Ett helt återvinningsbart, fiberbaserat skum för skyddsförpackningar från Stora Enso

| 23 september, 2022 | 0 kommentarer

STORA ENSO OYJ PRESSMEDDELANDE 2022-09-23 kl. 9:00 EEST

Förpackningsmaterial i plast, som fossilbaserade skummaterial, har alltmer spelat ut sin roll i vårt moderna samhälle som strävar efter att minska plastanvändning och -avfall och övergå till förnybara material. När nu lagstiftarna driver på för att begränsa eller förbjuda fossilbaserade skummaterial i förpackningar behövs nya lösningar.

Papira® by Stora Enso är ett nytt, lätt skummaterial tillverkat av massafiber. Det halvstyva skummet ger hög stötdämpning och lämpar sig för skyddsförpackningar för en mängd olika produkter. Papira kan utformas och skäras med hög precision för optimal storlek och stötdämpning, även vid komplexa former.

Papira är ett helt pappersåtervinningsbart alternativ till traditionella fossilbaserade skummaterial som polyuretan (PU), polyeten (PE) och expanderad polystyren (EPS). Papira har utformats för att återvinnas som papper, men om det lämnar det cirkulära materialflödet bryts det ned naturligt. Återvinningen av Papira är enkel, och konsumenten kan lämna kartongen och skyddsmaterial i samma återvinningskärl.

Pilotanläggningen för Papira har varit i drift vid Stora Ensos bruk i Fors sedan november 2021. Det träbaserade råmaterialet härstammar från hållbart brukade skogar i Norden och tillverkas i en 100% fossilfri produktionsprocess som bara använder luft och vatten för att skumma materialet. Inga lösningsmedel, drivmedel eller farliga kemikalier används.

Papira är ett helt nytt material som för närvarande utvärderas för att kunna certifieras som återvinningsbart som papper samt biologiskt nedbrytbart. Dessutom mäts miljöpåverkan för att kvantifiera hur Papira kan förbättra koldioxidavtrycket för förpackningar. Papiras egenskaper i förpackningsapplikationer testas vid Stora Ensos PackTester lab, ett ISTA®-certifierat testlabb, för att säkerställa att materialet presterar enligt existerande standarder inom förpackningsindustrin. Stora Ensos mål är att etablera Papira som ett standardmaterial i skyddsförpackningar. 

Papira® by Stora Enso är en av finalisterna i Packaging Europes Sustainability Awards 2022 i kategorin ”Renewables” för produkter före kommersialisering. Vinnarna i kategorin kommer att presenteras den 14 november 2022.

Kom och besök Stora Enso Scanpack i Göteborg den 4–7 oktober i monter C03:02 på entréplanet för att få veta mer om Papira.

For further information, please contact:
Ingrid Peura
SVP Communications & Marketing
Stora Enso Biomaterials division

Tel.
+358 50 307 0026

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Stora Enso är även en av världens största privata skogsägare. Vi är övertygade om att allt som tillverkas av fossilbaserade material i dag kan tillverkas av träd i morgon. Stora Enso har cirka 22 000 medarbetare och 2021 uppgick omsättningen till 10,2 miljarder euro. Stora Ensos aktier är noterade på Nasdaq Helsinki Oy (STEAV, STERV) och Nasdaq Stockholm AB (STE A, STE R). Dessutom handlas Stora Enso som depåbevis ADR (SEOAY) i USA. storaenso.com

STORA ENSO OYJ

For further information, please contact:
Ingrid Peura
SVP Communications & Marketing
Stora Enso Biomaterials division

Tel.
+358 50 307 0026

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.