Buller och bränder invigde det unika risk- och krislabbet

| 15 november, 2017 | 0 kommentarer

on, nov 15, 2017 16:16 CET

De inbjudna gästerna befann sig mitt i en fullt utvecklad storbrand när Mittuniversitetets världsunika labbmiljö för risk- och krisforskning invigdes under onsdagen. Labbet på forskningscentret Risk and Crisis Research Centre, RCR, ska användas för forskning, utbildning och innovation nationellt och internationellt.

− Det nya labbet är ett utmärkt exempel på hur vi vill arbeta som ett globalt universitet med regionalt engagemang. Regional samverkan har gjort det möjligt och flexibiliteten är fantastisk. Endast fantasin sätter gränser för hur vi och andra, oavsett var de finns, kan använda labbet, säger Susanna Öhman, dekan på Mittuniversitetet.

Arbetet med att utveckla RCR Lab inleddes redan 2014, men själva byggandet har pågått under 2017. Labbet ger möjlighet att simulera krisscenarion med en stark känsla av verklighet där alla sinnen stimuleras. All data och händelseförlopp samlas in i realtid via kameror, mikrofoner och annan teknik för att sedan kunna analyseras. 

− Mittuniversitetet är en utvecklingsresurs i regionen och det är därför rimligt att ha stora förväntningar på de avtryck som det nya labbet ska göra. Det blir en resurs på nära håll som också stärker våra ambitioner att attrahera nya evenemang och etableringar till regionen, säger Anders Edvinsson, kommunalråd Östersunds kommun.

Forskningslabbet är utrustat med visualisering i 360 grader i form av sömlös projicering på de vita väggarna, ett surroundsystem där ljudet kan komma från vilket håll som helst, vibrationer med hjälp av lågfrekventa ljud, miljöljus och effektljus, som blixtar och eldsken, rök för att simulera bränder, dofter för att förstärka upplevelsen, värmeaggregat för att förstärka brandscenarier och olika typer av rekvisita. 

 − Labbmiljön kommer att spela en viktig roll när det gäller förståelsen för vad som fungerar och inte fungerar i en kris. Att kunna följa hela kriser och i efterhand analysera alla vidtagna åtgärder kommer att ge oss ny och värdefull kunskap, säger Per Sundström, forskningschef på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. 

Satsningen har finansierats av Mittuniversitetet, Östersunds kommun och EUs regionala utvecklingsfond och har utformats i samarbete med ett tiotal regionala företag och organisationer.

Kontaktpersoner:


Erna Danielsson, projektledare RCR Lab
[email protected]
010-142 81 32

Hanna Liljendahl, kommunikatör
[email protected]
010-142 87 91

Mittuniversitetet är ett lärosäte där människor möts, inspireras och tänker nytt. Vi finns i Sundsvall och Östersund, och har ett brett utbud av utbildningar både på campus och på distans. Goda relationer med omvärlden ger vår forskning och utbildning en stadig förankring i samhället och, inte minst, i regionen.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *