Brandsäkra sommarstugan inför semestern

| 9 juni, 2021 | 0 kommentarer

Intresset för att köpa sommarstuga har legat på rekordnivåer det senaste året. Sommaridyllen lockar med sitt lugn och många vill fly från vardagen. Ofta har stugan stått tomt sedan året innan. Brandskyddsexperten uppmanar alla att brandsäkra sommarstugan både inför inflytt och under vistelsen i sommar.

Varje år brinner det i tusentals hem i Sverige och boven i dramat är ofta hushållsapparater, tända ljus, att man är dåligt förberedd och okunskap. På sommaren när det är torrt ute ökar dessutom brandrisker i vår natur och man bör vara extra försiktig när grillen tänds.

– Förhoppningsvis får vi en solig och varm sommar i år, men det innebär också att man behöver vara extra uppmärksam i sin omgivning. Torrt gräs, grillar som släcks slarvigt och annan eldning i naturen är extra farligt under en varm sommar. Den senaste tiden har vi till och med varit med om eldningsförbud på flera ställen i Sverige så var noga med att kolla om vad som råder i ditt område, säger brandskyddsexperten Daniel Friberg på Presto Brandsäkerhet.

För att undvika bränder så är det viktigaste att arbeta förebyggande för att skydda både familjen och fritidshuset.

– Man ska definitivt ha en brandvarnare i varje rum, även i din sommarstuga. Man ska också ha för vana att alltid byta batteriet innan man flyttar in för säsongen. En brandvarnare hjälper dig upptäcka brand i tidigt skede och om det skulle börja brinna i ett stängt rum som inte har brandvarnare tar det längre tid innan brandvarnaren larmar, säger brandskyddsexperten Daniel Friberg.

Brandskyddsexperten delar med sig av sin checklista över det viktigaste man ska tänka på i när man åker tillbaka till sommarstugan på semestern:

1. Brandvarnare
För att upptäcka en brand i tid är det viktigt med fungerande brandvarnare som är rätt placerade och som uppfyller standarden. Glöm inte att testa så att batterierna fortfarande funkar och ha en i varje rum. Tänk också på att placera brandvarnaren i taket, inte liggandes ovanpå ett skåp eller garderob.

2. Släckredskap
En certifierad pulversläckare och en brandfilt ska finnas i alla hem – både i sommarstugan och hemma.

3. Utrymning
Ha en plan om det skulle börja brinna. Vart återsamlas vi? Bestäm en samlingsplats för hela familjen ute på gården, på parkeringen eller vart det passar bäst. Hur kan vi ta oss ut? Kontrollera att det finns utgångar på alla våningar.

4. Elinstallationer
Elen är en stor bov i många gamla fritidshus. Viktigast är att undvika sladdhärvor och att kontrollera de strömbrytare, eluttag och andra elinstallationer som man har. Har man ingen jordfelsbrytare så är borde det också installeras. När man varit borta länge är det också viktigt att damma av ordentligt.

5. Eldning
Sommaren är ofta synonymt med grillning och härligt umgänge. Om du eldar utomhus, oavsett om det är på grillen eller man gör upp en egen eldplats så är det viktigt att veta vad som gäller. Finns det eldningsförbud eller riktlinjer där du är? Och var försiktig – städa undan material som kan antända runt om, ha din släckutrustning nära till hands och var noga med att släcka ordentligt.

Kontaktuppgifter:
För mer information, se www.presto.se eller kontakta Presto, brandskyddsexpert och kommunikationschef Daniel Friberg, 010-452 04 46.

Om Presto
Presto Brandsäkerhet AB är en komplett partner av säkerhetstjänster och produkter inom brandskydd med tillhörande rikstäckande service. Företaget är svenskägt och startade i Katrineholm 1959. Presto hjälper idag alla olika typer av företag och organisationer att ta fram ett anpassat och effektivt brandskydd. Med över 50 års erfarenhet och stor lokal räckvidd är Presto idag en ledande aktör i branschen.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *