Ettåringar ska kallas till tandläkaren för en mer jämlik tandvård

| 6 maj, 2022 | 0 kommentarer

Folktandvården Stockholm kommer att börja kalla ettåringar i socioekonomiskt utsatta områden. Detta efter ett beslut från regionen som tagits för jämlik tandvård och bättre generell hälsa.

Nu ökar Region Stockholm insatsen för små barn i utsatta områden. Barn i socioekonomiskt utsatta områden har en tandhälsa som är generellt sämre än genomsnittet i regionen. Från den 1 maj kallas därför barn i dessa områden till tandläkaren redan vid ett års ålder. Tidigare kallades de vid två års ålder. Övriga barn räcker det att kalla vid tre års ålder då tandhälsan där är god i Stockholmsregionen. 

– Ju tidigare föräldrar får kunskap om hur man sköter barnens tänder, desto större chans till god tandhälsa får barnen under sin uppväxt, vilket även innebär minskat lidande för patienten och minskade kostnader för samhället på sikt, säger vd Eva Ljung. 

Här om dagen besökte Tandvårdsberedningen Folktandvården Järva, som ligger i Rinkeby. Där träffade de bland andra klinikchefen Hesam Jaafar som ser fördelar med insatsen.  

– Det man vet säkert är att förebyggande tandvård har en stor effekt. Vi har sett att det är oerhört viktigt att fånga upp barn tidigt, göra en riskbedömning och ge information och kunskap till de föräldrar som behöver det som mest, säger Hesam Jaafar.  

God hälsa gynnar skolgången

Friska tänder ökar möjligheten till en bättre allmänhälsa och ökar chansen att det går bättre i skolan och vid andra aktiviteter. Barnet får fler möjligheter i samhället eftersom alla delar hänger ihop.

Tandvårdens fyra vårdbehovsområden

Stockholms län är utifrån tandhälsa, geografiskt indelat i olika vårdbehovsområden 1–4. Det är baserat på skillnader i tandhälsa och uppdateras årligen. Folktandvården har i uppdrag att utföra generella insatser till alla barn och riktade insatser till barn i vårdbehovsområde 3 och 4 där kariesförekomsten är som störst.

Kajsa Nilsson
Kommunikatör
08-123 166 11
[email protected]

Vi på Folktandvården Stockholm välkomnar dig, ung eller gammal, var du än bor eller kommer ifrån. Vi erbjuder både allmän- och specialisttandvård, forskar för framtiden och arbetar för ett hållbart samhälle med bättre folkhälsa. Med våra totalt 80 kliniker runt om i länet och cirka 2 000 medarbetare tar vi årligen emot uppemot 1,4 miljoner patienter. Folktandvården är en del av Region Stockholm.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.