Copernicus: Sommaren 2022 var den varmaste uppmätta i Europa

| 8 september, 2022 | 0 kommentarer

Copernicus

Anomali i ytluftens temperatur för augusti 2022 i förhållande till genomsnittet för augusti för perioden 1991-2020. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.

Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. Alla de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen. 

Ytlufttemperaturer i augusti 2022:

Globalt sett var den genomsnittliga augustitemperaturen 2022:

 • 0,3°C högre än 1991-2020-genomsnittet för månaden den tredje varmaste augusti någonsin.
 • liknande värdena för augusti 2017 och 2021 och inom cirka 0,1°C från de högre värdena som uppmättes i augusti 2016 och 2019.

Genomsnittstemperaturen över Europa under 2022 var: 

 • den högsta någonsin för både augusti och sommar (juni – augusti) med betydande marginaler på 0,8°C under 2018 för augusti och 0,4°C under 2021 för sommaren
 • De europeiska temperaturerna var mest över genomsnittet i östra delen av kontinenten i augusti, men var fortfarande långt över genomsnittet i sydväst, där de hade varit höga även i juni och juli
 • Värmeböljor var utbredda i denna del av Europa och över centrala och östra Kina under alla tre sommarmånaderna. Nordamerika upplevde också en av sina varmaste somrar

Hydrologiska förhållanden augusti 2022:

 • Augusti 2022 var generellt mycket torrare än genomsnittet i stora delar av västra och östra Europa.
 • Omvänt var det våtare än genomsnittet över större delen av Skandinavien och delar av södra och sydöstra Europa. Sydliga regioner drabbades av en så kallad ”derecho” storm, med extrema vindar och regn
 • Förhållandena var också våtare än genomsnittet i många extratropiska regioner i Nordamerika och Asien: på många platser utlöste kraftig nederbörd översvämningar. Pakistan upplevde särskilt svåra förhållanden med rekordmycket regn.
 • Bland de torrare extratropiska regionerna upplevde delar av Kina svår torka.

Den arktiska sommaren 2022 – Hydrologiska förhållanden:

 • Sommaren 2022 präglades av varma och torra förhållanden över stora delar av Västeuropa. I stora delar av Skandinavien, samt i centrala och sydöstra Europa, Grekland och västra Turkiet, var förhållandena övervägande blötare än genomsnittet.
 • Under den arktiska sommaren 2022 var det torrare än genomsnittet i centrala Nord- och Sydamerika och i centrala Asien. Afrikas horn fortsatte att uppleva torka. Förhållandena var övervägande våtare än genomsnittet i södra Asien, särskilt i Pakistan, i östra Australien och i större delen av södra Afrika.

Copernicus

Anomalier i nederbörd, ytluftens relativa luftfuktighet, den volymetriska fukthalten i de 7 översta centimetrarna av marken och ytlufttemperaturen för sommaren (juni till augusti 2022) med avseende på 1991-2020. Den mörkare grå nyansen anger där markfuktighet inte visas på grund av istäcke eller klimatologiskt låg nederbörd. Datakälla: ERA5 Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF.
 

Freja Vamborg, senior forskare på Copernicus Climate Change Service, kommenterar: ”En intensiv serie av värmeböljor över hela Europa i kombination med ovanligt torra förhållanden har lett till en sommar av extremer med rekord i termer av temperatur, torka och brandaktivitet i många delar av Europa, som påverkat samhället och naturen på olika sätt. Copernicus Climate Change Service-data visar att vi inte bara har haft rekordtemperaturer i augusti för Europa utan även för sommaren, där det tidigare sommarrekordet bara var ett år gammalt.”

Videomaterial som medföljer kartorna finns här.

Mer information om klimatvariationer i juli och klimatuppdateringar från tidigare månader, högupplöst grafik och video kan laddas ned här.

Mer information om referensperioden finns här

Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning här.

Information om C3S data set och hur det sammanställs

Temperatur- och hydrologikartor samt data är från ECMWF Copernicus Climate Change Services ERA5-data.

Havsiskartor och data är från en kombination av information från ERA5, såväl som från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1, Sea Ice Concentration CDR/ICDR v2 och snabbspårdata som tillhandahålls på begäran av OSI SAF.

Regionala medelvärden som anges har följande longitud/latitudgränser:

Hela jorden, 180W-180E, 90S-90N. totalt.

Europa, 25W-40E, 34N-72N, endast över land. 

Om Copernicus och ECMWF

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, finns i Bonn, Tyskland. 

 
Copernicus Atmosphere Monitoring Service webb  http://atmosphere.copernicus.eu/ 

Copernicus Climate Change Service webb https://climate.copernicus.eu/ 

Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu 

ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/ 

Twitter: 
@CopernicusECMWF 
@CopernicusEU 
@ECMWF

#EUSpace 

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: [email protected]
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
Oxenstierna Kommunikation
+46 708-184298
[email protected]

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.