Connect with us

Marknadsnyheter

eCarExpo: Stockholmare älskar elbilar!

Published

on

Pressinformation                                                                         Stockholm 2020-01-15

Stockholmare älskar elbilar. Hela 84 procent av bilägarna i Stockholms city är positiva till rena elbilar mot bara 58 procent av bilisterna i landsorten. ”Det är en markant skillnad i attityden till elbilar mot landsorten”, säger Rikard Lundberg, analytiker på Mejsel, som gjort undersökningen åt eCarExpo, elbilsmässan som kommer till Solna och Friends Arena den 7-9 februari.

Undersökningen gjordes i höstas för fjärde året i rad, denna gång på 1 500 manliga och kvinnliga bilister i hela Sverige. Andelen svarande som är positiva till laddbara bilar i Stockholm och speciellt i city är iögonfallande stor, och intresset är särskilt högt för renodlade elbilar, där fyra av fem vill köra eldrivet.

Om stockholmaren skulle byta bil idag, vilket drivmedel skulle hon då välja?

Innanför Stockholms tullar väljer 46 procent helst en renodlad elbil för nästa bilköp. Sett över hela stor-Stockholm skulle 39 procent köpa en elbil. Men i landsorten är den siffran betydligt lägre, bara 25 procent kan tänka sig att köpa en helt eldriven bil. Men lika många i Stockholm och övriga landet skulle helst välja en laddhybrid, en tredjedel.

– Skillnaderna i hur långt och hur ofta man kör är inte på långa vägar lika stora som glappet i attityd, förklarar Rikard Lundberg som också pekar på att de flesta fortfarande anser att elbilar är för dyra för folks ekonomi.

Kritiken mot höga elbilspriser är inte ny. Föga förvånande är det fler på landsbygden som anser att elbilen är för dyr för deras ekonomi, 71 procent mot bara drygt hälften i Stockholms city och drygt 60 procent i stor-Stockholm.

– Med tanke på bilköparnas föreställning om vad en modern elbil kostar är det extra kul att kunna bjuda på premiärer av en rad nya och ”folkliga” elbilar på eCarExpo i Friends. Bland nyheterna för ”vanligt” folk märks välkomna elbilspremiärer från bland andra Honda, Mazda och Volkswagen, säger Gunnar Dackevall, mässchef och grundare av eCarExpo.

Att stockholmarna verkligen går i täten för omställningen till fossilfri trafik bekräftas ju också av att nästan hälften av alla Sveriges laddbara bilar ”bor” i Stockholms län, enligt statistik från branschorganisationen PowerCircle.

Elbilsmässan på Friends Arena samlar marknadens utbud av elbilar, laddhybrider och laddteknik. På en 600 meter lång inomhusbana i arenan får besökarna själva provköra många av de senaste, hetaste, lyxigaste och folkligaste laddbara bilarna. Under tre dagar får besökarna även se och lyssna till Sveriges främsta experter inom framtidens mobilitet, bilindustri, laddningsteknik-, energi- och fastighetsbranscherna. Ett särskilt fokus riktas mot lösningar för elbilsladdning i BRF-fastigheter.

GLÖM INTE ATT ACKREDITERA DIG: Du är välkommen att ackreditera dig till eCarExpo 2019 som journalist/fotograf/medierepresentant. Ackrediteringsansökan är bifogat i pressutskick och kan även laddas ner från hemsidan www.ecarexpo.se

För mer information om E-Car Expo, kontakta Presschef Lars-Ola Nordqvist,

070-689 11 20, lars-ola.nordqvist@nowa.se

Program seminarium eCarExpo 7-9 februari 2020

Press- och branschseminarier

Fredag 7 februari (Moderator Håkan Matson)

10:00            Bilen och politiken

Medverkande; Jessica Ahlénius vVD Bil Sweden, Jakob Lagercrantz, grundare 2030-sekretariatet, Helena Gellerman (L), Lorentz Tovatt (MP)

10:45            Att sikta mot stjärnorna – utmaningarna och möjligheterna med att starta ett bilmärke från scratch

Medverkande; Thomas Ingenlath, vd Polestar. Nils Rydén, marknadschef Polestar

11:30            Är elbilen en brandfara?

Medverkande; MSB, Anna Henstedt, Miljöansvarig BilSweden, Mikael Carlson, Teknisk Expert, Elsäkerhetsverket, Lars Hoffmann, NEVS

13:00            Elektromobilitet: Var står vi idag och hur ser framtiden ut?

Medverkande; TBN

14:00            Kommer elen att räcka? 

Medverkande; Susanna Hurtig, Nordenchef för Incharge på Vattenfall, Magnus Ek (C), Cecilia Wemming, Senior Policy Advisor, Ellevio

14:45            Smarta städer och framtidens nya mobilitet

Medverkande; Charlotte Eisner, Tribe Leader and Brand Activator, NEVS

15:30             Batterirevolutionen; om hållbarhetsansvar, produktion och återvinning 

Medverkande; Dr Annika Ahlberg Tidblad, Batterispecialist Volvo Cars, Daniel Kulin, sakkunnig Power Circle, Jan-Erik Berggren, motorjournalist Expressen.

Öppna seminarier 8-9 februari

Lördag 8 februari  (Moderator Jakob Lagercrantz)

10:30            Så kan elbilsladdning ge BRF och fastighetsägare bättre ekonomi

Medverkande; Martin Jonsson, vd, DEFA Sverige, + panel HSB och BRF-företagen

11:15            Vägen till en privatleasad elbil 

Medverkande:  Polestar och Carplus  

12:00            Roamingtjänster och betallösningar i den publika laddinfrastrukturen. 

Medverkande; Patrik Lindergren, Chief Technology Officer, CTEK, Robert Peterson, Business Development, Easypark, Mattias Vendel, Programme Manager, E.ON, e- mobility Solutions 

12:45            Hur kan smarta fordonspooler ersätta dagens traditionella bilägande?

Medverkande; Jesper Lönnqvist, VD Elbilio, Carl Lindwall, Area Manager, BMW

13:30            Polestar om Polestar 2. Design och teknik utan kompromisser.

Medverkande:  Juan Pablo Bernal, Polestar, m fl

 14:15            Så skapas hållbar mobilitet i praktiken

Medverkande; Johannes Asp, VD Mobility46, Anna Lindén ansvarig för mobilitet och beteendefrågor, 2030-sekretariatet, Angela Hultberg, Sustainable Mobility, IKEA

15:00            Så funkar V2G

Medverkande; Christer Lindström, Fordonsansvarig, Kungsbacka Kommun, Alexandra Österplan, PR och Kommunikationschef, NISSAN Nordic, TBN, E.ON

15:45            Med sol och vind i tanken

Medverkande; Anna Werner, VD, Svensk Solenergi, Ola Carlson, Professor, Chalmers

16:30            Det går lika bra med CELLER-I,   

Medverkande; Robert Granström, Projektledare eGrand Prix Nordic 2019

Söndag 9 februari: Moderator (Jakob Lagercrantz)

11:00            Lagra energin i fastigheten   

Medverkande: Mats Karlström, VP Sales and Marketing, Ferro Amp, TBN, Wallenstam 

11:45            Så skapas en säker, tillförlitlig och ekonomiskt hållbar laddlösning, idag och för framtiden. 

Medverkande; Mats Giss Business Area Manager Relacom, Jörgen Lööf VD electriCITY, Olle Johansson, GARO

13:00            Volkswagen

Medverkande: Sofia Granfors, Volkswagen 

13:45            Så kan elbilsladdning ge BRF och fastighetsägare bättre ekonomi

Medverkande; Martin Jonsson, vd, DEFA Sverige, + panel HSB och BRF-företagen

14:30            Därför utmanar vi de etablerade laddbolagen

Medverkande: Christian Sandahl, Charge Node

 

Vi reserverar oss för att ändringar kan ske i program och talare.

Fakta om eCarExpo:

eCarExpo är Nordens ledande mässa om mobilitet, laddbara bilar och laddning för elbilar. Den arrangeras i Friends Arena, Stockholm, 7-9/2 2020, I Øksnehallen, Köpenhamn, 17-19/4 2020 och i Lilleström, Oslo, 20-22/11 2020 och Göteborg i november. eCarExpo är en mötesplats och framtidsmässa för industri och konsumenter, med elbilar, elcyklar, produkter och tjänster för energi och elbilsladdning. Mässan vill visa att elbilen är en lika lustfylld upplevelse för bilägare och bilentusiaster, som att den förbättrar miljön och våra beteenden för en hållbar värld. Arrangör är PT Umbrella i samarbete med BilSweden och PowerCircle.

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.