Europeiska kommissionen beviljar 5 miljoner euro till forskningsprojekt för solvärme i industrin

| 4 december, 2019 | 0 kommentarer

Absolicon och Industrial Solar är båda vinnare när konsortiet ”FRIENDSHIP” beviljas 5 miljoner euro i ett forskningsprojekt finansierat av EU för att öka marknaden för solvärme i industriella processer. 

Europeiska kommissionen har identifierat uppvärmning i industriella processer som en betydande del i en ”low carbon energy-economy” och har erbjudit forskningsmedel till företag och institutioner.

När de vinnande forskningsförslagen nu offentliggörs är Absolicon och Industrial Solar båda deltagare i det beviljade Horizon 2020-projektet ”FRIENDSHIP”. Det totala projektet är ca 5 miljoner euro (ca 50 miljoner svenska kronor).

Konsortiet leds av det franska institutet CEA och övriga medlemmarna är Absolicon, RINA, SINTEF, Industrial Solar, NICS, AMIRES, COG, INES Formation, Clariant Produkte och Sonae.

Målet med FRIENDSHIP är skapa lösningar som kan generera höga temperaturer till industriella processer genom att kombinera olika teknologier som koncentrerande solfångare, värmepumpar, högeffektiva absorptionskylemaskiner kombinerat med energilager.

Absolicon-delen av projektet är på ca 650 000 euro (ca 6,5 miljoner svenska kronor) och Absolicons uppgift är att utveckla avancerade solenergilösningar i kombination med annan teknik, men också att leverera ett fält paraboliska solfångare.

Finansieringen från EU täcker 100% av kostnaderna + 25% omkostnader.

Absolicon deltar även i ett andra konsortium som också begär ett forskningsbidrag på ca 5 miljoner euro, Aspire2Sun. Konsortiet fick också mycket bra poäng i utvärderingen och har fått ett meddelande att projektet lagts till reservlistan (förslag som kan bjudas in om högre rankade förslag faller bort eller ytterligare finansiering blir tillgänglig).

Denna information är sådan information som Absolicon Solar Collector AB är skyldigt att offentliggöra enligt lagen om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades för offentliggörande den 4 december 2019.

Joakim Byström vd Absolicon Solar Collector AB

E-post: [email protected]
tel: 0611-557000

Pressbilder: http://www.absolicon.se/nyheter/pressbilder/ 

Absolicon är ett börsnoterat svenskt solenergiföretag, specialiserat på koncentrerad solvärme. Solfångaren T160 arbetar upp till 160°C och har den högsta optiska verkningsgraden som någonsin uppmätts för ett kommersiellt tillgängligt litet paraboliskt tråg. Absolicon har uppnått banbrytande prestanda och levererat en första produktionslina till den kinesiska provinsen Sichuan och byggt en robotiserad produktionslina i Sverige för demonstration för intresserade kunder och för egen tillverkning av solfångare. Nyligen har ramavtal tecknats för leverans av produktionslinor till Sydafrika och Kenya. Varje produktionslina har kapacitet att producera en solfångare var sjätte minut, 50 MWp(th) årligen. Företaget kombinerar solenergiforskning med försäljning av solfångarfält till industrier som behöver hetta och ånga samt kompletta robotiserade produktionslinor för T160.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *