Connect with us

Marknadsnyheter

Corona påskyndade det digitala språnget i betalningssätten: användningen av kontanter har minskat och nästan 80 % av alla betalningar är kontaktlösa

Published

on

Sätten att köpa och betala revolutionerades under coronatiden – till och med permanent. 78 % av alla betalningar görs nu kontaktlöst, samtidigt som kontantuttag från bankautomater har minskat. Även köpvanorna ändrades under coronatiden. I de finska webbutikerna var tillväxten så hög som 70 %.

Coronapandemin tycks ha förändrat finländarnas betalnings- och köpbeteende – permanent. Personer som har använt kontanter har gått över till kortbetalningar medan allt fler kortinnehavare har börjat betala för sina inköp med en smarttelefon eller -klocka.

”Sedan coronan börjat har det skett en tydlig förskjutning mot digitala betalningssätt och de förändrade konsumtionsvanorna har styrt denna trend. Finländarna upplever att kontaktlösa betalningar i butiker och på nätet nu är smidiga och nödvändiga. Året efter den officiella starten på pandemin minskade kontantuttag med Visa-kort i Finland med 45 %1, medan trenden med kontaktlösa betalningar vände i motsatt riktning och nu står för merparten av Visa-kortbetalningarna runt om i Finland”, säger Riikka Salminen, landsdirektör för Visa Finland, Sverige och de baltiska länderna.

Trots ett starkt digitalt språng släpar Finland dock efter de övriga nordiska länderna när det gäller mobilbetalningar.

”Hos oss är mobilbetalningen fragmenterad, medan andra nordiska länder har starka nationella mobilbetalningssätt. Sverige har Swish, Norge har Vipps och Danmark har MobilePay. Speciellt personer under 30 föredrar enkla och snabba betalningar, vilket förklarar varför MobilePay blivit populärt även i Finland”, säger Suvi Ruoppa, landsdirektör på Nets. 

Manu Kauppila, Sparbanksgruppens direktör med ansvar för kort, fortsätter:

”I början av coronapandemin fäste man uppmärksamhet på vilket sätt de ekonomiska följderna av pandemin skulle påverka kundernas betalningsförmåga. De flesta har dock överlevt pandemin ekonomiskt, och fler inköp än tidigare gjordes online med kort.”

Finländarna gynnar den inhemska webbhandeln

Konsumenterna har gått online, särskilt inom de affärsområden där fysisk betalning traditionellt är populär, såsom livsmedelsbutiker, restauranger och dagligvaruhandeln.

”Inom restaurangtjänster har kortbetalningar via nätet ökat med hela 700 %2 under pandemin, och kortköp för livsmedel och dagligvaror online har ökat med 330 %2 av de betalningar som görs med Visa-kort. Jag tror att dessa förändringar kommer att vara permanenta även efter coronan”, säger Salminen.

Enligt Suvi Ruoppa från Nets ökade den finska webbhandeln med 70 % under coronatiden. 

”I vissa branscher startades upp till tredubbelt flera webbutiker än normalt i början av pandemin, och helt nya kundgrupper hittade webbhandlen. Det är glädjande att de webbutiker som startades under coronatiden också har lyckats bra ekonomiskt, fortsätter Ruoppa.

Enligt en undersökning som gjorts av Nets dotterbolag Paytrail föredrar 62 % av finländarna finska webbutiker, medan endast 33 % uppger att de köpt från utländska webbutiker under coronatiden. Även miljövärderingar och oro relaterat till klimatförändringen har börjat synas i finländarnas nätinköp. Att ta hänsyn till koldioxidavtrycket sågs redan som en anledning till att undvika att köpa utomlands.

”Särskilt kvinnor verkar föredra inhemska webbutiker. Många kunder är väl medvetna om fördelarna med kortbetalning, inklusive näthandel, och exempelvis ett företag går i konkurs eller den beställda produkten inte levereras, kan du få dina pengar tillbaka”, tillägger Ruoppa.

