Connect with us

Marknadsnyheter

Delårsrapport för perioden 1 januari – 30 juni 2021

Published

on

ÖKAT FOKUS PÅ MARITIM OCH PÅ SÄKERSTÄLLD LÖNSAMHET

Under kvartalet har Climeon genomfört driftsättningar hos kunder inom såväl maritim som geotermi. Sex moduler har driftsatts på Virgin Voyages’ fartyg Valiant Lady och fyra Heat Power-moduler i kraftverket i Flúðir. Climeons isländska kund Varmaorka har lagt en ny plan för utbyggnad av geotermiska kraftverk, med en betydligt lägre utrullningstakt för kommande år. Som en konsekvens av detta har Climeon, efter kvartalets utgång, beslutat att minska orderstocken med 467,5 MSEK till 180,3 MSEK. Climeon har även beslutat att genomföra ett effektiviseringsprogram med målet att säkerställa ett långsiktigt lönsamt och hållbart bolag med produkter i toppklass. Intresset från kunder inom den maritima marknaden fortsätter att växa och Climeon ökar sitt fokus inom det området. 

APRIL – JUNI 

  • Orderingången uppgick till 0,0 MSEK (40,9) 

  • Nettoomsättningen uppgick till 8,5 MSEK (15,6) 

  • Rörelseresultatet uppgick till -44,7 MSEK (-36,4) 

  • Rörelseresultatet påverkades av engångsposter om -6,0 MSEK gällande avsättningar för förlustkontrakt baserat på de fördjupade erfarenheter som gjorts inom geotermi. Justerat från detta uppgick rörelseresultatet till -38,7 MSEK

  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -48,4 MSEK (-36,6) 

  • Resultat per aktie, före och efter utspädning, uppgick till -0,89 SEK (-0,74) 

  • Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital uppgick till -19,2 MSEK (15,0) 

  • Climeon har driftsatt sex moduler på Virgin Voyages’ fartyg Valiant Lady. Dessutom har DNV (Det Norske Veritas) godkänt de två återstående modulerna för Havila Voyages’ kryssningsfartyg

  • Climeon har driftsatt ytterligare fyra Heat Power-moduler i kraftverket i Flúðir, och därmed dubblerat kraftverkets kapacitet

  • Climeon har ingått avtal med Höganäs AB och Höganäs Energi om en pilotinstallation av nästa generations Heat Power

JANUARI – JUNI 

  • Orderingången uppgick till 0,0 MSEK (40,9) 

  • Nettoomsättningen uppgick till 24,1 MSEK (29,7) 

  • Orderstocken uppgick till 647,9 MSEK (728,5) 

  • Rörelseresultatet uppgick till -83,3 MSEK (-68,6) 

  • Rörelseresultatet påverkades av engångsposter om -6,0 MSEK gällande avsättningar för förlustkontrakt baserat på de fördjupade erfarenheter som gjorts inom geotermi. Justerat från detta uppgick rörelseresultatet till -77,3 MSEK

  • Resultat efter finansiella poster uppgick till -35,7 MSEK (-68,1) 

  • Resultat per aktie, före och efter utspädning, uppgick till -0,66 SEK (-1,38) 

  • Kassaflödet från den löpande verksamheten efter förändring av rörelsekapital uppgick till -77,1 MSEK (-18,0) 

  • Totala likvida medel uppgick till 198,1 MSEK (299,2) 

VÄSENTLIGA HÄNDELSER EFTER RAPPORTPERIODEN
Climeons isländska kund Varmaorka har lagt en ny plan för utbyggnad av geotermiska kraftverk med en betydligt lägre utrullningstakt för kommande år. Som en konsekvens av detta har Climeon beslutat att minska orderstocken med 467,5 MSEK till 180,3 MSEK. 
Climeon har även beslutat att genomföra ett effektiviserings-program med målet att säkerställa ett långsiktigt lönsamt och hållbart bolag.

ÖKAT FOKUS PÅ MARITIM OCH PÅ SÄKERSTÄLLD LÖNSAMHET

VD kommenterar

Det andra kvartalet har passerat och Climeon kan se tillbaka på en händelserik period. Inom maritim driftsatte vi sex moduler på Virgin Voyages’ fartyg Valiant Lady, dessutom har DNV (Det Norske Veritas) godkänt två moduler för Havila Voyages’ kryssningsfartyg. Intresset från den maritima marknaden har fortsatt att växa och antalet förfrågningar ökar. Vi driftsatte vidare fyra moduler vid Varmaorkas kraftverk Flúðir på Island, som därmed fick fördubblad kapacitet. På industrisidan tecknade vi avtal med Höganäs AB och Höganäs Energi AB om en pilotanläggning där vi kan utvärdera och testa kommande tekniklösningar. 

Samtidigt har vi under kvartalet grundligt analyserat vad som behövs, affärs-mässigt och tekniskt, för att säkerställa Climeon som ett långsiktigt lönsamt och hållbart bolag. Det finns flera faktorer som påverkar Climeons lönsamhet. Coronapandemin är naturligtvis en sådan, då den gjort att projektutrullningar tagit längre tid och att det har varit svårt att möta kunder på fältet. Vi ser också att relationen mellan priset på utrustningen och dess prestanda blir allt viktigare för våra kunders investeringsbeslut. Energiomställningen måste ske, och vi är en del av den, men den kräver lönsamhet för både oss och våra kunder om det ska fungera. 

Climeon har hittills jobbat brett mot flertalet områden och marknader och har nu kommit till samsyn att fokusera, vara mer selektiv samt anpassa vår teknik för olika marknader. Vår lärdom av geotermi är att det är en långsam marknad, där det är utmanande att nå lönsamhet. Detta förstärks av att vår isländska kund Varmaorka lagt en betydligt mindre ambitiös plan för utbyggnad av geotermiska kraftverk. Vi har därför efter kvartalets utgång tagit beslut om att minska vår orderstock på Island om 467,5 MSEK. Vi fortsätter samarbetet enligt den nya anpassade planen.

Vi ser idag en växande efterfrågan och allt fler möjligheter inom maritim och kommer därför öka våra satsningar på det området. Efterfrågan är stark på system som ger minskad miljöpåverkan. Dessutom är den redan existerande fartygsflottan hos våra potentionella kunder mycket stor, samtidigt som den fortätter att växa. Vår bedömning är att vi har ett erbjudande och en teknik som är mer gångbar för denna marknad. Ytterligare en fördel är att maritim och industri både tekniskt och kravmässigt har mer gemensamt med varandra än med geotermi, vilket underlättar vårt utvecklingsarbete. Slutsatsen är därför enkel – vi kommer framgent ha ett ökat fokus på maritim. Det blir ett viktigt medel för att nå den lönsamhet vi eftersträvar.

Att våra tekniska lösningar ska ligga i framkant, både vad gäller pris och prestanda, är en självklarhet. Nästa generation Heat Power-moduler kommer fortfarande att utgå från vår HP150-konstruktion och modulsystemet, men ha en högre effekt, ett lägre pris och vara enklare att installera.

Det senaste året har vi på olika sätt arbetat för att effektivisera vår organisation och minska kostnaderna. Vi intensifierar nu arbetet genom ett nytt effektiviserings-program med målet att markant reducera kostnadsmassan och säkerställa Climeon som ett långsiktigt lönsamt och hållbart bolag med produkter i toppklass. Programmet väntas nå full effekt inom sex månader. Vi ser fram emot  att presentera mer om detta vid en kapitalmarknadsdag under hösten. 

Eftersom det här är mitt sista vd-ord vill jag rikta ett tack till såväl medarbetare som kunder. Jag vill också hälsa Climeons nya vd, Lena Sundquist, välkommen. Avslutningsvis vill jag betona att jag är övertygad om att Climeon har en allt viktigare roll att spela i den gröna omställningen – och har förutsättningar för att ta den rollen. Jag kommer framgent att följa den resan med stort intresse. 

Jan Bardell, VD Climeon

För fullständig rapport, se bifogad fil nedan.

För mer information, vänligen kontakta:
Jan Bardell, VD, +46 76 860 84 06, jan.bardell@climeon.com
Christina Kassberg, CFO, +46 70 184 84 43, christina.kassberg@climeon.com 

Detta pressmeddelande innehåller sådan information som Climeon AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen publicerades, genom ovanstående kontaktpersoners försorg, för offentliggörande den 19 juli 2021 kl. 07:30 (CET).

Om Climeon AB (publ)
Climeon är ett svenskt produktbolag inom energiteknik. Bolagets unika teknik för värmekraft – Heat Power – tillgängliggör en stor outnyttjad energikälla och ger hållbar el från varmvatten, dygnet runt, året runt. Heat Power är en billig och förnybar energikälla med potential att ersätta mycket av den energi som idag kommer från kol, kärnkraft, olja och gas. Climeon siktar på att bli en global ledare och världens främsta klimaträddare. B-aktien är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market. FNCA Sweden AB är Certified Adviser, +46(0)8-528 00 399, info@fnca.se.
 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.