Marknadsnyheter
Europeiska planeringsterminens höstpaket – stöd till en varaktig och inkluderande återhämtning i ett läge med stor osäkerhet
I dag lägger EU-kommissionen fram Europeiska planeringsterminens höstpaket som omfattar yttranden om euroländernas budgetförslag för 2021 och rekommendationen om den ekonomiska politiken i euroområdet. Paketet är den andra etappen i 2021 års omgång av Europeiska planeringsterminen, som inleddes i september med den årliga strategin för hållbar tillväxt där begreppet konkurrenskraftig hållbarhet står i centrum. Den årliga strategin innehåller strategiska riktlinjer för medlemsländerna när de ska utarbeta sina återhämtnings- och resiliensplaner och beskriver förhållandet mellan faciliteten för återhämtning och resiliens och planeringsterminen. Till grund för dagens paket ligger den ekonomiska höstprognosen 2020 som tagits fram i en tid av stor osäkerhet. Enligt höstprognosen kommer den ekonomiska chock som coronapandemin har orsakat att leda till att den ekonomiska aktiviteten i euroområdet och i EU även under 2022 kommer att vara lägre än före pandemin.
Yttranden om euroländernas utkast till budgetplaner
Yttrandena om utkasten till budgetplaner för 2021 tar hänsyn till den pågående folkhälsokrisen, den höga graden av osäkerhet och den djupa konjunkturnedgång som covid-19-utbrottet har lett till. Med tanke på att stabilitets- och tillväxtpaktens allmänna undantagsklausul har aktiverats var de finanspolitiska rekommendationer som rådet utfärdade i juli 2020 av ett kvalitativt slag. I dagens yttranden granskas därför särskilt om de planerade stödjande budgetåtgärderna för 2021 är tillfälliga och, om de inte är det, om några kompenserande åtgärder har planerats.
Kommissionen anser att alla planer överlag ligger i linje med rådets rekommendationer från den 20 juli 2020. De flesta åtgärder stöder den ekonomiska aktiviteten i ett läge med avsevärd osäkerhet. Vissa åtgärder i Frankrikes, Italiens, Litauens och Slovakiens utkast till budgetplaner verkar inte vara tillfälliga eller matchas av kompenserande åtgärder. Litauen har lämnat in ett budgetförslag som bygger på ett scenario med oförändrad politik och har uppmanats att lämna in ett uppdaterat förslag.
Eftersom Belgien, Frankrike, Grekland, Italien, Portugal och Spanien redan före pandemin hade en hög statsskuld och stora utmaningar i fråga om hållbarheten på medellång sikt är det viktigt att se till att den finanspolitiska hållbarheten på medellång sikt bevaras när länderna vidtar stödjande budgetåtgärder.
Åtgärder enligt stabilitets- och tillväxtpakten när det gäller Rumänien
Rumänien omfattas av förfarandet vid alltför stora underskott sedan april 2020 eftersom landet överskred fördragets tröskelvärde för underskott 2019. Mot bakgrund av den fortsatta stora osäkerheten på grund av coronapandemin anser kommissionen att inga ytterligare steg ska tas just nu i förfarandet om alltför stora underskott i fråga om Rumänien. Kommissionen ska utvärdera Rumäniens budgetläge igen under våren 2021.
Rekommendationen för euroområdet, rapporten om förvarningsmekanismen och förslaget till en gemensam sysselsättningsrapport
Rekommendationen om den ekonomiska politiken i euroområdet innehåller skräddarsydda råd till euroländerna om frågor som gäller hur euroområdet fungerar som helhet. I år ger rekommendationen också vägledning om vad euroländerna bör prioritera i sina återhämtnings- och resiliensplaner. Euroländerna uppmanas att se till att deras finanspolitisk är fortsatt stödjande under 2021. De bör lägga om finanspolitiken så att de kan nå en försiktig statsfinansiell ställning på medellång sikt när smittspridningen och de ekonomiska förhållandena tillåter detta. Länderna uppmuntras att stärka sina institutionella ramar och införa prioriterade reformer och investeringar som kan göra euroområdet och medlemsländernas ekonomier mer hållbara och resilienta. Reformerna och investeringarna bör skapa rätt förutsättningar för en ekonomisk återhämtning som är förenlig med den gröna och den digitala omställningen. Enligt rekommendationen måste den ekonomiska och monetära unionen dessutom fullbordas och eurons internationella roll stärkas.
I rapporten om förvarningsmekanismen, som är ett verktyg för att upptäcka potentiella makroekonomiska obalanser, drar kommissionen slutsatsen att medan de makroekonomiska obalanserna höll på att avta före covid-19-utbrottet verkar riskerna för obalanser nu växa i de EU-länder som redan hade obalanser före coronapandemin. I rapporten rekommenderas fördjupade granskningar för att kartlägga och utvärdera hur allvarliga de eventuella makroekonomiska obalanserna är i samma tolv EU-länder som redan konstaterades ha obalanser eller alltför stora obalanser i februari 2020. Det rör sig om Cypern, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Nederländerna, Portugal, Rumänien, Spanien, Sverige och Tyskland.
I förslaget till en gemensam sysselsättningsrapport analyseras coronapandemins effekter på sysselsättningen och den sociala situationen i EU. Coronakrisen har satt stopp för en sex år lång positiv utveckling på arbetsmarknaden. Det totala antalet sysselsatta och förvärvsfrekvensen har fallit avsevärt, även om arbetslösheten bara har ökat måttligt hittills tack vare att länderna snabbt införde system för korttidsarbete och liknande åtgärder. De medlemsländer som redan hade allvarliga samhällsekonomiska problem före pandemin är nu ännu mer utsatta. Vilket genomslag den ekonomiska chocken får på arbetsmarknaden skiljer sig åt mellan branscher och kategorier av arbetstagare. Den sjunkande sysselsättningen har i högre grad drabbat arbetstagare med atypiska anställningsformer. Arbetslösheten bland unga har ökat mer uttalat än i andra åldersgrupper. Andelen unga som varken arbetar eller studerar har ökat kraftigt. Arbetstagare födda utanför EU är också hårt drabbade. Kommissionen ska fortsätta att noga övervaka alla arbetsmarknader och den sociala utvecklingen och regelbundet uppdatera verktyget för bedömning av sysselsättningssituationen och verktyget för bedömning av situationen för det sociala skyddet. I 2021 års exceptionella omgång av Europeiska planeringsterminen ska den gemensamma sysselsättningsrapporten dessutom hjälpa EU-länderna att kartlägga vilka områden som bör prioriteras för reformer och investeringar och ingå i deras återhämtnings- och resiliensplaner mot bakgrund av riktlinjerna för sysselsättningen.
Kommissionen är fast besluten att driva en strategi för hållbar tillväxt som ska hjälpa EU och medlemsländerna att nå FN:s mål för hållbar utveckling. I kommissionens arbetsdokument om målen för hållbar utveckling beskrivs kommissionens konkreta arbete för att leva upp till sitt åtagande för hållbar utveckling, agendan 2030 för hållbar utveckling och målen för hållbar utveckling.
Rapporten om förstärkt övervakning och rapporterna om övervakningen efter programperiodens slut
I den åttonde rapporten om förstärkt övervakning av Grekland drar man slutsatsen att de grekiska myndigheterna trots de ofördelaktiga omständigheter som coronapandemin orsakat har vidtagit nödvändiga åtgärder för att leva upp till sina åtaganden och har nått resultat när det gäller flera grundläggande reformer. Rapporten kan ligga till grund för Eurogruppens beslut om att frigöra nästa omgång politiskt villkorade skuldåtgärder.
I rapporterna om övervakningen efter programperiodens slut om Cypern, Irland, Portugal och Spanien drar man slutsatsen att ländernas återbetalningsförmåga är god.
Kommissionärernas uttalanden
– I EU pågår nu pandemins andra våg och vi måste byggare vidare på vårt arbete med att stödja varandra i den här stormen, säger kommissionens verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis med ansvar för en ekonomi för människor. Höstpaketet ska styra EU-ekonomierna mot lugnare vatten och ge vägledning för vår gemensamma återhämtning. För att EU ska kunna återta sin plats som en konkurrenskraftig aktör på världsscenen behöver vi målinriktade och tillfälliga finanspolitiska stödåtgärder och väl valda reformer och investeringar som driver på en rättvis och hållbar återhämtning för alla. Det behövs en snabb politisk överenskommelse om faciliteten för återhämtning och resiliens så att den kan tjäna som ett ekonomiskt ankare i stormen. Jag uppmanar alla EU-länder att lägga fast en ambitiös politisk agenda i sina återhämtnings- och resiliensplaner, till gagn för alla.– Länderna måste fortsätta att vidta åtgärder mot krisen och stödja återhämtningen trots att den första uppgången avbröts och stor osäkerhet råder, kommenterar ekonomikommissionär Paolo Gentiloni. De flesta åtgärderna i euroländernas budgetar för 2021 stöder därför helt riktigt den ekonomiska aktiviteten. Men en stark och balanserad återhämtning hänger på att Next Generation EU snabbt kan tas i bruk: för att återställa förtroendet, få fart på investeringarna igen och driva på de genomgripande reformer som krävs för att bevara vår planet, skapa rättvisare samhällen och göra digitaliseringen till en framgång. Därför uppmanar jag EU-länderna att visa stort ansvar gentemot sina egna invånare och alla i EU i denna avgörande stund. Låt oss föra återhämtningsplanen i hamn.
– Coronakrisen har satt stopp för en sex år lång positiv utveckling på arbetsmarknaden. Det har påverkat alla i EU, särskilt de unga och de med tillfälliga eller atypiska anställningar, säger kommissionär Nicolas Schmit med ansvar för sysselsättning och sociala rättigheter. EU ska fortsätta att mobilisera alla tillgängliga resurser och stödja länderna i deras arbete med att mildra krisens samhällsekonomiska konsekvenser. De måste skydda arbetstagarna, bevara jobben och underlätta övergången på arbetsmarknaden till en grön och digital ekonomi. Vi måste satsa på kompetens och vidareutbildning för att underlätta anpassningen till arbetsmarknaden efter coronakrisen. Under en kris är det viktigt att vi når ut till de mest utsatta i samhället och verkligen inriktar oss på att bekämpa fattigdom, exkludering och ojämlikheter.
Nästa steg
Kommissionen uppmanar Eurogruppen och rådet att diskutera paketet och godkänna den vägledning som ges i dag. Kommissionen ser också fram emot en konstruktiv dialog med Europaparlamentet om paketets innehåll och om varje kommande etapp i Europeiska planeringsterminen.
Läs mer
Europeiska planeringsterminens höstpaket 2021: frågor och svar
Meddelande om euroländernas utkast till budgetplaner 2021
Yttranden om euroländernas utkast till budgetplaner
Rekommendationen för euroområdet 2021
Rapport om förvarningsmekanismen 2021
Förslag till gemensam sysselsättningsrapport 2021
Meddelande om Rumäniens finanspolitiska situation
Rapport om övervakningen efter programperiodens slut: Cypern
Rapport om övervakningen efter programperiodens slut: Irland
Rapport om övervakningen efter programperiodens slut: Portugal
Rapport om övervakningen efter programperiodens slut: Spanien
Rapport om förstärkt övervakning: Grekland
Kommissionens arbetsdokument om genomförandet av FN:s mål för hållbar utveckling
Årlig strategi för hållbar tillväxt 2021
Ekonomisk höstprognos 2020Europeiska planeringsterminen
Presskontakter
Maria BLÄSSAR
Chef för avdelningen för press, media och informationsnätverk
+46 (0)739-315430
maria.blassar@ec.europa.eu
Marta WIECZOREK
+32 2 295 81 97
marta.wieczorek@ec.europa.eu
Enda MCNAMARA
+32 2 296 49 76
fenda.mcnamara@ec.europa.eu
Flora MATTHAES
+32 2 298 39 51
Flora.matthaes@ec.europa.eu
För allmänheten: Europe Direct på telefon 00 800 67 89 10 11 eller via e-post
Marknadsnyheter
Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder
Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.
– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.
Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.
Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.
De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.
Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.
Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se
Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se
Marknadsnyheter
Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt


Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.
Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.
Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.
”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.
Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.
”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.
Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.
”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.
Slow Forest Coffee – 5 fakta:
- Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
- Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
- Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
- Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
- Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.
Mera infomation om Slow Forest Coffee här
Tilläggsinformation:
Janne Lindholm, restaurangchef
janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806
Dani Lindberg, hållbarhetschef
dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000
Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör
johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00
Christa Grönlund, informationschef
christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51
Marknadsnyheter
“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”


Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade.
– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde.
Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans.
– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde.
Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:
– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.
Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228
Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.
-
Analys från DailyFX10 år ago
EUR/USD Flirts with Monthly Close Under 30 Year Trendline
-
Marknadsnyheter2 år ago
Upptäck de bästa verktygen för att analysera Bitcoin!
-
Marknadsnyheter5 år ago
BrainCool AB (publ): erhåller bidrag (grant) om 0,9 MSEK från Vinnova för bolagets projekt inom behandling av covid-19 patienter med hög feber
-
Analys från DailyFX12 år ago
Japanese Yen Breakout or Fakeout? ZAR/JPY May Provide the Answer
-
Marknadsnyheter2 år ago
Därför föredrar svenska spelare att spela via mobiltelefonen
-
Analys från DailyFX12 år ago
Price & Time: Key Levels to Watch in the Aftermath of NFP
-
Analys från DailyFX8 år ago
Gold Prices Falter at Resistance: Is the Bullish Run Finished?
-
Nyheter7 år ago
Teknisk analys med Martin Hallström och Nils Brobacke