1(04/19 – 04/20 Visas information)
2(04/20 – 02/21 Visas information)

Mer information

Manu Kauppila
Sparbanksgruppens direktör med ansvar för kort 
[email protected] 
+358 50 5710 936 

Riikka Salminen
Landsdirektör för Visa Finland, Sverige och Baltikum
+358 40 708 8678
[email protected]

Suvi Ruoppa
Landsdirektör, Finland, Nets Group
[email protected]
+358 50 322 0387

Sparbanksgruppen främjar individens och samhällets ekonomiska välstånd. Vi vill att man känner oss för vårt mod, vår expertis och passion att göra ett utmärkt kundarbete. Sparbanksgruppen består av lokala Sparbanker runtom i Finland samt Sparbankscentralen.  Utöver omfattande banktjänster erbjuder vi våra kunder tjänster för placering, bostadsbyte och försäkring.

Visa Inc. (NYSE: V) är världsledande inom digitala betalningar. Vårt uppdrag är att ansluta världen genom det mest innovativa, pålitliga och säkra betalnätverket, vilket gör det möjligt för privatpersoner, företag och ekonomier att utvecklas. Vårt avancerade globala bearbetningsnät, VisaNet, erbjuder säkra och pålitliga betalningar runt om i världen och kan hantera mer än 65 000 transaktionsmeddelanden varje sekund. Vårt ständiga fokus på innovation är en katalysator för den snabba tillväxten av uppkopplad handel oavsett enhet, och en drivkraft bakom drömmen om en kontantlös framtid för alla, överallt.

När världen går från analog till digital finns Visa med i stor skala för att omforma framtidens handel genom produkter, personer och nätverk. 

Mer information finns på About Visa (https://usa.visa.com/visa-verywhere/blog.html) och @VisaNews på Twitter.

Nets

På Nets ser vi enklare betallösningar som grunden för utveckling och tillväxt – både inom handeln och samhället. Nets-koncernen har över 4 000 medarbetare i ett antal länder i Europa och vi hjälper hundratusentals företag och handlare samt hundratals finansinstitut att göra det enklare för sina kunder, samtidigt som vi levererar oöverträffad säkerhet och stabilitet. Att skapa en enklare morgondag är det som driver oss. För mer information www.nets.eu. Nets är en del av den ledande europeiska betalleverantören Nexi Group. För mer information www.nexigroup.com.

Taggar:

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Globala förhandlingar mot plastföroreningar bidrar till klimatomställningen

Published

on

By

Sent fredag kväll, den 2 december, avslutades det första internationella förhandlingsmötet för ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar i Punta del Este, Uruguay.  

Över 150 länder har samlats för att delta på det första förhandlingsmötet om ett nytt globalt avtal mot plastföroreningar. Uppmaningen från länderna var tydlig – för att få ett slut på plastföroreningarna behöver vi ett globalt avtal som omfattar hela plastens livscykel. Bland annat diskuterades avtalets övergripande mål och vilka åtaganden avtalet kan komma att omfatta.  

– Utan effektiva åtgärder förutspås den globala plastproduktionen tredubblas till 2060 och stora mängder av plasten hamnar i vår miljö och hav. Att reglera plastföroreningar på global nivå är därför ett viktigt steg som kan bidra till klimatomställningen, samt skydda haven, miljön och den biologiska mångfalden, säger klimat och miljöminister Romina Pourmokhtari.

Intresset från näringslivet, miljöorganisationer och forskarsamhället var stort. Inför mötet genomfördes också ett endagsmöte med dessa aktörer. Rundabordssamtal hölls för att medlemsländer och aktörer skulle kunna utbyta erfarenheter och lärdomar från varandra.     

Sverige deltog i förhandlingarna som EU-ordförande och har drivit EU:s position och prioriteringar på mötet. Detta var det första av fem planerade förhandlingsmöten. Nästa internationella förhandlingsmöte ska hållas i Frankrike under våren 2023.     

För mer information, kontakta:
Niki Westerberg
Pressekreterare hos klimat- och miljöminister
Romina Pourmokhtari
Tel. 070-250 59 40

Miljödepartmentet
Fredsgatan 6 103 33 Stockholm
08-405 10 00
regeringen.se/miljo

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

A-kassornas system är fortsatt stängda

Published

on

By

A-kassornas system som stängdes under fredagen är fortsatt stängda över helgen. Utredning och analys av den säkerhetsrelaterade incident som upptäcktes tidigare i veckan fortsätter i oförminskat tempo.

– Vi fortsätter arbetet med att utreda och ta reda på incidentens omfattning, vad som har hänt, hur och varför. Stängningen av systemen har gjorts för att i allra största utsträckning minimera risken för konsekvenser och skador på systemen, säger Tomas Eriksson, kanslichef i Sveriges a-kassor.

Planen är att kunna öppna a-kassornas system igen så fort som möjligt för att bland annat säkerställa kommande utbetalningar av arbetslöshetsersättning.

För mer information, v. v. kontakta:
Tomas Eriksson, kanslichef Sveriges a-kassor, 070-583 19 37 eller [email protected]

Johan Ahlgren, kommunikationschef Sveriges a-kassor, 076-304 72 86 eller [email protected]

Fakta om a-kassan
– Sju av tio svenskar är medlemmar i a-kassan.
– Alla som har jobbat kan vid arbetslöshet ha rätt till grundersättning, oavsett medlemskap i en a-kassa eller inte.
– Den som är medlem i a-kassan kan ansöka om ersättning som baseras på inkomst.
– I Sverige finns 24 olika a-kassor, de flesta är specialiserade på olika yrkesområden.
– A-kassorna och arbetslöshetsförsäkringen finansieras av medlemsavgifter, arbetsgivaravgifter och företagarnas egenavgifter.

För mer information, kontakta gärna:

Tomas Eriksson
Kanslichef Sveriges a-kassor
070-583 19 37
[email protected] 

Johan Ahlgren
Kommunikationschef Sveriges a-kassor
076-304 72 86
[email protected] 

Sveriges a-kassor är service- och intresseorganisation för 24 a-kassor med totalt 3,9 miljoner medlemmar. Vi arbetar för att ännu fler ska få tillgång till tryggheten som a-kassan innebär. Vårt uppdrag är att stötta a-kassorna med opinionsbildning, utbildning och IT-utveckling. Läs mer på www.sverigesakassor.se.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

ABB slutför överenskommelsen för Kusile-projektet

Published

on

By

  • Överenskommelsen på 327 miljoner USD har tidigare kommunicerats och redovisats i ABB:s finansiella rapport för tredje kvartalet 2022

ABB har nått en slutgiltig överenskommelse med riksåklagaren i Sydafrika, United States Department of Justice, United States Securities and Exchange Commission och Office of the Attorney General of Switzerland kopplat till det gamla Kusile-projektet i Sydafrika som tilldelades 2015. ABB hoppas kunna nå en slutgiltig överenskommelse med tyska myndigheter inom kort.

Överenskommelsen uppgår till 327 miljoner USD. Den har tidigare redovisats i ABB:s finansiella resultat för tredje kvartalet 2022 och inkluderar den förväntade exponeringen i den tyska processen. Motsvarande negativa kassaflödeseffekt förväntas delas upp med cirka tre fjärdedelar under fjärde kvartalet 2022 och resten under första kvartalet 2023.

ABB:s VD Björn Rosengren: ”Vi tar Kusile-ärendet på största allvar. Sedan det uppmärksammades har ABB samarbetat fullt ut med alla myndigheter och lagt ner mycket tid och ansträngning för att förhindra att något liknande händer igen – inklusive lansering av en ny uppförandekod, utbildning av anställda och implementering av ett förbättrat kontrollsystem. Vi har en tydlig nolltolerans för oetiskt beteende inom vårt företag.”

Att notera: Detta är en svensk översättning av ABB:s engelska pressmeddelande daterat
2 december 2022, vilket kan läsas i sin helhet på abb.com/news. Om tolkningsfrågor uppstår gäller det engelska pressmeddelandet.

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ledande inom teknik för elektrifiering och automation och möjliggör en mer hållbar och resurseffektiv framtid. Företagets lösningar kopplar samman ingenjörskunnande och mjukvara för att optimera hur saker tillverkas, flyttas, drivs och styrs. Med avstamp i mer än 130 års expertis driver ABB:s ca 105 000 medarbetare nya innovationer som påskyndar den industriella omställningen. www.abb.com

För mer information kontakta:

Media Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

Investor Relations
Phone: +41 43 317 71 11
Email: [email protected]

ABB Ltd
Affolternstrasse 44
8050 Zurich
Switzerland

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.