Connect with us

Marknadsnyheter

ESETEC®: WACKER Enhances Bacterial Secretion System for Manufacturing Pharmaceutical Proteins

Published

on

Munich/Jena, February 22, 2021 – WACKER has enhanced its patented ESETEC® Escherichia coli bacteria-based secretion system for manufacturing pharmaceutical proteins: by decoupling the production from the expression phase during manufacturing, proteins can now be secreted to the culture medium in a fully controlled manner. For pharmaceutical proteins that are very difficult to manufacture, this can increase the yield by a factor of 8, increasing the time and cost efficiency in production.

För mer information se bifogad pressrelease.

Företaget i överblick: WACKER är en globalt verksam kemikoncern med cirka 14.700 anställda och en årsomsättning på cirka 4,93 miljarder € (2019). WACKER har 24 produktionsanläggningar, 23 technical competence centers och 51 försäljningskontor över hela världen.

WACKER SILICONES

Silikonoljor, silikonemulsioner, silikongummi och silikonhartser, silaner, pyrogena kiselsyror, termoplastiska silikonelastomerer

WACKER POLYMERS

Polyvinylacetat och vinylacetat ko/ter-polymerer i form av dispersionspulver, dispersioner och fasthartser

WACKER BIOSOLUTIONS

Bioteknologiska produkter såsom cyklodextriner, cysteiner och biologiska produkter liksom finkemikalier och PVAc fasta hartser

WACKER POLYSILICON

Polysilicium för halvledar- och fotovoltaikindustrin

Continue Reading

Marknadsnyheter

Den globala koncernen KraussMaffei lägger sin första order på EcoRubs 3D-printmaterial EcoAdd

Published

on

By

Ordervärdet uppgår till 100.000 kr och materialet skall levereras omgående från fabriken i Skellefteå

KraussMaffei, som är en av världens ledande tillverkare av maskiner och industri 3D-printrar har efter en längre tids utvärdering, har lagt en första order på EcoRubs 3D-printmaterial EcoAdd. Ordervärdet uppgår till 100.000 kr och materialet skall levereras omgående från fabriken i Skellefteå.

KrausMaffei är en av världens största tillverkare av bland annat industriella 3D-printers och maskiner som används i tillverkningsindustrin. Man har kunder inom de flesta industrisegment som tex fordon, medicin och förpackningsindustrin. Efter en längre tids utvärdering har nu EcoRub blivit utvalda som leverantör av material till deras industriella 3D-printers. Materialet kommer användas till att demonstrera möjliga produkter som kan tillverkas med deras 3D-printer PowerPrint och som kan tillverka föremål med en volym på upp till 10m3.

EcoRub har de senaste åren har satsat hårt på att utveckla återvunna material med egenskaper som besitter gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. Bolaget fokuserar nu på att ta fram återvunna kvalitets material, där några är specifikt utvecklade för 3D-printning. De är en viktig del i bolagets ambition att etablera sig på marknaden i Sverige, men framför allt i Europa.

-Vi är såklart stolta över att blivit utvalda som leverantörer, då KraussMaffei har extremt höga krav på sina underleverantörer. Det är ett erkännande och kan bana väg för större ordrar och fler internationella kunder för EcoRub. Men också ett kvitto på att även stora internationella kunder efterfrågar ett 3D-print material som är baserat på 100% återvunnet material. Genom EcoAdd så får dom möjlighet att skapa produkter av hög kvalitet för sina kunder, säger Anders Färnlöf, vd på EcoRub.

Läs mer om KraussMaffei 3D-printer powerPrint
https://www.kraussmaffei.com/en/our-products/powerprint

Läs mer om Ecorubs material EcoAdd
https://www.ecorub.se/3d-printing/

Info om KraussMaffei
Är en av världens ledande tillverkare av maskiner och system för produktion och bearbetning av plast och gummi. Produkter och tjänster omfattar alla teknologier inom formsprutning, extrudering, reaktionsprocessmaskiner och additiv tillverkning.  Levererar tjänster till kunder inom bland annat fordons-, förpacknings-, medicin-, återvinnings- och byggindustrin samt till tillverkare av elektriska och elektroniska produkter och hushållsapparater. Bolaget har cirka 4 700 anställda personer över hela världen och består av 30 dotterbolag och 570 handels- och servicepartners. Bolaget grundades 1838 och har sitt huvudkontor i München, Tyskland. I slutet av 2018 noterades KraussMaffei-koncernen på Shanghaibörsen.

Info om EcoRub
Är ett Greentech-bolag som producerar återvunnet kvalitetsmaterial av gummi och plast för formsprutning, strängsprutning och 3D-printning vilket möjliggör återvunna alternativ för den cirkulära ekonomin. Bolagets återvunna material utvecklas och produceras med materialegenskaper som inrymmer material med gummits elasticitet till styvheten hos hårda plaster. EcoRub producerar också egna industrimattor såväl som gummiprodukter för gym och stall. Bolaget grundades 1995 och har sin fabrik i Lövånger utanför Skellefteå.

Informationen är sådan som EcoRub är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014) samt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-03-28 08:35 CET.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bara knappt sju av tio svenskar tycker att det är helt fel att köra bil efter ett glas vin

Published

on

By

Påsken är här och med den en av de intensivaste helgerna i trafiken. Samtidigt anser bara knappt sju av tio svenskar (69 procent) att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas öl eller vin. Det visar Systembolagets undersökning Alkoholindex som har tagits fram årligen sedan 2010 med hjälp av Novus.

– Att dricka alkohol och sedan sätta sig bakom ratten är en farlig kombination. Med Trafikverkets nollvision, där ingen ska dö eller skadas i trafiken, är det mest rimliga att alkohol inte alls kombineras med att vara ute i trafiken. Att det då bara är knappt sju av tio svenskar som tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol är oroande, säger Mojtaba Ghodsi, vd för IQ.

På nationell nivå har andelen som svarar att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit ett glas vin eller öl minskat från 88 procent 2010 till 69 procent 2023. Andelen som anser att det är rätt att köra bil efter ett glas har rört sig långsamt i en mer tillåtande riktning, från 3 procent 2010 till 5 procent i den senaste mätningen.

Färre unga tar helt avstånd

Bland unga, under 29 år, är det endast 59 procent som helt tar avstånd till att köra bil efter ett glas vin eller en öl. Bland män under 29 år är det bara drygt varannan, 53 procent, som helt tar avstånd. Bland kvinnor i samma ålder tar 64 procent helt avstånd.

– Vi vet att unga är mer riskbenägna, och att konsekvenstänkandet är fullt utvecklat först i 25-årsåldern. Därför är det extra bekymmersamt att just unga verkar se mindre allvarligt på att dricka alkohol och köra bil, säger Mojtaba Ghodsi.

Minst återhållsamma är man i Stockholms län, där 62 procent tycker att det är helt fel att köra bil efter att ha druckit alkohol. Mest restriktiv är man i Norrbottens län, där 81 procent tycker att det är helt fel.

Att någon gång köra bil när man druckit ett glas vin eller en öl?

Andel som svarat ”helt fel” eller ”mer rätt än fel”, samt ”helt rätt” på den frågan

Län Antal svarande Helt fel Rätt
Norrbotten 224 81 % 3 %
Blekinge 167 77 % 6 %
Dalarna 207 77 % 2 %
Gävleborg 220 76 % 3 %
Gotland 157 76 % 1 %
Jämtland 213 75 % 4 %
Västernorrland 216 74 % 6 %
Värmland 213 74 % 4 %
Kronoberg 223 73 % 2 %
Västerbotten 215 73 % 2 %
Kalmar 220 73 % 3 %
Västmanland 213 72 % 3 %
Halland 214 72 % 4 %
Jönköping 225 72 % 3 %
Västra Götaland 338 70 % 6 %
Riket 4921 69 % 5 %
Östergötland 206 69 % 2 %
Örebro 223 67 % 7 %
Södermanland 210 67 % 7 %
Uppsala 209 67 % 3 %
Skåne 308 64 % 3 %
Stockholm 500 62 % 6 %

2022 omkom 47 personer i en alkohol- eller narkotikarelaterad trafikolycka i Sverige, vilket är 25 procent av alla omkomna i trafiken. Enligt Trafikverket sker det minst 15 000 resor dagligen i Sverige med förare som är så påverkade att de skulle dömas för rattfylleri om de upptäcktes. Rattfylleri är när en person som kör ett motordrivet fordon har minst 0,2 promille alkohol eller narkotika i blodet. I flera länder är rattfyllerigränsen noll promille.

