Bonnier Fakta ger ut den ukrainska kokboksklassikern Mamusia och skänker vinsten till UNHCR

| 22 juni, 2022 | 0 kommentarer

Bonnier Fakta ger ut Mamusia – det ukrainska köket, av matprofilen Olia Hercules för att uppmärksamma situationen i hennes hemland Ukraina. Vinsten från boken skänks oavkortat till Sverige för UNHCR:s Ukrainainsamling.

Den prisbelönta Mamusia gavs ursprungligen ut i Storbritannien 2015 med titeln Mamushka och har blivit en modern kokboksklassiker för östeuropeisk mat. Mamusia innehåller över 100 recept på de bästa rätterna från det ukrainska köket med dess tydliga influenser från bland annat Moldavien, Georgien, Azerbajdzjan och Uzbekistan. Det handlar om recept som alltid har lagats i Olia Hercules familj – borsjtj, vitlöksbrödet pampushky, fyllda pastaknyten, fermenterade grönsaker, aprikos- och körsbärspaj, naturligt kolsyrad svartvinbärsdryck och mycket annat.

Londonbaserade Olia Hercules är författare till fyra kokböcker och arbetar också som kock och matskribent. Hon har varit en viktig talesperson för det ukrainska folket alltsedan Rysslands invasion av Ukraina. Olia Hercules familj lever fortsatt i Ukraina och hon arbetar hårt för att skapa opinion för att samla in pengar för att hjälpa dem som drabbats av kriget. Hon delar med sig av information, samordnar hjälpinsatser och intervjuas dagligen i internationella medier.

”Jag skriver dessa ord på Mors dag, medan min egen mamma befinner sig under belägring i södra Ukraina, och vill dedicera denna reinkarnation av min bok till alla mödrar i Ukraina och i hela världen,” skriver Olia Hercules i bokens nyskrivna förord.

– Mat och kulturen kring mat förenar människor och bygger broar. Vi hoppas att utgivningen av Mamusia i Sverige kan bidra till att uppmärksamma Ukraina och dess folk genom landets rika matkultur. Samtidigt som vi bidrar till det viktiga arbete UNHCR gör på plats genom att skänka vinsten från boken, säger Eva Kruk, förläggare på Bonnier Fakta.

Mamusia har översatts till svenska av Leo Gefvert. Den ges ut den 4 oktober men går att förbeställa redan nu.

– slut –

För mer information, kontakta:
Rickard Andersson, mediekontakt, Bonnierförlagen, 070 695 83 47, [email protected] 

Bonnier Fakta är ett av Sveriges ledande fackboksförlag. Vi ger ut unika illustrerade böcker som är nyskapande och snyggt formgivna, tillför ny kunskap, underhåller, berör och inspirerar. Till våra viktigaste ämnen hör mat, hälsa, trädgård, handarbete, föräldraskap, kultur och mode. Bonnier fakta är en del av Bokförlaget Forum.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.