Connect with us

Marknadsnyheter

Björnbärssill och vildgåspaté – nyheter på Tyrols julbord

Published

on

Idag är det premiär för Tyrols julbord där vi dukar upp läckra delikatesser från de norrländska vidderna för 39:e året i rad. Enligt traditionen återfinns klassiska rätter som björnköttbullar, souvasbakad lax och åkerbärsglass, men varje år tar våra kockar även fram nya spännande maträtter. Bland nyheterna i år hittar vi exempelvis björnbärssill, älgsalami, vildgåspaté och kardemummaglass. Men vill man knipa en plats till årets julbord måste man passa på, över 15 000 biljetter är redan bokade.

På Tyrols julbord återfinns alltid de klassiska björnköttbullarna, den kåtarökta fjällrödingen, den souvasbakade laxen och åkerbärsglassen. Men varje år görs också plats för nya maträtter. Bland nyheterna i år hittar man bland annat björnbärssill med apelsin och kanel, citron- och timutpepparsill, gin- och enbärsgravad lax, älgsalami, vildgåspaté med svart trumpetsvamp, grönkålspaj med chèvre, fikon och rostade hasselnötter, karamellpäron med konjak och kardemummaglass. Utöver det vanliga julbordet serverar vi även en uppskattad vegetarisk meny med bland annat skagentofu, inlagd shiitake med kanel och lingon, Johnssons frestelse, vegoribs med lingonglaze och veganbrownie. Vill man avnjuta julmaten i hemmets lugna vrå kan vi också erbjuda en välkomponerad jullåda full att delikatesser för hemleverans dagarna innan jul. Läs mer på www.gronalund.com

Tyrols julbord har premiär idag den 23 november och serveras fram till självaste julafton. I år har bokningstrycket varit större än någonsin och över 15 000 biljetter är redan sålda, så vill man vara säker på att kunna njuta av ett av Sveriges bästa julbord behöver man boka sin plats inom kort.

DE SJU TURERNA PÅ TYROLS JULBORD 
(med reservation för ändringar)

För 39 år sedan bjöd Gröna Lunds kockar sametinget på middag och idén om ett julbord på Tyrol med norrländska smaker föddes. Idag har våra kockar ett nära samarbete med norrländska leverantörer för att ta fram de finaste råvarorna av kött, fisk, fågel och bär från de lappländska vidderna. Resultatet blir ett av Sveriges bästa och största julbord med sju traditionsenliga tagningar och över 200 smakupplevelser.

Första turen: SOS (Smör, ost, sill)
Björnbärssill med apelsin och kanel – Nyhet
Citron- och timutpepparsill – Nyhet

Norrländsk skogssill
Matjessill
Renstek samt pepparrotssill med kantareller
Husets inlagda sill med lingon 
Senapsill
Havtornssill
Kräftsill med sikrom
Västerbottensill
Tranbärs-, hjortron- och cognacsill            
Inlagd stekt strömming
Kräftströmming
Sillsallad
Skagenägg             
Rensteksägg 
Sikromsägg 
Knäckebröd
Kavring
Vörtbröd
Hårt tunnbröd
Rieskabröd  
Västerbottensost
Smör
Gräslök
Gräddfil
Rödlök
Kokt potatis

Andra turen: Lax med tillbehör        
Gin- och enbärsgravad lax – Nyhet
Fiskpaté på gårdsfisk med citron och fänkål – Nyhet

Laxsallad med betor och senapsdressing
Laxterrin med saffran och cognac 
Skaldjursterrin med vanilj        
Marinerade räkor och kräftstjärtar
Saffransinkokt lax
Hjortronbakad lax 
Souvasbakad lax  
Krydd- och dillgravad hälleflundra 
Pernod- och rosépeppargravad lax
Dill- och iskällargravad lax
Varmrökt laxfilé 
Böckling med senapsvinägrett och kaprisbär
Skagenröra
Dillmajonnäs med saffran
Senapssås
Hjortroncrème
Gompasås  
Tomatsallad

Tredje turen: Kallskuret med tillbehör
Älgsalami med enbär – Nyhet    
Slaktarring – Nyhet
Grönkålssallad med västerbottendressing och rostade hasselnötter – Nyhet
Vildgåspaté med svart trumpetsvamp – Nyhet    

Julskinka        
Plommonchutney    
Hjortonchutney            
Whiskeysenap                    
Farfars starka senap                
Grov julsenap        
Dijonsenap    
Mor Gretas senap    
Skogshuggarens senap
Kåtarökt björnskinka 
Svartrökt skinka    
Vildmarksrökt renstek  
Rökt renhjärta
Rökt lammstek      
Pepparotscrème fraiche
Björnkorv            
Kalix hjortkorv    
Kallrökt renkorv            
Rökt vildandskorv
Bäverkorv 
Havtorns gelé    
Hjortronchutney            
Rödlöksmarmelad med rosmarin                
Lingon- och fikonmarmelad            
Sidfläsk med kummin
Tjälknöl (älg)
Babyspenat, ädelost, mandlar och pumpa 
Renpastrami    
Rökt bäverstek
Älgrostbiff
Potatis- och gulbetssallad med västerbottenost            
Pickles            
Rödbetssallad
Nobissallad med surdegskrutonger            
Whiskygravad älgbiff    
Apelsin-, och cognacsgravat reninnanlår
Örtgravad hjortytter            
Tjäderpaté
Julpastej
Vildsvinspaté med murklor och pistagemandel
Viltpaté med trattkantareller            
Kryddrulle
Morotsmarmelad med ingefära                 
Lingoncumberlandssås        
Rödbetor
Syltade kantareller        
Cornichons
Saltgurka
Inlagd gurka

Fjärde turen: Varmrätter
Grönkålspaj med chèvre, fikon och rostade hasselnötter – Nyhet

Grillad ren
Souvas 
Honung- och ingefärsglacerad vildsvinssida                
Hjortjulkorv med trattkantareller                 
Björnköttbullar        
Guldvaskarpanna
Viltprinskorv            
Ugnsbakad regnbåge med västerbottenpesto            
Kalkon i apelsinsås                
Älgjärpar med trattkantarellsås         
Renblodpudding                
Guldgrävarens hjortstek
Kålpudding på älg                 
Potatispuré 
Smörstekt abborre        
Kåtarökt röding                
Rostade rotfrukter med dilldressing        
Hemgjorda köttbullar 
Kantarellsås
Kanel- och rödvinssky    
Smörstekt svamp                
Rökta revbensspjäll            
Prinskorv 
Janssons frestelse    
Lättstuvad grönkål            
Bondomelett                
Lingongelé 
Rönnbärsgelé med cognac    
Kråkbärsgelé
Rödkålschutney med lingon och kanel
Aprikos- och äppelchutney                
Äppelmos
Rårörda lingon

Beställs från köket:
Lutfisk med bechamel, ärtor, senap och kryddpeppar
Risgrynsgröt med kanel, socker, mjölk
Dopp i grytan

Femte turen: Ostbricka
Camembert från Jürss mejeri – Nyhet
Björnbärsmarmelad – Nyhet
Sörmlandsädel – Nyhet
Vrigstad hemost – Nyhet

Plommonmarmelad med ingefära 
Flertalet varierade ostar från svenska mejerier
Västerbottenost
Rågkex        
Saltiner        
Salinas        
Finncrisp        
Pepparkakor

Sjätte turen: Choklad, godis, desserter
Karamellpäron med konjak – Nyhet            
Äpplen med smak av ingefära – Nyhet     
Chokladpannacotta med apelsin – Nyhet   
Hallon och blåbärspaj – Nyhet
Stubbe med saffranskräm – Nyhet  
Mandelkaka med hallon – Nyhet    
  
Hemmagjord ostkaka 
Saffranspannkaka    
Äppelkaka 
Kalvdans    
Grädde
Vaniljsås    
Rårörda bär        
Varma hallon
Frukt
Chokladmousse 
Vit chokladmousse
Morotskaka                                             
Saffranscheesecake 
Olika moussetårtor 
Julknäck
Chokladknäck
Brända mandlar
Ischoklad
Chokladbollar
Tryfflar

Sjunde turen: Glass och sorbet
Kardemummaglass – Nyhet
Citronsorbet – Nyhet 

Vaniljglass
Åkerbärsglass
Hjortronglass
Havtornssorbet
Strössel
Varma bär
Varma hjortron

Vegetariskt julbord (menyn kan variera från dag till dag beroende på råvarutillgång)
Skagentofu – Nyhet
Tyrols julbullar – Nyhet

Tunnbröd
Margarin
Inlagd shiitake med kanel och ingefära
Senapsinlagd shiitake
Inlagd zucchini med tångkaviar
Bakad blomkål med citrus ifresch
Varmrökt tofuröra
Griljerad rotselleri
Rödbetssallad
Rostade betor med valnötter
Rödkålssallad med tranbär och sultanrussin
Trattkantarellsås
Rostad brysselkål 
Grönsallad
Tomatsallad
Gräslök
Ifraiche
Potatis
Örtmarinerad tofu
Vegosalami
Prinskorv
Johnssons frestelse
Vegoribs med lingonglaze
Senap
Rödkålschutney
Veganbrownie
Tryfflar
Dadlar i choklad
Ostbricka med tillbehör

 

För mer information kontakta:

Annika Troselius
Informationschef
Gröna Lunds Tivoli
0708-58 00 50
annika.troselius@gronalund.com

För pressbilder besök Gröna Lunds bildbank:https://mediabank.parksandresorts.com/search?categoryidpath=gronalund:127

 

Gröna Lund är Sveriges äldsta tivoli och ingår i temaparkskoncernen Parks and Resorts, Nordens ledande aktör inom upplevelseindustrin, tillsammans med Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland. Tivolit har 30 attraktioner och sex restauranger samt ett varierat utbud av lotterier, 5-kampsspel och mat- och snackskiosker. Gröna Lund bjuder även på en mängd underhållning i form av konserter, dans, barnunderhållning mm. Tivolit sysselsätter ca 1500 säsongsanställda och är en av landets ledande besöksattraktioner.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.