Connect with us

Marknadsnyheter

Expertlista med havsforskare inför Världshavsdagen 8 juni

Published

on

I morgon den 8 juni är det Världshavsdagen, en temadag som FN har instiftat för att uppmärksamma havens betydelse. Dagen till ära publicerar Göteborgs universitet en expertlista med forskare som kan svara på frågor om havet.

Göteborgs universitet sammanställer regelbundet expertlistor inom aktuella områden som en tjänst till journalister. Tanken med den nya havslistan är dels att hjälpa journalister hitta forskare som kan kommenterar och analysera havsfrågor, dels att ge uppslag till reportage och nyhetsartiklar.

Det finns en stor bredd av forskare med på listan. De kan bland annat uttala sig om ämnen som klimatförändringar, främmande arter, plast i havet, algodling, hållbar sjöfart och marin pedagogik.

Du hittar expertlistan på Göteborgs universitets webb:

Livet i havet

Biologisk mångfald och evolutionära processer
Kerstin Johannesson är föreståndare för Centrum för marin evolutionsbiologi och har lång erfarenhet av att arbeta med evolutionär anpassning hos marina arter. Hon kan svara på frågor om hur biologisk mångfald förändras och utvecklas genom evolutionära processer som exempelvis lokal anpassning. 
Kerstin Johannesson, professor i marin ekologi, telefon: 076–622 9611, e-post: kerstin.johannesson@gu.se

Biologisk mångfald och ekosystemtjänster
Lars Gamfeldt kan svara på frågor om hur mänskliga aktiviteter påverkar organismer i havet, och om konsekvenserna för hur havet fungerar och de ekoystemtjänster som havet levererar. 
Lars Gamfeldt, universitetslektor i marin ekologi, telefon: 070–339 3921, e-post: lars.gamfeldt@gu.se, twitter @Gamfeldt

Biologisk mångfald
Allison Perrigo kan svara på vad som händer i naturen och havet när arter går förlorade till följd av exempelvis miljöförstöring eller klimatförändringar.
Allison Perrigoverksamhetsledare för Göteborgs centrum för globala biodiversitetsstudier, GGBC, telefon: 031-786 2529, e-post: allison.perrigo@bioenv.gu.se, twitter: @DrSlimeMold

Djurs fysiologi och anpassningar till olika miljöer
Kristina Snuttan Sundell är zoofysiolog, vilket innebär att hon arbetar med hur djuren fungerar inuti. Hon kan svara på frågor om hur djurens organ och systems fungerar var för sig och tillsammans, samt hur de kan anpassas till olika och föränderliga miljöer.
Kristina Snuttan Sundell, professor i zoofysiologi och föreståndare för Nationellt kompetenscentrum för marint vattenbruk SWEMARC, telefon: 070–200 4108, e-post: kristina.sundell@bioenv.gu.se

Fiskars reproduktion
Lotta Kvarnemo kan svara på frågor om hur marina fiskar fortplantar sig, särskilt frågor om fiskars yngelvård, och hur deras fortplantning har anpassats till salthalt.
Lotta Kvarnemo, professor vid Institutionen för biologi och miljövetenskap. Telefon: 070–486 3832, e-post: lotta.kvarnemo@bioenv.gu.se

Fiske och fiskgenetik
Carl André kan svara på frågor om uppdelning och lokala anpassningar hos olika bestånd av marina fiskar och skaldjur. 
Carl André, professor i marin ekologi, 076–622 6693, e-post: carl.andre@gu.se

Fiskars tillväxt och aptit
Elisabeth Jönsson Bergmans forskning handlar om hur fiskars tillväxt och aptit regleras av hormoner och hur dessa påverkas av olika faktorer i miljön, exempelvis av vad fisken äter. Elisabeth kan svara på frågor om hur fiskar påverkas av förändringar i miljön, som exempelvis ökade vattentemperaturer på grund av klimatförändringarna.
Elisabeth Jönsson Bergman, docent i zoofysiologi, telefon: 076–618 3684, e-post: elisabeth.jonsson@bioenv.gu.se

