Connect with us

Marknadsnyheter

Bokslutskommuniké 2020 Bactiguard Holding AB

Published

on

Återhämtning i fjärde kvartalet – infektionsprevention en central komponent i framtidens sjukvård

Fjärde kvartalet (oktober-december 2020) 

  • Intäkterna uppgick till 55,6 (59,8) MSEK, en minskning med 7% (justerat för valuta -2%).
  • EBITDA uppgick till 4,9 (12,2) MSEK med en EBITDA-marginal på 9% (20%).
  • Rörelseresultatet uppgick till -6,4 (1,7) MSEK.
  • Periodens resultat uppgick till -9,4 (1,6) MSEK. Resultat per aktie uppgick till -0,28 (0,05) kr.
  • Kassaflöde från löpande verksamheten uppgick till 3,9 (36,9) MSEK motsvarande 0,12 (1,11) kr per aktie.

 Perioden (januari-december 2020)

  • Intäkterna uppgick till 186,0 (193,9) MSEK, en minskning med 4% (justerat för valuta -2%).
  • EBITDA uppgick till 26,7 (61,6) MSEK med en EBITDA-marginal på 14% (32%).
  • Rörelseresultatet uppgick till -17,6 (19,5) MSEK.
  • Periodens resultat uppgick till -37,0 (16,3) MSEK, varav -10,9 MSEK är en IFRS relaterad justering av kvittningsemissionen. Resultat per aktie uppgick till -1,10 (0,49) kr.
  • Kassaflöde från löpande verksamheten uppgick till 0,7 (54,0) MSEK motsvarande 0,02 (1,62) kr per aktie.

Väsentliga händelser under fjärde kvartalet

  • Fortsatt expansion i EU med nytt partnerskap i Spanien.
  • Första ordern på Bactiguards coating-koncentrat från Kina.
  • Försäljnings- och marknadsorganisationen förstärks

Väsentliga händelser efter fjärde kvartalets utgång

  • CE-märke för Zimmer Biomets traumaimplantat med Bactiguards teknologi.
  • Hydrocyn® aqua lanseras i Grekland.
  • Cecilia Edström lämnar VD-rollen

Covid-19 effekter

  • Under fjärde kvartalet såg vi en återhämtning till mer normala nivåer i licensaffären och en starkare försäljning av våra egna BIP-produkter än under tredje kvartalet. Både licensintäkterna och försäljningen av BIP-produkter är fortsatt påverkade av den minskade ordinarie sjukvård och uppskjutna operationer som covid-19 fört med sig. Utrullningen av vaccin kommer successivt att ha en positiv effekt på återgången till en mer normal situation, men det kan ta ytterligare ett eller två kvartal. Samtidigt byggs den globala vårdskulden på och behöver bearbetas. I det sammanhanget ser vi ett stort behov av våra produkter för infektionsprevention. Utvecklingen i närtid är emellertid fortsatt svårbedömd.

VD kommenterar fjärde kvartalet

Återhämtning i fjärde kvartalet – infektionsprevention en central komponent i framtidens sjukvård

Vi såg en återhämtning i licensaffären med BD och en starkare försäljning av våra egna BIP-produkter i fjärde kvartalet. Det är glädjande, men pandemin påverkar oss negativt eftersom den ordinarie sjukvården fortfarande går på sparlåga i många länder och planerade operationer skjuts upp. Det har lett till en betydande global vårdskuld som måste hanteras. I det perspektivet är infektionsprevention inte bara en strategisk fråga för Bactiguard utan för hela världen, vilket öppnar nya möjligheter för oss. Med förvärvet av Vigilenz, en bredare produktportfölj och marknadsnärvaro, CE-märket för Zimmer Biomets traumaimplantat och en förstärkt marknads- och försäljningsorganisation går vi in i 2021 som ett starkare företag.

2020 kom att präglas av pandemin och det strategiska förvärvet av malaysiska Vigilenz som vi genomförde i februari. Förvärvet gav oss flera viktiga tillgångar och breddade vår produkt-portfölj till att utöver produkter för urin-, blod och luftvägarna även omfatta sårvård. Vi kunde bland annat komplettera vårt utbud med Hydrocyn® aqua för avancerad sårvård och desinfektion och fick en modern och effektiv produktionsanläggning i Malaysia. Dessutom etablerade vi ett starkare fotfäste i Sydostasien och en väl etablerad direktförsäljnings-organisation i Malaysia. Det innebär att försäljningen i Sydostasien utvecklats väl, trots att flera länder i regionen periodvis varit nedstängda under pandemin.

