Connect with us

Marknadsnyheter

Copernicus: Starka värmeböljor i juni i hela Europa och världen; Juni 2022 var den tredje varmaste juni någonsin

Published

on

Copernicus

Anomali i ytluftenstemperaturen för juni 2022 i förhållande till junigenomsnittet för perioden 1991-2020. Datakälla: ERA5. Kredit: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. 

Copernicus Climate Change Service (C3S), implementerat av European Centre for Medium Range Weather Forecasts på uppdrag av Europeiska kommissionen, publicerar rutinmässigt månatliga klimatbulletiner som rapporterar om förändringar som observerats i den globala ytlufttemperaturen, havsisen och hydrologiska variabler. Alla de rapporterade fynden är baserade på datorgenererade analyser med hjälp av miljarder mätningar från satelliter, fartyg, flygplan och väderstationer runt om i världen.  

Temperaturhöjdpunkter – juni 2022 

  • Den globala medeltemperaturen för juni 2022 var cirka 0,31ºC högre än genomsnittet 1991–2020, vilket gör den till den tredje varmaste juni någonsin
  • Europa som helhet hade sin näst varmaste junimånad någonsin med cirka 1,6ºC över genomsnittet
  • Extrema temperaturer inträffade i Spanien, Frankrike och i delar av Italien. Det var även temperaturer över genomsnittet i Kina, Japan och USA
  • Kallare temperaturer än genomsnittet uppmättes över Grönland och större delen av Sydamerika 

Copernicus

Månatliga globala medel- och europeiska genomsnittliga avvikelser i yttemperaturer i förhållande till 1991-2020, från januari 1979 till juni 2022. De staplar som är mörkare färgade anger junivärdena. Datakälla: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF. 
  

Copernicus Climate Change Service (C3S) rapporterar om regioner som upplevt långa perioder av exceptionellt höga temperaturer. Dessa inkluderar regioner i Spanien, Italien och Frankrike, samt delar av norra Kina och Japan där värmen slog lokala rekord. Atmosfären i juni har sedan början av 1970-talet värmts upp vid ytan ungefär dubbelt så hög snabbt över de extratropiska landområdena på norra halvklotet än vad den har gjort över jordklotet som helhet.

Även om värmeböljorna i delar av Europa och Asien är exceptionella, är händelserna inte oväntade. I linje med de belägg som visades i den senaste IPCC Assessment Report, finns det en ökning av frekvensen och intensiteten av värmeböljorna och ökningen, enligt IPCC, kan tillskrivas mänskligt framkallade klimatförändringar. De förväntas fortsätta i framtiden när klimatet värms globalt. Värmeböljor, definierade som en lång period av höga temperaturer kan utgöra hälsorisker såsom värmeutmattning, allvarlig uttorkning och förhöjda risker för de med kroniska sjukdomar.

Copernicus

Genomsnittliga dagliga max och min temperaturer (°C) över Sydvästeuropa. Källa: ERA5. Kredit: ECMWF Copernicus Climate Change Service (C3S)

Starka värmeböljor tenderar att förekomma över ganska stora regioner, ofta flera länder samtidigt, som en serie av flera varma perioder. Sydvästra Europa hade sin första varma period under senare delen av maj, och upplevde ytterligare en period av exceptionella temperaturer med en topp den 17 juni. Detta står i skarp kontrast till de exceptionellt kalla temperaturerna i regionen under de första dagarna av april 2022, och minimumet senare samma månad i Spanien. Junitemperaturerna sjönk snabbt efter att ha nått sitt maximum och värmeböljorna flyttade längre österut och norrut.

Copernicus

Genomsnitt av dagliga maximala och lägsta ytlufttemperaturavvikelser för sydvästra Europa för månaderna maj och juni från 1967 till 2022, i förhållande till 1991-2020. Datakälla: ERA5. Källa: Copernicus Climate Change Service/ECMWF

Direktören för Copernicus Climate Change Service, Carlo Buontempo, säger: ”Värmeböljor liknande de som observerats i år förväntas bli mer frekventa och allvarliga under kommande år, både i Europa och längre bort. Det är särskilt viktigt att tillförlitliga data är tillgänglig för allmänheten så att alla kan följa trenderna och förbereda sig för framtiden.”

