David Sonnek leder ny investeringsverksamhet inom Wallenberg Investments AB fokuserad på teknologibolag i tidig fas

| 10 juni, 2021 | 0 kommentarer

Inom Wallenberg Investments kommer en ny investeringsverksamhet etableras med inriktning mot bolag i tidiga faser. Fokus kommer ligga på unga bolag i Sverige baserade på ny teknologi och vetenskap till exempel inom mjukvara, AI, kvantteknologi, syntetisk biologi och datadriven life-science, områden där Wallenbergstiftelserna har ett starkt nätverk och tillgång till djup kunskap.

David Sonnek får ansvar för att bygga upp verksamheten och etablera investeringsstrategi och team med målet att över tid bygga en portfölj av framtidsbolag. Investeringsverksamheten syftar till att bygga bolag långsiktigt.  
  
Lars Holm, mångårig investment manager på SEB, blir ordförande i det nya investeringsbolaget och kommer i den rollen stötta David Sonnek i utvecklingen av verksamheten.  
  
”Vi är väldigt nöjda över att vi rekryterat en så erfaren och respekterad investerare som David. Utöver ett långt och starkt track-record inom investeringsverksamhet så har David också ett genuint teknologiintresse och relevant sektorexpertis. Det här är en naturlig utveckling på en långsiktig satsning och vi ser fram emot att utveckla verksamheten över tid. Vi kommer att investera i, äga och utveckla företag, som genom sin avkastning kan bidra till Stiftelsernas övergripande mål att finansiera svensk grundforskning och utbildning. Finansiering av teknologibolag i tidig fas är fortsatt något av en bristvara i Sverige och satsningen överensstämmer därmed också med Stiftelsernas övergripande mål om att verka landsgagneligt”, säger Lars Holm, blivande ordförande i det nya bolaget.   
  
Jag är både ödmjuk och inspirerad inför uppgiften att få bygga upp en ny investeringsverksamhet inom Wallenberg Investments där vi kan utveckla arbetet med att identifiera nya teknologier och spännande affärskoncept med potential att långsiktigt bidra med helt nya lösningar och produkter. Det nätverk, den kunskap och respekt som finns för ekosystemet runt Wallenbergstiftelserna och familjen Wallenberg gör att detta uppdrag känns otroligt spännande och unikt”, kommenterar David Sonnek, blivande vd för det nya bolaget. 

Foto: SEB  
Det nya investeringsbolaget kommer etableras under året och investeringsverksamheten bedöms kunna komma i gång under hösten 2021. Bolaget kommer att komplettera och bygga vidare på den verksamhet som redan idag finns nära knuten till Stiftelsernas forskningscentra och som handlar om att stödja forskare med så kallad proof-of-concept, dvs inför nyttiggörande och kommersialisering av forskningsresultaten. 
 
David Sonnek är idag vd för Industrifonden och har tidigare bland annat varit ansvarig för venture capital-verksamheten inom SEB och arbetat med R&D, strategi och marknadsföring inom Ericssonkoncernen.   
  
För mer information:

Oscar Stege Unger
[email protected]
070-6242059 

 

Om Wallenberg Investments AB:
Wallenberg Investments AB förvaltar och utvecklar Wallenbergstiftelsernas tillgångar. Wallenbergstiftelsernas största tillgångar är det noterade delägda investmentbolaget Investor respektive det helägda ägarbolaget FAM. Wallenberg Investments AB:s ansvar omfattar kapitalförvaltning och ägarstyrning, både på kort och lång sikt.

Wallenberg Investments
 

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *