Connect with us

Marknadsnyheter

Emotra AB har ingått avtal om att förvärva NeuraMetrix, Inc. genom apportemission

Published

on

Emotra har idag ingått avtal med aktieägarna i NeuraMetrix, Inc. (”Säljarna”) om att förvärva samtliga aktier i NeuraMetrix, Inc. (”NeuraMetrix”). Köpeskillingen som motsvarar 93 MSEK ska erläggas genom nyemitterade aktier i Emotra (”Vederlagsaktierna”). NeuraMetrix har genom sin patenterade applikation erhållit breakthrough device status hos FDA för att på ett helt unikt sätt identifiera och monitorera några av våra största folksjukdomar som påverkar hjärnan. Med över en miljard datapunkter, kan NeuraMetrix med hjälp av stark statistisk signifikans identifiera sjukdomar vid ett betydligt tidigare stadium än vad som är möjligt med befintliga tekniker. NeuraMetrix har redan flera pågående internationella samarbeten inom läkemedelsindustrin och forskningsinstitut, bland annat med Karolinska Institutet och Boston University. I dagsläget är teknologin även under utveckling för den privata sektorn med syfte att monitorera psykisk ohälsa och stress i stora organisationer där den kommersiella potentialen är betydande.  

Sammanfattning av transaktionen

  • Emotra AB (”Emotra”) förvärvar NeuraMetrix, Inc. (”NeuraMetrix”) i sin helhet genom en s.k. apportemission
  • Aktieöverlåtelseavtalet är villkorat av Emotras extra bolagsstämmas godkännande och bemyndigande till styrelsen att besluta om emission av Vederlagsaktierna
  • Köpeskillingen för NeuraMetrix motsvarar cirka 93 MSEK
  • Förvärvet finansieras genom emission till en teckningskurs om 0,34 SEK
  • Som ett resultat av förvärvet kommer de befintliga aktieägarna i NeuraMetrix att erhålla aktier i Emotra som motsvarar cirka 77 procent av Emotras utestående aktier efter apportemissionen
  • Förvärvet är villkorat av godkännande av extra bolagsstämma samt bemyndigande för styrelsen att besluta om emissionen av Vederlagsaktierna. Kallelse till extra bolagsstämma kommer inom kort att offentliggöras genom separat pressmeddelande.

Bakgrund och motiv för förvärvet

Emotras nuvarande aktieägare får genom transaktionen en större möjlighet till återbäring på sin investering i Bolaget. Styrelsen bedömer att Emotra genom den nya konstellationen har större möjlighet att skapa värde för aktieägarna. Förvärvet anses ge synergieffekter då bolagen har en naturlig passform vad gäller mål, marknad, kunder, geografiskt fokus och problemen som de respektive teknologierna löser, vilket styrelserna tror förenklas av att bolagen verkar inom samma koncern.

NeuraMetrix genererar i dagsläget redan intäkter och kan genom transaktionen ge det sammanslagna bolaget förutsättningar för att få maximal utväxling av den kommersiella potentialen. En bolagsbeskrivning avseende den sammanslagna verksamheten kommer att upprättas.  

Transaktionen

Köpeskillingen för aktierna i NeuraMetrix motsvarar cirka 93 MSEK. Teckningskursen för Vederlagsaktierna ska uppgå till 0,34 kronor per aktie och har fastställts genom den volymviktade genomsnittskursen av Emotra-aktien under de 10 handelsdagar på Spotlight som föregått aktieöverlåtelseavtalets undertecknande.

Vid fullbordat förvärv av samtliga aktier i NeuraMetrix kommer Emotras nuvarande aktieägare behålla en ägarandel om cirka 23 procent och de nuvarande aktieägarna i NeuraMetrix kommer erhålla en ägarandel om cirka 77 procent.