Havsöring
Johan Höjesjö svarar på frågor om havsöringens ekologi och dess rörelsemönster, både i havet och under lekvandringen till och från vattendragen. 
Johan Höjesjö, professor i ekologisk zoologi, telefon 031–786 3636, e-post: johan.hojesjo@bioenv.gu.se 

Havsförsurning
Sam Dupont kan svara på frågor om hur marina organismer påverkas när koldioxidhalten i havet ökar och hur arter kan anpassa sig till havsförsurning. Engelsktalande.
Sam Dupont, universitetslektor i marinekofysiologi, telefon: 031–786 9531, e-post: sam.dupont@bioenv.gu.se

Kommunikation med kemiska signaler
Henrik Pavia och Gunilla Toth kan svara på frågor om makroalger (tång) och om hur alger och djur kommunicerar med hjälp av kemiska signaler. 
Henrik Pavia, professor i marin ekologi, telefon: 076–622 9685, e-post: henrik.pavia@marine.gu.se  
Gunilla Toth, universitetslektor i marin kemisk ekologi, telefon 076–622 9614,  e-post: gunilla.toth@marine.gu.se

Krabbor och andra kräftdjur
Matz Berggrens forskning är inriktad mot marin biodiversitet bland högre kräftdjur som räkor, krabbor och trollhummer. Han kan även svara på frågor om utbredning och biologi hos invasiva främmande kräftdjur, exempelvis kinesisk ullhandskrabba, småprickig penselkrabba och blåskrabba. 
Matz Berggren, forskare i marin biodiversitet, telefon: 073–263 7489, e-post: matz.berggren@marine.gu.se

Maneter, giftiga algblomningar och plankton
Erik Selanders forskning handlar när och varför plankton producerar gift, hur blomningar uppkommer och hur det öppna havets födoväv fungerar. Han kan svara på frågor om maneter, giftiga algblomningar och plankton.
Erik Selander, forskare i kemisk ekologi, telefon: 076–618 2627, e-post: erik.selander@marine.gu.se

Ostron
Pierre De Wit kan svara på frågor om beståndsuppdelning och lokala anpassningar hos svenska ostron, både Stillahavsostron och Europeiska platta ostron. 
Pierre De Wit, forskare i marin evolution, 076–622 9550, e-post: pierre.de_wit@marine.gu.se  

Plankton
Peter Tiselius kan svara på frågor om plankton på västkusten och särskilt insatt i födovävens struktur.
Peter Tiselius, professor i djurplankonekologi, telefon: 076–622 9539, e-post: peter.tiselius@bioenv.gu.se

Sjögurkor och alger
Ellen Schagerström kan svara på frågor om sjögurkor, allt ifrån deras roll i havets ekosystem till odling och uppfödning. Hon svarar även på frågor om alger och tång, både i Östersjön och på västkusten. Driver också Tångbloggen.
Ellen Schagerström, forskare i marin ekologi, telefon: 031–786 9527, e-post: ellen.schagerstrom@bioenv.gu.se

Svartmunnad smörbult och andra invasiva arter
Leon Green kan svara på frågor om invasiva främmande arter i svenska hav, särskilt den invasiva fiskarten svartmunnad smörbult och hur arten sprider sig i svenska vatten. 
Leon Green, forskare i marin ekologi och evolution, telefon: 070–476 1480, e-post: leon.green@bioenv.gu.se

Svenska korallrev
Ann Larsson kan svara på frågor om svenska kallvattenkoraller och om biohydrodynamik (hur vattenrörelser påverkar organismer och det ekologiska samspelet i havet, till exempel larvsettling/bottenfällning, födotillgång och doftsignaler).
Ann Larsson, universitetslektor i biohydrodynamik, telefon: 031–786 9613, e-post: ann.larsson@marine.gu.se  

Ålgräs
Per-Olav Moksnes forskning handlar om interaktioner mellan djur och växter i grunda kustekosystem. Han arbetar i forskargruppen Zorro och kan svara på frågor om restaurering och skydd av ålgräsängar.
Per-Olav Moksnes, forskare i marin ekologi, telefon: 073–257 6224, e-post: per.moksnes@marine.gu.se

