rårörda lingon

Beställs från köket:
Lutfisk med bechamel, ärtor, senap och kryddpeppar
Risgrynsgröt med kanel, socker, mjölk
Dopp i grytan

Femte turen: Ostbricka
Camembert från Jürss mejeri – Nyhet
Björnbärsmarmelad – Nyhet
Sörmlandsädel – Nyhet
Vrigstad hemost – Nyhet

Plommonmarmelad med ingefära 
Flertalet varierade ostar från svenska mejerier
Västerbottenost
Rågkex        
Saltiner        
Salinas        
Finncrisp        
Pepparkakor

Sjätte turen: Choklad, godis, desserter
Karamellpäron med konjak – Nyhet            
Äpplen med smak av ingefära – Nyhet     
Chokladpannacotta med apelsin – Nyhet   
Hallon och blåbärspaj – Nyhet
Stubbe med saffranskräm – Nyhet  
Mandelkaka med hallon – Nyhet    
  
Hemmagjord ostkaka 
Saffranspannkaka    
Äppelkaka 
Kalvdans    
Grädde
Vaniljsås    
Rårörda bär        
Varma hallon
Frukt
Chokladmousse 
Vit chokladmousse
Morotskaka                                             
Saffranscheesecake 
Olika moussetårtor 
Julknäck
Chokladknäck
Brända mandlar
Ischoklad
Chokladbollar
Tryfflar

Sjunde turen: Glass och sorbet
Kardemummaglass – Nyhet
Citronsorbet – Nyhet 

Vaniljglass
Åkerbärsglass
Hjortronglass
Havtornssorbet
Strössel
Varma bär
Varma hjortron

Vegetariskt julbord (menyn kan variera från dag till dag beroende på råvarutillgång)
Skagentofu – Nyhet
Tyrols julbullar – Nyhet

Tunnbröd
Margarin
Inlagd shiitake med kanel och ingefära
Senapsinlagd shiitake
Inlagd zucchini med tångkaviar
Bakad blomkål med citrus ifresch
Varmrökt tofuröra
Griljerad rotselleri
Rödbetssallad
Rostade betor med valnötter
Rödkålssallad med tranbär och sultanrussin
Trattkantarellsås
Rostad brysselkål 
Grönsallad
Tomatsallad
Gräslök
Ifraiche
Potatis
Örtmarinerad tofu
Vegosalami
Prinskorv
Johnssons frestelse
Vegoribs med lingonglaze
Senap
Rödkålschutney
Veganbrownie
Tryfflar
Dadlar i choklad
Ostbricka med tillbehör

 

För mer information kontakta:

Annika Troselius
Informationschef
Gröna Lunds Tivoli
0708-58 00 50
annika.troselius@gronalund.com

För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank:http://mediabank.parksandresorts.com/search?categoryidpath=gronalund:127

 

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. Tivolit sysselsätter ca 1500 säsongsanställda och är en av landets ledande besöksattraktioner.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Studie visar att styrketräning kan lindra depression

Published

on

By

En nyligen publicerad forskningsstudie i Psychiatry Research pekar på styrketräning

som en potentiell kompletterande behandlingsstrategi för att bekämpa depression.

Genom en metaanalys av 38 tidigare studier fann forskarna att styrketräning kan

minska depressiva symtom på ett måttligt sätt. Resultaten visar att längden på

träningen, hur ofta den utförs och specifika detaljer som antal set och repetitioner

påverkar effekten av träningen på depressionen.

Depression är en vanlig sjukdom som påverkar miljontals människor över hela

världen och trots tillgängliga behandlingar återhämtar sig många inte helt. Denna

studie ger därför viktig insikt i hur styrketräning kan vara en del av en effektiv

behandlingsstrategi för depression.

Källa: https://www.psypost.org/streng…

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kvinnor med obesitas behöver inte gå upp i vikt under graviditeten, enligt ny studie

Published

on

By

Riktlinjerna för viktuppgång under graviditet hos kvinnor med obesitas har länge varit ifrågasatta. Ny forskning vid Karolinska Institutet stödjer idén om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg. Resultaten publiceras i The Lancet.  

Enligt internationella riktlinjer från amerikanska Institute of Medicine (IOM) rekommenderas en kvinna med obesitas, fetma, gå upp totalt 5–9 kg under graviditeten, jämfört med 11,5–16 kg för normalviktiga. Riktlinjerna har länge varit ifrågasatta, men det har saknats evidens för att ändra dem. 

En ny studie vid Karolinska Institutet visar nu att det inte finns några ökade hälsorisker varken för modern eller för barnet vid utebliven viktuppgång hos kvinnor med obesitas klass 1 och 2 (BMI på 30-34,9 respektive 35-39,9). För kvinnor med obesitas klass 3 (BMI över 40) är utebliven viktuppgång tvärtom associerad med minskade hälsorisker.  

Studien stödjer tidigare uppmaningar om att sänka eller ta bort rekommendationen om en viktuppgång på minst 5 kg, enligt Kari Johansson, docent vid institutionen för medicin, Solna. 

– Vi hoppas att vår forskning kan ge underlag till en framtida uppdatering av nationella och internationella riktlinjer för viktuppgång under graviditet, säger hon. 

Studien är baserad på elektroniska patientjournaler och registerdata för 15 760 kvinnor med obesitas i Stockholm och på Gotland (den så kallade Stockholm Gotland Perinatal-kohorten). 11 667 av kvinnorna hade obesitas klass 1, 3160 hade obesitas klass 2 och 933 hade obesitas klass 3. De studerade graviditeterna ägde rum mellan 2008 och 2015 och gällde enkelbörd. Kvinnorna följdes upp med en medianuppföljningstid på åtta år efter förlossningen.  

Tio kända risker förknippade med viktuppgång under graviditet studerades: havandeskapsförgiftning, graviditetsdiabetes, kvarstående viktuppgång efter graviditeten, kardiometabol sjukdom hos modern, kejsarsnitt, för tidig födsel, för låg eller för hög födelsevikt hos barnet, dödföddhet och spädbarnsdöd. Riskerna viktades sedan beroende på allvarlighetsgrad i ett samlat utfallsmått. 

Sammantaget visar studien inga ökade hälsorisker vid en viktuppgång under nuvarande rekommendation eller vid utebliven viktuppgång för kvinnor med obesitas klass 1 och 2. För kvinnor med obesitas klass 3 minskade tvärtom riskerna, vid 0 kg viktuppgång sågs en riskreduktion på omkring 20 procent.  

– Utifrån detta har vi dragit slutsatsen att det inte är förknippat med några ökade risker för kvinnor med obesitas med en lägre viktuppgång än de 5 kg som dagens riktlinjer anger, säger Kari Johansson. 

Resultaten indikerar också att det finns anledning att ge särskilda rekommendationer till kvinnor med obesitas klass 3.  

– Till skillnad från idag skulle denna grupp kunna få separata rekommendationer, säger Kari Johansson. 

Forskarna ska nu gå vidare med liknande studier på de övriga BMI-klasserna övervikt, normalvikt och undervikt. 

Studien har skett i samarbete med University of British Columbia, Kanada, University of Pittsburgh, USA, och University of California, USA. Finansiärer var Karolinska Institutets stiftelser och fonder och Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD).

Kari Johansson och medförfattarna Lisa Bodnar, och Jennifer Hutcheon ingår i ett WHO-initiativ för globala standarder för viktuppgång under graviditet. Åsikterna som uttrycks i studien återspeglar dock inte WHO:s åsikter. Olof Stephansson är medgrundare och medägare av en svensk graviditetsapp, One Million Babies. Inga andra intressekonflikter rapporteras. 

Publikation: ”Safety of low weight gain or weight loss in pregnancies with class 1, 2, and 3 obesity: a population-based cohort study”, Kari Johansson, Lisa M Bodnar, Olof Stephansson, Barbara Abrams, Jennifer A Hutcheon, The Lancet, online 28 March 2024, doi: 10.1016/ S0140-6736(24)00255-1. 
https://doi.org/10.1016/ S0140-6736(24)00255-1 

För mer information, kontakta:  
Kari Johansson, docent 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet 
E-post: kari.johansson@ki.se
Telefon: 070-695 49 26 

Olof Stephansson, professor, överläkare 
Avdelningen för klinisk epidemiologi (KEP), Institutionen för medicin, Solna, Karolinska Institutet
 
E-post: olof.stephansson@ki.se  
Telefon: 070-748 78 25 

Karolinska Institutet är ett av världens ledande medicinska universitet med visionen att driva utvecklingen av kunskap om livet och verka för en bättre hälsa för alla. I Sverige står Karolinska Institutet för den enskilt största andelen medicinsk akademisk forskning och har det största utbudet av medicinska utbildningar. Varje år utser Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet mottagare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin.

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.