Om NeuraMetrix

NeuraMetrix upptäckte att hur vi skriver på ett tangentbord är vår starkaste vana. Således är denna vana hårdkodad i hjärnan. När hjärnan attackeras av en sjukdom, så går hårdkodningen sönder och beteendet blir mer variabelt. Detta går dock mycket långsamt och sker i mycket små bitar. NeuraMetrix har uppfunnit ett sätt att mäta hur stark denna vana är, vilket kan användas för diagnostiera och monitorera hjärnsjukdomar och psykiatriska störningar. NeuraMetrix har omsatt denna upptäckt och uppfinning i ett mjukvarusystem, NeuraMetrix TC (Typing Cadence), som övervakar hjärnhälsa för att möjliggöra bättre vård av patienter med olika neurologiska sjukdomar och psykiska störningar. NeuraMetrix TC installeras på patientens dator där den löpande och i bakgrunden mäter rytm i hur personen skriver på tangentbordet. Mätningen sker i millisekunder, vilket möjliggör upptäckt av mycket subtila förändringar i kognitiv och motorisk funktion. Flera av NeuraMetrix’ forskningsrådgivare tror att systemet är så känsligt att det skulle kunna upptäcka Alzheimers kanske 20 år tidigare än vad som idag är möjligt.

Applikationsområden inkluderar övervakning av Parkinsons, Alzheimers, bipolär sjukdom, multipel skleros, depression med mera.  NeuraMetrix har mätt över 600 personer och ackumulerat en databas på över 1 miljard datapunkter. NeuraMetrix har en stark IP position, med 4 godkända USA patent och två ytterligare som lämnas in i oktober i år. Dessutom har bolaget dragit nytta av sin historia inom datasäkerhet och uppfunnit sätt att skydda produkten mot olagligt användande.

NeuraMetrix har sitt ursprung i USA med start av bolaget 2013. NeuraMetrix har ett omfattande nätverk av vetenskapliga partners och potentiella kunder i USA och även i Europa. NeuraMetrix har dessutom representation i Sydamerika och Sydostasien.

Bolagen känner till varandra väl sedan tidigare. Genom BioVentureHub etablerades en första kontakt som sedan dess utvecklats till ett fortsatt informationsutbyte kring marknader, kontakter och möjligheter för bolagen. Det finns mycket fina synergier mellan bolagen då passformen med avseende på marknader, målgrupper, kontaktnät är mycket god. Jag ser fram emot att utveckla det nya bolaget då det är en sällsynt möjlighet att kunna använda våra respektive styrkor för att adressera och lösa den stora och globala utmaningen som finns inom mental hälsa idag., säger Daniel Poté, verkställande direktör i Emotra, i en kommentar till transaktionen.

“Båda bolagen opererar i mycket stora marknader – fler än 30 miljoner människor lider av kroniska hjärnsjukdomar och monitorering av dessa uppskattar NeuraMatrix till är en marknad överstigande 25 miljarder SEK årligen. Potentialen inom psykiatri är mångdubbelt större. Stor skala och stark IP är därför avgörande. Sammanslagningen av Emotra och NeuraMetrix gör att uppskalning kan gå mycket fortare, till fördel för patienter och aktieägare.”, säger Jan Samzelius, CEO för NeuraMetrix, i en kommentar till transaktionen.

Extra bolagsstämma

Emotras förvärv av NeuraMetrix är villkorat av godkännande av bolagsstämma samt att stämman bemyndigar styrelse att fatta beslut om emissionen av Vederlagsaktierna. Kallelse till extra bolagsstämma kommer ske genom separat pressmeddelande. Stämman kommer även att föreslås fatta beslut om ändring av bolagsordningen, val och arvodering av ny styrelse med mera.

Rådgivare

Mangold agerade finansiell rådgivare och Advokatfirman Vinge är legal rådgivare till Bolaget i samband med transaktionen.

Denna information är sådan som Emotra AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom ovanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 31 augusti 2021, kl. 08:00 (CEST).

För ytterligare information om Emotra, vänligen kontakta:

Daniel Poté, VD, Telefon: 073-234 41 93, E-post: daniel@emotra.se

För ytterligare information om NeuraMetrix, vänligen kontakta:

Jan Samzelius, VD, Telefon: 072-212 21 33, E-post: jan.samzelius@neurametrix.com

Denna information är sådan som Emotra är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2021-08-31 08:00 CET.

Daniel Poté, VD,  Telefon: +46 732 34 41 93 E-Post: daniel@emotra.se

 Emotra AB (publ) är ett medicintekniskt företag som bedriver forskning, utveckling, kliniska studier och marknadsföring inom mental hälsa. Bolagets metod, EDOR®, är ett egenutvecklat, objektivt psykofysiologiskt test för att mäta om deprimerade patienter är hyporeaktiva.

Emotra AB (publ),

AstraZeneca BioVentureHub, Pepparedsleden 1, 431 83 Mölndal

Tel: +46 73 234 41 93, www.emotra.se

 

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.