Ansvar för havet

Fiskeriförvaltning
Milena Arias Schreiber forskar om förvaltning av kustresurser och om social hållbarhet av ekosystembaserat fiske. Milena kan svar på frågor om sociala och kulturella värden i relation till fiskeriförvaltning och yrkesfiske.
Milena Arias Schreiber, forskare i samhällsvetenskapliga miljöstudier, telefon: +49 15–237 77 42 11, e-post: milena-schreiber@gu.se

Fysisk planering och förvaltning av kustzonen
Andreas Skriver Hansen kan svara på frågor som rör fysisk planering och förvaltning av kustzonen.
Andreas Skriver Hansen, forskare i kulturgeografi, telefon: 031–786 1391, e-post: andreas.hansen@geography.gu.se

Havsförvaltning och miljöekonomi
Håkan Eggerts forskning fokuserar på miljö-, beteende- och resursekonomi, ofta relaterat till fiske, marina frågor, handel och värdering.
Håkan Eggert, docent i nationalekonomi, telefon: 031–786 4175, e-post: hakan.eggert@economics.gu.se

Miljöekonomi
Thomas Sterners forskning täcker det mesta inom hållbar utveckling, klimat, cirkulär ekonomi och resursekonomi – särskilt fiske. Utformningen av styrmedel kan gälla allt från planetära gränser, till fiske, kväveoxider, kemikalier eller andra tillämpningar.
Thomas Sterner, professor i miljöekonomi, telefon: 031–786 1377, e-post: thomas.sterner@economics.gu.se

Miljökonflikter och valfångst
Benedict Singleton är expert på miljökonflikter och institutioner som hanterar fiskbestånd. Benedict har också forskat om politisk ekologi, miljökommunikation och specifikt på färöisk valfångst (grindadráp). Engelsktalande. 
Benedict Singleton, postdoktor i samhällsvetenskapliga miljöstudier, telefon: 073–618 1689, e-post: benedict.singleton@gu.se

Samhällsvetenskapliga perspektiv på fiske och havsstyrning
Sebastian Linke studerar samspelet mellan vetenskap, politik och samhälle med fokus på fiske och havsstyrning på olika nivåer (globalt, EU, Sverige, lokala samhällen).
Sebastian Linke, docent i samhällsvetenskapliga miljöstudier, telefon: 073–573 6703, e-post: sebastian.linke@gu.se

Vatten- och havsjuridik
Lena Gipperth är miljöjurist och engagerad i flera mångvetenskapliga projekt om skydd för vatten och havsmiljö. Hon kan svara på frågor om strandskydd och miljörätt. Hon är föreståndare för Centrum för hav och samhälle som samlar havsrelaterad verksamhet vid Göteborgs universitet.
Lena Gipperth, professor i miljörätt, telefon: 076–858 1227, e-post: lena.gipperth@gu.se

Tekniken och havet

Industriell påverkan på haven
Thomas Dahlgren är expert på marin biodiversitet och studerar för närvarande effekterna av industriell påverkan på den marina miljön, till exempel: gruvbrytning i djuphaven, vindkraftverksparker, olje- och gasexploatering, och vattenbruk.
Thomas Dahlgren, universitetslektor marin biodiversitet, telefon: 070–3662042, e-post: thomas.dahlgren@marine.gu.se, twitter: @mucofloris

Insamling av data från havet
Torsten Linders koordinerar projekt där universitet samverkar med teknikföretag. Han kan svara på frågor om utveckling av nya metoder för att samla, sprida och analysera data från havet. Nya metoder kan vara vattengående drönare, undervattensrobotar och smarta sensorer, men även nya sätt att använda artificiell intelligens och medborgarforskning. 
Torsten Linders, projektsamordnare för Swedish Centre for Ocean Observing Technology (SCOOT), telefon: 076–618 2873, e-post: torsten.linders@marine.gu.se

Marin bioteknik och påväxt av havstulpaner
Anders Blomberg kan svara på frågor som rör marin bioteknik och hans forskning är framför allt inriktad mot studier av påväxt av havstulpan på båtar och konstruktioner i havet. Han arbetar också med marin genomik och har publicerat DNA sekvensering av genom från svenska marina arter. 
Anders Blomberg, professor i funktionsgenomik, institutionen för kemi och molekylärbiologi, telefon: 073–360 4624, e-post:anders.blomberg@cmb.gu.se

Människan och havet

Antibiotika och läkemedel i vattenmiljö
Joakim Larsson är internationellt framstående forskare med särskild expertis kring läkemedel och antibiotikaresistenta bakterier i vattenmiljön. Han är ledare för ett internationellt forskningsprojekt kring hur antibakteriella ämnen förorenar vattendrag och hav och riskerar bidra till antibiotikaresistens. Han är också föreståndare för CARe, Centrum för antibiotikaresistensforskning vid Göteborgs universitet.
Joakim Larsson, professor, institutionen för biomedicin, Sahlgrenska akademin, telefon: 070–962 10 68, e-post: joakim.larsson@fysiologi.gu.se

Bevarande av historiska skeppsvrak
Charlotte Björdal arbetar med bevarande och skydd av historiska skeppsvrak i havet och på land. Hon kan svara på frågor om konservering av arkeologiskt träfynd, samt hur svampar och bakterier i naturen bryter ner vårt gemensamma kulturarv av trä.
Charlotte Björdal, professor i kulturvård, telefon 076–618 4717, e-post: charlotte.bjordal@marine.gu.se

Det maritima kulturarvet
Bosse Lagerqvist är kulturvårdare med bebyggelseantikvarisk inriktning. Han kan svara på frågor om det maritima kulturarvet i form av varv, hamnar, kustsamhällen, båtar och fartyg ur ett kulturvårdande perspektiv.
Bosse Lagerqvist, universitetslektor i kulturvård, telefon: 073–346 7085, e-post: bosse.lagerqvist@conservation.gu.se

Förhistoriska båtar och sjöfart
Johan Ling kan svara på frågor om förhistoriska båtar och sjöfart. Han har studerat detta ämne under många år, speciellt med fokus på bronsåldern, men även andra förhistoriska tidsepoker.
Johan Ling, professor i arkeologi, telefon: 070-249 4574, e-post: johan.ling@archaeology.gu.se

Havets betydelse för människans försörjning
Per Hallén forskar kring hur människan nyttjat havet för sin utkomst via sjöfart, handel och fiske i ett långtidsperspektiv. Inom forskningsfältet ryms även undersökningar av havsisens betydelse för handeln under 1800-talet samt utvecklingen av friluftsliv och rekreation i skärgården.
Per Hallén, universitetslektor i ekonomisk historia, telefon: 031–786 4747, e-post: per.hallen@econhist.gu.se

Hälsoeffekter av luftföroreningar från sjöfart
Leo Stockfelt forskar på hälsoeffekter av olika miljöfaktorer, inklusive av utsläpp från sjöfart. Han kan svara på frågor om hälsoeffekter av luftföroreningar.
Leo Stockfelt, docent i arbets- och miljömedicin, 072–202 07 82, leo.stockfelt@amm.gu.se

Kemiska föroreningar och cocktaileffekter
Thomas Backhaus kan svara på frågor om kemiska föroreningar i havet. Han är särskilt specialiserad på cocktaileffekter, det vill säga vad som händer när flera olika kemikalier kombineras. Engelsktalande. 
Thomas Backhaus, professor i ekotoxikologi och föreståndare för Centrum för framtidens kemiska riskanalyser och styrning, FRAM, telefon: 031–786 27 34, e-post: thomas.backhaus@bioenv.gu.se, twitter: @ThoBaSwe

Marin arkeologi
Staffan von Arbin har arbetat med marinarkeologisk kulturmiljövård, forskning och uppdragsverksamhet sedan tidigt 2000-tal. Hans pågående forskning behandlar sjöfart och maritim transportgeografi i Nordeuropa under perioden 1150–1550. Han kan svara på frågor om maritima fornlämningar och kulturlandskap, båtar och skepp, sjöfart, undervattensarkeologi, bevarandet av fornlämningar under vatten och vetenskapliga dykmetoder.
Staffan von Arbin, doktorand i arkeologi, telefon: 076–319 6663, e-post: staffan.arbin@gu.se

Marin pedagogik
Géraldine Fauville har en bakgrund inom marinbiologi och är forskare inom utbildning, kommunikation och lärande. Hon kan svara på frågor som rör marin pedagogik, havsmedvetenhet (Ocean literacy) och användning av digital teknik för marin utbildning.
Géraldine Fauville, universitetslektor i pedagogik, telefon: 070–710 4602, e-post: geraldine.fauville@gu.se

Maritim pedagogik och sjöfart
Charlott Sellbergs forskning rör framförallt sjöfartsutbildningens digitalisering, med fokus på simulatorträning inom bland annat navigering samt säkerhetsträning för ombordpersonal.
Charlott Sellberg, universitetslektor i tillämpad informationsteknoligi, telefon: 076–618 6557, e-post: charlott.sellberg@ait.gu.se

Miljögifter i havet
Ingela Dahllöf kan svara på frågor om effekter och spridning av miljögifter i havet, exempelvis vid skeppsvrak.
Ingela Dahllöf, professor i miljövetenskap, telefon: 031–786 9333, e-post: ingela.dahllof@bioenv.gu.se

Miljögifter och miljöövervakning
Joachim Sturve är ekotoxikolog och kan svara på frågor om hur olika kemikalier och nanopartiklar påverkar fiskar och andra organismer i havet. Han är även involverade i nationell och internationell miljöövervakning tillsammans med Naturvårdsverket samt ICES och HELCOM.
Joachim Sturve, professor i ekotoxikologi, 076–618 3688, e-post: joachim.sturve@bioenv.gu.se

Miljöpolitik och miljörättvisa
Sverker Jagers är statsvetare och forskar brett inom området miljö- och klimatpolitik. Han kan svara frågor som handlar om miljöopinion, det vill säga vad medborgarna tycker om olika miljöfrågor, exempelvis gällande havsmiljö, och individers acceptans för miljöstyrmedel.
Sverker Jagers, professor i statsvetenskap, telefon: 031-786 12 30, e-post: sverker.jagers@pol.gu.se

Plast i havet
I våra hav finns mängder av plastpartiklar som inte hör hemma där. Hur påverkar mikroplaster fiskar, havet och ekosystemet?
Bethanie Carney Almroth, universitetslektor i ekotoxikologi, telefon: 073−226 1569, e-post: bethanie.carney@bioenv.gu.se
Martin Hasselöv, professor i marin nanokemi, telefon: 031–786 9050. e-post: martin.hassellov@gu.se

Sjömäns hälsa
Helena Eriksson och Karl Forsell forskar om faktorer i arbetsmiljön vid arbete ombord som kan påverka hälsan för sjömän inom handelssjöfarten. Exempel kan vara risker för insjuknande i astma eller cancer, eller orsaker kopplade till annan sjukdom eller dödsfall inom svensk sjöfart.
Helena Eriksson, forskare i arbets- och miljömedicin, telefon: 072–201 1728, e-post: helena.eriksson@amm.gu.se
Karl Forsell, forskare i arbets- och miljömedicin, telefon 090-785 2756, e-post: karl.forsell@amm.gu.se

Turism och friluftsliv vid kusten
Andreas Skriver Hansen kan svara på frågor om betydelsen av friluftsliv och turism för kustsamhället och kustmiljön.
Andreas Skriver Hansen, forskare i kulturgeografi, telefon: 031–786 1391, e-post: andreas.hansen@geography.gu.se

Turismutveckling
Erik Lundberg har kunskap om hur turismutvecklingen påverkar våra kustsamhällen. Han kan svara på frågor om den här utvecklingen och hur pandemin väntas påverka den.
Erik Lundberg, universitetslektor i företagsekonomi och föreståndare för Centrum för turism, telefon 031–786 6188, e-post: erik.lundberg@handels.gu.se  

