Det är nödvändigt att ställa om livsmedelssystemet – Sverige skulle kunna bli världsledande inom hållbart producerad mat

| 25 juli, 2022 | 0 kommentarer

Almedalsveckan avslutades för två veckor sedan. Högt på årets samtalsagenda fanns vår gemensamma utmaning att ställa om och minska utsläpp av växthusgaser och negativa klimatavtryck. Att begränsa den globala uppvärmningen är vår tids viktigaste ödesfråga, där omställningen av jordbruket och livsmedelsproduktionen pekas ut som en nyckelsektor för att nå de globala målen. Att begränsa den globala uppvärmningen är vår tids viktigaste ödesfråga, där omställningen av jordbruket och livsmedels-produktionen pekas ut som en nyckelsektor för att nå de globala målen. Nu behövs mer politiskt mod i att driva på skiftet mot ett nytt livsmedelssystem. 

Sproud föddes ur hållbarhetsfrågan med en vision om att göra världen bättre. Det Malmöbaserade innovativa företaget var tidiga med idéen om att använda ärtan som proteinkälla för tillverkning av växtbaserade drycker inom mejeri och Sprouds ärtbaserade dryckerna har kategorins lägsta klimatavtryck.

– Det gläder mig att de många fördelarna med växtbaserad mat och de möjligheter som den nya food-tech branschen står för har tagit plats i den nationella debatten, säger Sara Berger, VD på Sproud.

Just nu pågår ett skifte med omställning till en mer växtbaserad mat, såväl nationellt som globalt. Skiftet drivs av medvetna personer som vill äta mer hälsosamt, klimatsmart och där det medvetna valet är i linje med ens livsstil. Efterfrågan på växtbaserad mat ökar årligen i en allt snabbare takt och den årliga tillväxttakten är hög för växtbaserade livsmedel. 

I Sverige är vi unika vad gäller innovationsvilja och med goda naturliga förutsättningar. Idag är vi ett föregångsland med många nya intressanta food-tech bolag som tar sig an utmaningen att ta fram mer klimatsmarta och hälsosamma mat- och dryckesalternativ. Men det finns mycket kvar att göra, menar Sara Berger.

För det är en utmaning att få till en hel innovations- och värdekedja, från en idé till en färdig produkt som finns i handeln. Det finns idag pusselbitar som fattas i värdekedjan – från odling, process- och förädling till utmaningar med att skala upp en verksamhet och att nå konsumenter och få till ett attitydskifte. Men utmaningen innebär också möjligheter till fler jobb, tillväxt och export.

– Med insikten om att det är nödvändigt att ställa om vårt livsmedelssystem och att tillväxten inom det växtbaserade livsmedelssegmentet är mycket god, såväl i Sverige som globalt, behöver våra svenska politiker öka kunskapen och förstå potentialen i den kraft och passion som finns hos många food-tech företag idag, fortsätter Sara Berger.

​​- Vi är en del av lösningen. Det är nu fönstret är öppet för att sätta Sverige på kartan som föregångare i att ta fram hållbart producerad mat. Nu krävs det ett politiskt mod och vilja att greppa den framsträckta stafettpinnen från den växtbaserade branschen, mot en målbild att vi ska bli världsledande inom området, avslutar Sara Berger.

Sara Berger[email protected]

WE ARE SPROUD
Sproud är det hållbara växtbaserade alternativet till mjölk. Våra produkter är gjorda på ärtprotein och framtagna med löftet: Om de inte är bra – med vilket menas: tasty as ***k samt bättre än mjölk för hälsa och miljö – gör vi dem inte. 2018 grundades Sproud i Malmö och 2021 omsatte vi 25,6 MSEK. Idag har vi 25 medarbetare i Sverige, Storbritannien och USA. Produkterna hittas i dagsläget på affärer, caféer och restauranger i över 30 länder.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.