Genombrott i licensaffären med Zimmer Biomet

Vår licensaffär med BD har påverkats negativt av pandemin. Minskad ordinarie sjukvård och uppskjutna planerade operationer har även drabbat BD:s försäljning av förbrukningsartiklar. Vi såg en återhämtning till mer normala nivåer i fjärde kvartalet och BD har nyligen rapporterat om en mer positiv utveckling. Den underliggande affären är stabil och förväntas fortsätta återhämta sig i takt med att sjukvården återgår till ordinarie verksamhet.

Vi har nyligen gjort viktiga framsteg i licenssamarbetet med Zimmer Biomet, som fortsätter med hög intensitet. Det CE-märke vi erhöll för deras Bactiguard-coatade traumaimplantat i januari 2021 är ett riktigt genombrott. Det banar väg för produktion och lansering av produkterna under första halvåret 2021. Inledningsvis kommer produktionen att i vår anläggning i Penang och regelbundna licensintäkter genereras när produkterna levererats och använts. Parallellt pågår arbetet med registreringen i USA. Partnerskapet med Zimmer Biomet som inleddes 2019 utvecklas mycket positivt och har potential att expandera Bactiguards licensaffär avsevärt.

I fjärde kvartalet rapporterade vi om ett annat genombrott i Kina. Vår partner Well Lead har – trots pandemin – gjort viktiga framsteg i utvecklingen av sin egen portfölj av medicintekniska produkter med Bactiguards teknologi. Det har lett till att Well Lead lagt en första order på Bactiguards coating-koncentrat som ska användas i produktutveckling och tillverkning i avvaktan på regulatoriskt godkännande för lokalproducerade produkter. Ordern genererade licensintäkter i fjärde kvartalet på drygt 9 miljoner kronor. I takt med att produkterna blir godkända kommer vårt partnerskap med Well Lead att övergå från att vara ett distributörssamarbete till att bli en ren licensaffär.

Jag är besviken över att vi under 2020 inte nådde vårt mål att teckna en eller två nya licensaffärer. Vi har flera spännande projekt och dialoger på gång, men pandemin har lett till minskad investeringskapacitet hos potentiella partners och tidsmässigt mer utdragna processer.

Strategin att etablera en eller två nya licensaffärer per år ligger fast, med fokus på ortopediska och dentala implantat och olika typer av produkter för blodbanan, till exempel stentar och dialyskatetrar. Vi vet att Bactiguards teknologi är mycket väl lämpad för olika typer av medicinska applikationer, både för kortare bruk och långtidsanvändning och vi är övertygade om att pågående projekt och studier kommer att leda till nya licensaffärer.

Fortsatt global expansion

Jag är glad över att kunna välkomna flera, mycket erfarna ledare, marknadsförare och säljare till Bactiguard. Ledningsgruppen har förstärkts med Petra Kaur Ljungman som marknads- och kommunikationschef och Peter Rådqvist som global försäljningschef, båda med erfarenhet av att skapa lönsam tillväxt. De tillför strategisk och operationell kompetens som är viktig för Bactiguards fortsatta globala expansion. Nu ska vi öka trycket i vår försäljningsorganisation och göra Bactiguard mer synligt och tongivande. Målet är att våra produkter ska bli det självklara valet för infektionsprevention och etableras som vårdstandard.

Under hösten började vi förändra vår försäljningsstrategi och har nu etablerat en egen säljstyrka för Norden, utöver den vi redan har i Malaysia. Våra distributörssamarbeten fortsätter samtidigt att vara viktiga och i fjärde kvartalet fortsatte vår expansion i Europa genom ett partnerskap för den spanska marknaden. Samarbetet avser BIP-portföljen med produkter för urinvägarna, blodbanan och luftvägarna. Partnerskapet är betydelsefullt, då Spanien är ett av Europas största länder med 46 miljoner invånare. I Indien har vi gjort framsteg på marknaden. E-handelsplattformen som den indiska regeringen startat för medicintekniska produkter, har lett till flera ordrar på centrala venkatetrar och vi ser ett växande intresse för våra produkter. 

Desinfektion- och sårvård är en viktig del i vår tillväxtstrategi. Vi har närmast fokus på att lansera den effektiva och alkoholfria lösningen Hydrocyn® aqua i Europa, Mellanöstern, och Indien i tillägg till Sydostasien. Den globala utrullningen fortsätter för fullt, men lokala regelverk gör att det tar tid innan försäljningen tar fart på allvar.

I januari i år tog vi nästa steg i Europa med lanseringen av Hydrocyn i Grekland, efter lanseringen i Sverige i början av 2020. Vi var snabba på bollen att öka produktionen och säkerställa leveranser när det rådde stor brist på desinfektionsmedel i vården och för viktiga samhällsfunktioner. Vi är glada att vi kunde hjälpa bl a Polisen i ett svårt läge, men att etablera en privat luftbro kostar pengar. I december fick vi ett EU-bidrag, men det var långt ifrån tillräckligt för att täcka merkostnaderna. Här hade vi önskat större insatser både från den svenska regeringen och EU.

Infektionsprevention en global angelägenhet

2020 har varit ett utmanande år på grund av pandemin, men Bactiguard går in i 2021 som ett starkare företag. Vi gjorde vårt första förvärv någonsin och integrerade Vigilenz, breddade produktportföljen, gjorde framsteg i licensaffären och vässade vår försäljningsstrategi. 

Den globala utrullningen av vaccin kommer att ha en positiv effekt på våra samhällen och vår vardag, inte minst för att få sjukvården att återgå till ett mer normalt läge. Hastigheten i utrullningen av vaccin och risken för mutationer med nya utbrott gör att utvecklingen i närtid är fortsatt svårbedömd. Den globala vårdskulden måste samtidigt hanteras och bara i Region Stockholm uppskattar man att det kommer ta två år att hantera det uppdämda behovet. Infektionsprevention är därmed inte bara en strategisk fråga för Bactiguard utan en central komponent i framtidens sjukvård och en av de viktigaste hållbarhetsfrågorna.

Jag har varit en del av Bactiguards företagsledning i sju intensiva år. Det har varit en otroligt spännande period, både för mig och bolaget och vi har skapat värdet för patienter, våra partners och aktieägare. Jag är övertygad om att Bactiguard står bättre rustat än någonsin för att dra fördel av en ökad global efterfrågan på infektionsprevention. Därför anser jag att tiden är rätt att lämna över till en ny VD som kan sätta ribban för den kommande femårsperioden och ta Bactiguard till nästa nivå.

Cecilia Edström, VD
 

Bokslutskommunikén 2020 för Bactiguard Holding AB (publ) finns nu tillgänglig som PDF på www.bactiguard.com.

Denna information är sådan information som Bactiguard Holding AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-02-04, kl. 08.00. 

För ytterligare information vänligen kontakta: 
Gabriella Björknert Caracciolo, CFO och vice VD, mobil: +46 72 141 62 49
 

Audiocast

En audiocast på engelska för investerare, analytiker och media kommer att hållas idag kl. 10.30 där VD Cecilia Edström och CFO Gabriella Björknert Caracciolo presenterar och kommenterar bokslutskommunikén, samt svarar på frågor. Rapporten och presentationsmaterial för audiocasten kommer att finnas tillgängliga på Bactiguards hemsida https://www.bactiguard.com/sv/investerare/rapporter-och-presentationer

För att delta i audiocasten, vänligen använd denna länk: https://tv.streamfabriken.com/bactiguard-q4-2020

För att enbart delta via telefonkonferens, ring:
SE: +46850558353, UK: +443333009271, US: +18338230589

Om Bactiguard
Bactiguard är ett svenskt medicinteknikbolag vars uppdrag är att rädda liv. Det gör vi genom att utveckla och tillhandahålla infektionsförebyggande lösningar som minskar risken för infektioner och reducerar användningen av antibiotika. På så sätt sparar vi avsevärda kostnader för sjukvården och samhället.

Bactiguards teknologi baseras på ett tunt ädelmetallytskikt som förhindrar att bakterier fäster och bildar biofilm på medicintekniska produkter. Bactiguard erbjuder teknologin via licensavtal och den egna produktportföljen BIP (Bactiguard Infection Protection). Urinkatetrar med Bactiguards ytskikt är marknadsledande i USA och Japan genom licenspartnern BD.

I Bactiguards produktportfölj finns också Hydrocyn® aqua, en alkoholfri produktlinje för sårvård och desinfektion. Hydrocyn dödar effektivt virus, bakterier och svamp samtidigt som den är biokompatibel, pH-neutral och vävnadsvänlig. Det verksamma ämnet hypoklorsyra är samma ämne som kroppens immunceller använder i sitt försvar mot smittsamma organismer.

Bactiguard är inne i en stark expansionsfas på marknaderna i Europa, Kina, Indien och Mellanöstern via vår egen produktportfölj och genom att etablera licensaffärer inom nya terapiområden.

Bolaget har cirka 180 medarbetare runt om i världen och huvudkontoret samt en av tre produktionsanläggningar ligger i Stockholm, de andra två i Malaysia. Bactiguard är noterat på Nasdaq Stockholm.

Läs mer om Bactiguard www.bactiguard.com

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.