­– Att så många rattfyllerister finns ute på våra vägar är allvarligt och utgör en risk för andra trafikanter. Det finns ingen säker gräns för alkohol och bilkörning. Så dricker du alkohol i påsk, låt bilen stå, uppmanar Mojtaba Ghodsi.

Om Alkoholindex

Alkoholindex är ett samlat mått på svenskarnas attityd till alkohol, med betoning på berusningsdrickande. Indexvärdet 59,5 för 2023 är det längsta någonsin. Alkoholindex skapas från svaren på sju frågor och presenteras på en skala från 0–100, där 0 är mest tillåtande och 100 är mest restriktiv.

Samma frågor ställs sedan 2010 en gång per år till personer 16 år och äldre. Fram till 2022 genomfördes undersökningen på uppdrag av IQ. Sedan 2023 är Systembolaget ansvarig för Alkoholindex. Undersökningen genomförs av Novus och resultatet 2023 är baserat på 4 921 intervjuer. Läs mer om Alkoholindex på https://www.omsystembolaget.se/folkhalsa/samhalle/rapporter-och-seminarier/alkoholindex/

För mer information

Mojtaba Ghodsi, Vd, IQ
Tel: 0702-40 78 15
E-post: mojtaba@iq.se

David Wahlund, Press- och PR-ansvarig, IQ
Tel: 070-921 75 55
E-post: david@iq.se

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Yrkes-SM 20 år – Tre vinnare från 2004 berättar vad som hänt sedan dess

Published

on

By

I år fyller Yrkes-SM 20 år och intresset för tävlingen blir allt större. Första tävlingen anordnades i Piteå 2004 med bland andra vinnarna Tomas Vikberg, svetsare, Frida Claesson, frisör och Fredrik Östlin, målare, som alla på ett eller annat sätt är kvar i branschen.


Målare som tävlade i Yrkes-SM 2004 i Piteå.

Den 23 april går Yrkes-SM av stapeln, 20 år efter att den första tävlingen anordnades i Piteå 2004. Sedan dess har nästan 2000 ungdomar tävlat i yrken som frisör, IT, automation, elektriker, transport och mycket mer.

En av dem som tävlande i Piteå 2004 var svetsaren Tomas Vikberg från Vistträsk. Där vann han guld i svetsning och kvalade sig vidare till Yrkes-VM i Helsingfors året därpå. Tomas gick Industriprogrammet på Strömbackaskolan i Piteå. Idag driver Tomas eget företag inom svetsning och tiden med Yrkes-SM minns han tillbaka på med värme.

– Det var en rolig upplevelse att få delta i ett så stort evenemang. Jag har alltid tyckt om att svetsa, det fick jag börja med redan som tioåring med min pappa hemma på gården. Yrkesutbildningen har gett mig en bra grund att stå på i arbetslivet och gett mig möjlighet att jobba både inom industrin, i mindre företag och nu i mitt eget företag, vilket jag trivs jättebra med, säger Tomas Vikberg.

Även Frida Claesson från Norrköping var en av de tävlande i Piteå under SM 2004. Hon tog guldmedalj som frisör och redan samma år brons i Frisör-VM i Milano. Tävlingsframgångarna lärde henne att se möjligheterna inom sitt yrke och därför sadlade hon ganska raskt om till att utbilda andra frisörer för olika produktföretag inom branschen. Idag arbetar hon som utbildningschef för ett produktföretag där hon stormtrivs. Hon bor i Valdemarsvik, en bit utanför Norrköping där hon växte upp. Frida gick frisörlinjen på Kungsgårdsgymnasiet i Norrköping och ångrar inte att hon valde en yrkesutbildning.

– Man ska välja ett yrkesprogram eftersom det är framtiden, som hantverkare kan du aldrig ersättas av AI. Yrkesprogram är också bra för dem som i likhet med mig gillar att utvecklas. Är man osäker på vad man vill göra i framtiden så kan det vara bra att veta att inom många yrkesprogram får man testa på många olika inriktningar inom yrket innan man går vidare och fördjupar sig, säger Frida Claesson.

Fredrik Östlin från Borlänge tävlade i måleri under Yrkes-SM i Piteå 2004 och sedan på Yrkes-VM i Helsingfors. Det var hans lärare och första arbetsgivare som peppade honom att delta på Yrkes-SM trots hans inledande tvekan. Efter guldmedaljen har han fortsatt att måla och startade så småningom ett eget företag, Östlins Måleri, vilket han driver än idag. Fredrik läste Bygg – och anläggningsprogrammet på Hushagsgymnaiset i Borlänge och valde måleri tack vare bra och trevliga lärare. Han trivs fortfarande som målare och har inga planer på att byta jobb.

– Det är och kommer fortsatt vara brist på hantverkare, man behöver aldrig vara utan jobb även om konjunkturerna går upp och ned, säger Fredrik Östlin. 

Yrkes-SM lockar fler ungdomar varje år

Förra Yrkes-SM anordnades 2022 i Växjö och då tävlade fler än 170 ungdomar om titeln svensk mästare inom 30 olika yrken. Tävlingen lockade över 22 000 åskådare vilket är det största publikantalet sedan starten. Intresset växer sig allt större varje år och i år väntas ännu ett rekordår i Karlstad.

– Jag var faktiskt med när Yrkes- SM anordnades för första gången i Piteå 2004 och det har hänt mycket sedan dess. Framför allt har vi som organisatör professionaliserats och vi har utökat vårt viktiga samarbete med branschorganisationerna. Storheten i tävlingen är densamma, att det samlas så många branscher och tävlande under samma tak. Tack vare sociala medier når vi i dag ut bredare i landet än tidigare vilket gör att fler kan se nyttan med yrkesutbildningar via våra fantastiska ambassadörer, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

–  Vår största utmaning har varit och är fortsatt statusfrågan, att det finns förutfattade meningar om yrkesutbildningar. Det visar också varför det är viktigt att Yrkes-SM fortsätter. Så att vi, genom förebilder, kan fortsätta visa varför det är ett smart val att välja en yrkesutbildning.

–  Vi kan även se positiva effekter i kommuner och regioner som anordnat Yrkes-SM. Att många av dessa fortsätter att driva frågan även efter tävlingen avslutats. Därför är det särskilt roligt att tävlingen i år för första gången hamnar i Karlstad och Värmland.

Presskontakt:
Felicia Danstål Skiöld, 070-375 20 14, felicia.skiold@jmw.se

WorldSkills:
Pontus Slättman, 070-514 75 65, pontus.slattman@worldskills.se

Yrkes-SM
Yrkes-SM är Sveriges största yrkestävling och arrangeras av WorldSkills Sweden. Syftet med tävlingen är att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar. Under tre dagar hålls ett tävlings- och uppvisningsevenemang där hundratals av Sveriges mest kvalificerade ungdomar tävlar för att visa sin yrkesskicklighet. Under evenemanget ges även besökarna möjlighet att praktiskt prova på en mängd yrken. Yrkes-SM hålls jämna år och fungerar som en uttagstävling till det svenska Yrkeslandslaget i kommande Yrkes-EM och Yrkes-VM. 2024 firar Yrkes-SM 20-årsjubileum och tävlingen arrangeras i Karlstad.

WorldSkills Sweden
WorldSkills Sweden är ett trepartssamarbete mellan LO, Svenskt Näringsliv och Staten genom Utbildningsdepartementet, Skolverket och Myndigheten för yrkeshögskolan. Genom samarbeten med företag, yrkesnämnder, branschorganisationer och skolor har detta samarbete i uppdrag att öka intresset, statusen samt kvaliteten för svenska yrken och yrkesutbildning. WorldSkills Sweden ansvarar för svenska Yrkeslandslagets deltagande i Yrkes-VM (WorldSkills) och Yrkes-EM (EuroSkills) samt är arrangör av Yrkes-SM. Yrkeslandslagets huvudsponsorer är AFA Försäkring som värnar arbetsmiljö samt AMF som fokuserar på hållbara pensionslösningar.
www.worldskills.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.