Bostadspriserna i Sverige når nya toppnivåer

| 14 juli, 2021 | 0 kommentarer

Dagens priser på bostäder i Sverige är högre än någonsin. En liknande situation kan även noteras i många andra länder, så problemet är inte bara nationellt. Här tar vi en titt på varför bostadspriserna är så höga som de är idag.

Många orsaker till de höga priserna

Orsakerna till de skyhöga priserna är många, men för tillfället är en av de största “bovarna” i dramat den pågående Corona-pandemin. Den världsomfattande situationen har lett till bland annat dessa konstaterande som skapat till de höga bostadspriserna:

  • Förändrad ekonomi
  • Mer tid hemma
  • Problem med familjen

Lasse Walstad är VD på mäklarporartalen.se – en onlinetjänst som hjälper privatpersoner att hitta rätt fastighetshetsmäklare. Walstad förklarar din syn på varför priserna har ökat och fortsätter att öka så kraftigt i Sverige:

“Vi ser fortsatt ett ökat tryck på marknaden. Visningarna är många och folk är också benägna att buda mer än tidigare. Mäklarna vi arbetar med rapporterar om en stor efterfrågan och att många vill in på bostadsmarknaden innan priserna stiger ytterligare. Hur utvecklingen framöver kommer se ut är svårt att säga, men mycket tyder på att priserna kommer att fortsätta stiga.”

Ekonomiska följder

Pandemin har förstås haft ett stort intryck på ekonomin världen över. Förändringarna i folks beteenden har lett till stora förluster för företag, högre arbetslöshet och mindre konsumtion.

Resultatet blev extremt låga räntor, vilket bostadsmarknaden har gynnats av. Bostädernas priser har dock skjutit till höjden som en ekonomisk följd också.

Distansjobb och omställd vardag

Pandemin har lett till att allt fler distansjobbar hemifrån, samt att man generellt sett spenderar mer tid hemma. Från att knappt ha spenderat halva dygnets timmar hemma till att eventuellt inte alls röra sig utanför hemmet på flera dagar – det är en stor omställning i mångas vardag.

Detta har lett till att många nu ser hemmet med lite andra ögon. Tidigare störde man sig kanske inte lika mycket på sin trånga lilla bostad, medan man nu känner att man knappt får luft där. Därför letar folk i allt större grad till nya, större bostäder.

Förändringar i familjedynamiken

Statistiken är tråkig, men sann – rekordmånga skilsmässoansökningar har haglat in i Sverige under pandemin. Detta har förstås lett till en ökad efterfrågan på bostäder.

Större klyftor

Mäklarportalen.se har kunnat konstatera en ökning av bostadspriserna på upp till 16% under det senaste året. Detta innebär självklart många problem i samhället, med stora klyftor mellan bland annat:

  • Ägare av bostäder och sådana som vill äga
  • Äldre och unga
  • Stad och landsbygd

Privilegiet att äga en bostad har aldrig varit lika stort som nu. Det är en ren omöjlighet för bland annat mindre förmögna människor att kunna investera i bostadsköp på grund av de höga priserna. Unga människor med mindre stabil ekonomi klarar sällan av att köpa bostad, och nu är det ännu svårare för dem, medan äldre oftare kan ha det lättare på den fronten.

Eftersom många människor vill fly från städerna på sista tiden, har hög efterfrågan på större bostäder på landsbygden lett till skyhöga priser på just de bostäderna. Att bo på landet har aldrig varit så populärt som nu.

Problematik med hyresbostäder

Många inser att det inte lönar sig i längden att bo på hyra, eftersom man då kastar bort pengar på hyran i onödan. Ett annat problem idag är en akut brist på hyresbostäder, med en följd på rekordhöga månadshyror.

Att i stället äga en bostad och betala bort lånet varje månad lockar allt fler i dagens läge. Överraskande nog skräms folk inte iväg så lätt, trots de skyhöga bostadspriserna.

Fritidsbostäder

Det är inte bara vanliga hem som det är hög efterfrågan på idag. Ett uppsving av efterfrågan på fritidsbostäder har konstaterats under det senaste året i Sverige. Det har alltid varit populärt, men nu vill svenskar mer än någonsin ha egna sommarställen, bland annat på grund av:

  • Reserestriktioner som uppstått på grund av pandemin
  • Mer tid som spenderas hemma i trånga bostäder mitt i stan

Att resa utomlands har varit en otroligt viktig hobby för många svenskar. Eftersom det inte har varit en möjlighet det senaste året, känns det extremt viktigt att ha möjligheten att komma bort från hemmet ett tag. Då är en sommarvilla det perfekta alternativet, vilket syns i statistiken på efterfrågan av just fritidsbostäder. Det har förstås lett till högre priser än vanligt.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *