En toppmodern kontorsbyggnad som fokuserar på hållbarhet och hälsa

| 22 juni, 2022 | 0 kommentarer

Danones vision “One Planet, One Health” återspeglas i hela byggnadens design. Genom att spara energi och vatten samtidigt som koldioxidutsläppen minskar, respekterar denna hållbara kontorsbyggnad miljön. Den reflekterar även Danones engagemang till hälsa och välmående genom att fokusera på ett hälsosamt inneklimat och bekvämt samt mångsidig arbetsmiljö.

Den fantastiska byggnaden Danone Netherlands Global Headquarters ligger i Amsterdams metropol i närheten av ”Stelling van Amsterdam” historiska befästning. Byggnaden rymmer 8,400 m² med kontor och tillhörande anläggningar som i första hand inrymmer koncernens divisioner för Early Life Nutrition och Advanced Medical Nutrition. Det arkitektoniska mästerverket är designat av Powerhouse Company och Red Company, som var vinnarna av designtävling 2017.

Inspirerad av företagets vision ”One Planet, One Helth”, som fokuserar på kopplingarna mellan människors hälsa och miljön, skapade arkitekterna vad som kan betraktas som en sann modellbyggnad, med syfte att respektera användarnas hälsa och sträva efter hållbarhet. Powerhouse Company designande även ASICS nya huvudkontor i samma område. Denna byggnad delar faciliteter med Danones huvudkontor och bildar till ett mer hållbart område.

Snygga linjer, rundade hörn och transparens

Arkitekterna designade byggnadens fasader med åtanke på de egenskaper som fanns på den valda platsen i närheten av Stelling van Amsterdam. Stelling van Amsterdam, är en 135 km lång ring av forntida befästningar byggd för att försvara staden och är ett stort historiskt monument som har funnits på UNESCO:s världsarvslista sedan 1996.

Arkitekterna valde såldes stora fönster och gradvisa övergångar från byggnaden till dess naturliga omgivning och vice versa för att blanda in hela strukturen i dess specifika urbana och naturliga miljö. Ta fönstren som ett utmärkt exempel: med stor framgång skapar deras mjuka, rundade hörn en koppling mellan byggnadens stela geometriska struktur och dess naturliga miljö.

Att kombinera kreativitet med teknisk expertis

Utmaningen att anpassa byggnaden med sina breda, rundade hörn och spännvidder på över 3,5 m, lyckades WICONA möta upp tack vare en mångårig expertis. Fönstrens tyngd visade sig vara särskilt svår hanterade. Därför användes främst WICTEC 50 för fasaden, vilket är ett system som möjliggör skapandet av skräddarsydda lösningar för att bära stora spännvidder. Den största utmaningen här var dock vikten av glaspartierna. Vikten skulle bli för stor för WICONAs vanliga aluminiumprofiler, vilket resulterad i att WICONAs fasadexperter kom fram till en skräddarsydd lösning unik för just denna byggnad. Aluminiumfasaderna och dörrarna för projekt är tillverkade av Hydro CIRCAL som är minst 75% återvunnen aluminium och är tillverkad av uttjänta fönster, dörrar och fasader som har demonterats från byggnader.

Byggnadens interiör är centrerad till ett stort atrium som ligger in anslutning till trädgården utanför. Detta skapar ett enormt vertikalt utrymme upplyst via glastaket och fasaden. En 20 meter lång vägg är täckt med växter och utgör en grön lunga som är synlig från alla byggnadens våningsplan. Det andra kännetecknet för atriet är en stor, framträdande trappa. Detta markerar början på byggnadens huvudsakliga gångväg, som förbinder alla våningar, utformad för att tjäna olika funktioner. De stora trappstegen gör den till en perfekt miljö för informella pauser, presentationer eller möten. Denna ”sociala” roll förstärker således trappans tilltalande vilket i sin tur uppmuntrar personalen att ta trappan istället för hissen.

De noggrant utvalda materialen tillsammans med designen som har sitt fokus på hållbarhet och hälsa har detta tilldelats LEED Gold- och WELL Gold-certifiering som också understryker samspelet med  Danones vision om ”One Planet, One Health”.

 

Projektdetaljer:
Plats: Hoofddorp, Nederländerna
Storlek: 8,400 m²
Objekt: Kontorsbyggnad
Byggår: 2017 – 2019
Status: Avslutat
WICONA system: WICTEC 50

Projekt fakta:
Byggherre: Danone
Utvecklare: RED Company
Arkitekt: Powerhouse Company www.powerhouse-company.com
Landskaps arkitekt: LAP Landscape & Urban Design
Konstruktion: IMd Raadgevende Ingenieurs
Entreprenör: Pleijsier Bouw
Fotograf: FC Lama
Film: MVL Media Group
Källtext: Agnese Bifulco

Caroline Jonson
Communication Manager
076 113 97 98
[email protected]

OM WICONA:

Under de senaste decennierna har varumärket WICONA utvecklats till en synonym för aluminiumsystem för fasader, fönster och dörrar som uppfyller de högsta standarderna på marknaden.

Denna höga tekniska standard, expertis och bearbetning av produktkvalitet samt en rad olika omfattande specialisttjänster – är alla ett viktigt bidrag till varumärkets framgång. WICONA ägs av det norska företaget Hydro, ett fullintegrerat aluminiumföretag med 35 000 anställda i 40 länder över alla kontinenter, som kombinerar lokal expertis, global forskning och en enastående produktutveckling.

 www.wicona.se

/ FÖLJ OSS

Facebook.com/wicona

www.linkedin.com/company/wicona-sverige

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.