Kartor och angivna datavärden för temperatur är från ECMWF Copernicus Climate Change Services ERA5-datauppsättning. Områdesmedelvärden för temperatur över den europeiska regionen är endast för land med följande longitud/latitudgränser: 25W-40E, 34N-72N.

Kartor och citerade datavärden för havsis är hämtade från en kombination av information från ERA5, såväl som från EUMETSAT OSI SAF Sea Ice Index v2.1, Sea Ice Concentration CDR/ICDR v2 och snabbspårdata som tillhandahålls på begäran av OSI SAF.

C3S har följt Världsmeteorologiska organisationens (WMO) rekommendation att använda den senaste 30-årsperioden för att beräkna klimatologiska medelvärden och ändrat till referensperioden 1991-2020 för sina C3S Climate Bulletins som täcker januari 2021 och framåt. Figurer och grafik för både den nya och föregående perioden (1981-2010) tillhandahålls för transparens. 

Videomaterial som medföljer kartorna finns här

Mer information om klimatvariationer i maj och klimatuppdateringar från tidigare månader likaväl som högupplöst grafik kan laddas ned här:

https://climate.copernicus.eu/monthly-climate-bulletins

Mer information om en C3S-analys av de senaste värmeböljorna inklusive definitioner av geografiska regioner och använda datauppsättningar finns här:
https://climate.copernicus.eu/early-2022-heatwaves-grip-parts-europe-asia-and-north-america/?PR

Mer information om hur C3S data sammanställts:

https://climate.copernicus.eu/climate-bulletin-about-data-and-analysis

Mer information om ändring av referensperiod:

https://climate.copernicus.eu/new-decade-reference-period-change-climate-data

Svar på ofta ställda frågor om temperaturövervakning: https://climate.copernicus.eu/temperature-qas  

Om Copernicus och ECMWF

Copernicus är en del av Europeiska unionens rymdprogram, med finansiering från EU, och är dess flaggskeppsprogram för jordobservation. Verksamheten fungerar genom sex tematiska tjänster: Atmosfär, marina, mark, klimatförändringar, säkerhet och nödsituationer. Den levererar fritt tillgängliga driftsdata och tjänster som ger användarna tillförlitlig och aktuell information om vår planet och dess miljö. Programmet samordnas och hanteras av EU-kommissionen och genomförs i partnerskap med medlemsstaterna, European Space Agency (ESA), European Organization for Exploitation of Meteorological Satellites (EUMETSAT), European Center for Medium-Distance Weather Forecasts ( ECMWF), EU-byråer och Mercator Océan, med flera.

ECMWF driver två tjänster från EU: s Copernicus Earth observationsprogram: Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) och Copernicus Climate Change Service (C3S). De bidrar också till Copernicus Emergency Management Service (CEMS), som genomförs av EU:s gemensamma forskningsråd (JRC). European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) är en oberoende mellanstatlig organisation som stöds av 35 stater. Det är både ett forskningsinstitut och en operativ tjänst 24/7 som producerar och sprider numeriska väderprognoser till sina medlemsstater. Dessa uppgifter är fullt tillgängliga för de nationella meteorologiska tjänsterna i medlemsstaterna. Superdatoranläggningen (och tillhörande dataarkiv) på ECMWF är en av de största i sin typ i Europa och medlemsstaterna kan använda 25 procent av sin kapacitet för sina egna ändamål.

ECMWF har utökat antalet platser där man bedriver verksamhet. Förutom huvudkontoret i Storbritannien och Computing Center i Italien kommer nya kontor med fokus på aktiviteter som genomförs i partnerskap med EU, såsom Copernicus, att lokaliseras i Bonn, Tyskland med början sommaren 2021.

Copernicus Atmosphere Monitoring Service: https://atmosphere.copernicus.eu/

Copernicus Climate Change Service: https://climate.copernicus.eu/
Mer information om Copernicus: www.copernicus.eu

ECMWF:s webb: https://www.ecmwf.int/

Twitter:
@CopernicusECMWF
@CopernicusEU
@ECMWF

Mediekontakt

Nuria Lopez
Communications | Copernicus Contracts and Press
Office of the Director General
European Centre for Medium-Range Weather Forecasts
Reading, UK | Bologna, Italy
Email: copernicus-press@ecmwf.int
Phone: +44 (0)118 949 9778
Mobile: +44 (0)7392 277 523
Twitter: @CopernicusECMWF

Björn Mogensen
Oxenstierna Kommunikation
+46 708-184298
bjorn.mogensen@oxkom.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Evelina Edfors får SWEA-stipendium på 15 000 USD – blir gästforskare vid Princeton University

Published

on

By

Stipendiet går till att stötta Evelinas vistelse som gästdoktorand vid Princeton University i USA, läsåret 2024-2025. I Princeton kommer Evelina att samarbeta med professor Lara Buchak, som är en ledande forskare inom religiösa traditioner och oenighet.

 

Juryn skriver i sin motivering:

“Evelina Edfors avhandling utgörs av ett analytiskt och filosofiskt studium av religiös oenighet, med specifikt fokus på när oenighet råder mellan religiösa auktoriteter. Dessa auktoriteter är ofta tongivande både för troende människor, men också i dialog med andra religioner och med det omgivande samhället. Stor vikt kommer således att läggas på dessa auktoriteter i avhandlingen.

“Evelinas ambition är att kunna presentera sina forskningsresultat för en bred publik och på så vis bidra till en god och nyanserad debatt samt att kunna erbjuda guidning och dialog till det som i nuläget är en stökig och konfrontativ samhällsdebatt.”

“Vi är övertygade om att Evelinas forskning kommer att bidra till en sundare diskussion, och att bygga broar mellan människor av olika trosuppfattning.”

Evelina Edfors om att få stipendiet:

”Det känns som en enorm ära att få tilldelas detta stipendium”, säger Evelina Edfors.  

“Jag är mycket stolt över att få SWEAs förtroende i min forskning, och känner mig lättad över att genom SWEAs ekonomiska stöttning kunna genomföra min efterlängtade forskningsvistelse vid Princeton University.”

Lotta Rigby Fors, Ordförande SWEA International:

“SWEA delar varje år ut 15 000 USD till forskare inom det interkulturella området. Med stipendiet vill vi bidra till att stötta och lyfta forskning kring interkulturella relationer. Vi är mycket glada över att Evelina Edfors nu får en chans att slutföra sin avhandling om religiös oenighet vid Princeton University.”

Bakgrundsfakta

Evelina Edfors är doktorand i religionsfilosofi vid Uppsala universitet, med utbildningsbakgrund inom både religionsvetenskap och filosofi. Evelina bedriver forskning om mångfald och oenighet. I sitt avhandlingsprojekt undersöker hon svårigheter som kan uppstå när olika religiösa uppfattningar och traditioner möts i en interkulturell miljö, samt hur interkulturell och interreligiös oenighet kan hanteras på ett rationellt och respektfullt sätt.”

SWEA International är ett globalt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som bor – eller har bott – utomlands. Med cirka 6000 medlemmar i ett 70-tal avdelningar över hela världen är SWEA den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Varje år delar SWEA ut stipendier och donationer för mer än 2 miljoner kronor.

Agneta och Gunnar Nilssons stipendium för studier av interkulturella relationer

Stipendiet vänder sig till sökanden som har avslutat sina grundstudier om minst tre år vid universitet eller högskola i Sverige. Den som söker, skall ha etablerat en direkt kontakt för sina interkulturella studier med en institution eller universitet i utlandet.

Juryn för 2024 års stipendium har bestått av:

Paula Fernström Hasselgren, SWEA Göteborg

Eva Windrup, SWEA Stockholm

Charlotta Johansson, Svenska institutet

 

PressförfrågningarVänligen kontakta:media@swea.org

Continue Reading

Marknadsnyheter

Heliga Birgitta-forskare får SWEA-stipendium på 15 000 USD

Published

on

By

Phil Beier tilldelas SWEA Internationals stipendium 2024 för forskning i det svenska språket, litteraturen och/eller kulturen. För hans avhandling om den heliga Birgittas betydelse för det svenska skriftspråkets utveckling tilldelas han 15 000 USD. Phil Beier är doktorand vid Humboldt-Universität zu Berlin. 

 

Juryn skriver i sin motivering:

“I avhandlingen Sociolinguistic Perspectives and Registers in Birgitta’s Revelations: A study on Situational and Functional Variation in the Swedish Tradition of Liber Celestis IV studerar Beier den heliga Birgittas betydelse för det svenska skriftspråkets utveckling genom att jämföra olika textversioner av uppenbarelsebok nr IV. 

Phil Beier fokuserar på hur samhälleliga strömningar har givit upphov till språkliga förändringar och ger ett fördjupat och betydelsefullt sociolingvistiskt bidrag till den aktiva svenska Birgitta-forskningen.”

Phil Beier kommer att använda stipendiet för att främja Birgitta-forskningen:

“Jag blev glatt överraskad, hedrad och lättad, eftersom stipendiet innebär att jag nu kan fokusera  helhjärtat  på att slutföra min avhandling, säger Phil Beier.”

“Jag vill uppmärksamma forskningssamhället om att relevant forskning i svensk språkvetenskap bedrivs också vid institutioner utanför Sverige.” 

“Jag vill också fördjupa mina befintliga kontakter och knyta nya för att vidga mitt nätverk. Stipendiet skulle också ge mig möjligheten att äntligen få möta forskare som Roger Andersson, Lars Wollin och Jonas Carlquist vid Umeå universitet, och diskutera mitt projekt med dem. Stipendiet ger mig även möjlighet att främja kontakten mellan svenska institutioner och Nordeuropa-Institutet vid Humboldt-Universität zu Berlin.”  

SWEA Internationals ordförande Lotta Rigby Fors:

“Årets stipendiat bidrar med viktig kunskap om det svenska språkets utveckling. Det är med stolthet SWEA bidrar till att stötta forskare. Med stipendiet från SWEA kan Phil Beier slutföra sin avhandling och dela sin kunskap med kollegor runt om i Europa.”

SWEA International är ett globalt nätverk för svenska och svensktalande kvinnor som bor – eller har bott – utomlands. Med cirka 6000 medlemmar i ett 70-tal avdelningar över hela världen är SWEA den största ideella Sverigefrämjande organisationen utanför Sverige. Varje år delar SWEA ut stipendier och donationer för mer än 2 miljoner kronor.

SWEA Internationals stipendium för forskning i svenska språket, litteraturen och/eller kulturen ges till en väl meriterad doktorand. Stipendiet är avsett som forskningsanslag att användas som hjälp att komma vidare och slutföra avhandlingen.

Litteraturstipendiets Jurymedlemmar: Ann-Charlotte Harvey, dramaturg och professor emerita vid Theater of Art, San Diego Universitet, Ida Kolovrat Zelic, svensklektor, Svenska Institutet vid Nordeuropa-institut, Humboldt-Universität zu Berlin samt Christina Sjöblad, litteraturvetare och professor emerita vid Lunds universitet.

https://swea.org/

 

PressförfrågningarVänligen kontakta:media@swea.org

Continue Reading

Marknadsnyheter

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) publicerar årsredovisning för 2023

Published

on

By

Umeå, 20 april 2024 

Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) (“Kinda Brave”) publicerar årsredovisning och revisionsberättelse för 2023 enligt bilaga. 
 
 
För mer information, vänligen kontakta:  

ir@kindabrave.com

www.kindabrave.com

 
 
Följ gärna oss på Linkedin:  

https://www.linkedin.com/company/kinda-brave/

 
 
Om Kinda Brave Entertainment Group AB (publ) 

Kinda Brave är en modern spelkoncern, fokuserat på att förvärva, äga och utveckla spelstudios och immateriella rättigheter, samt utveckla en division inriktad mot förläggning av speltitlar från tredjepart. Idag består Bolaget av fyra spelstudior och ett mindre förläggarteam. Kinda Braves vision är att skapa en unik underhållningsgrupp, med starka immateriella rättigheter inom olika områden, inklusive TV-serier, filmer och serietidningar. 

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.