Klimatet och havet

Antarktis smältande glaciärer
Anna Wåhlin har varit på många forskningsexpeditioner i Antarktis och kan svara på frågor om oceanografi, oceancirkulation, polarforskning, Antarktis, Södra Ishavet, vattenståndshöjning, smältande glaciärer, tunga bottenströmmar, topografisk styrning.
Anna Wåhlin, professor i oceanografi, telefon: 031–786 2866, e-post: anna.wahlin@marine.gu.se, twitter: @a_wahlin

Havsförsurning
Sam Dupont kan svara på frågor om hur marina organismer påverkas när pH-halten i haven sjunker och hur arter kan anpassa sig till havsförsurning. 
Sam Dupont, universitetslektor i marinekofysiologi, telefon: 031–786 9531, e-post: sam.dupont@bioenv.gu.se

Havsströmmar, havsis och havsnivå
Céline Heuzé har varit på många expeditioner till Arktis och Antarktis men arbetar också med satellit fjärranalys och klimatmodellering. Hon kan svara på frågor omkring hur nuvarande klimatförändringar påverkar och påverkas av globala djupa havsströmmarna, smältande havsisen och glaciärer, samt havsnivåhöjning.

Céline Heuzé, docent i klimatologi, telefon: 031–786 2204, e-post: celine.heuze@gu.se, twitter: @ClnHz.

Glaciala landskap i förändring
Fotografen Tyrone Martinssons forskning handlar om vårt förhållande till naturen och de nordliga områdenas glaciala landskap i förändring. Han kan svara på frågor om utmaningar att skapa berättelser om ett smältande Arktis.
Tyrone Martinsson, professor i fotografi, HDK-Valand, telefon: 073–687 47 84, e-post: tyrone.martinsson@gu.se

Klimataktiva gaser i polarområden
Katarina Abrahamssons forskning rör ozonnedbrytande ämnen som bildas av organismer i havet med fokus på polarområden och havsisens betydelse. Katarina kan svara på frågor som rör klimataktiva gaser i polarområden och betydelsen för atmosfären.
Katarina Abrahamsson, professor i 
analytisk och marin kemi, 
telefon: 076–622 9051, e-post katarina.abrahamsson@gu.se

Klimatpåverkan på plankton och alger
Angela Wulff studerar hur plankton och alger, som är grunden i den marina näringskedjan, påverkas av klimatförändringar (temperatur, salthalt, koldioxid). I hennes forskning ingår även studier av marina kiselalgers biodiversitet.
Angela Wulff, professor i marinekologi, telefon: 031−786 2628, 076−618 2628, e-post: angela.wulff@bioenv.gu.se

Klimatpåverkan på fiskar i ishaven
Michael Axelsson har stor erfarenhet av klimatförändringarnas effekter i polarområdena, efter sju expeditioner till Antarktis och tre expeditioner till Grönland. Han studerar bland annat vilka förutsättningar som olika fiskarter har för att klara förändringar i sin miljö och hur de reglerar hjärta och kärl vid förändringar som kan vara naturliga eller inducerade av människan.
Michael Axelsson, professor i zoofysiologi, telefon: 031–786 3689, 073–390 3249, e-post: michael.axelsson@bioenv.gu.se

Klimatförändringar och marina arter
Jonathan Havenhand kan svara på frågor om hur klimatförändringarna påverkar marina arter. 
Jonathan Havenhand, forskare i marin ekologi, telefon: 076–622 9682, e-post: jon.havenhand@marine.gu.se

Klimatförändringar i urbana kustområden
Per Knutssons expertis omfattar frågor om klimatrisker, sårbarhet och anpassning till klimatförändringar i urbana kustområden i Sverige och Indien.
Per Knutsson, universitetslektor i humanekologi, telefon: 031–786 4214, e-post: per.knutsson@globalstudies.gu.se

Maten och havet

Antibiotikaanvändning i vattenbruk
Per Knutsson kan svara på frågor om politisk styrning av risker kopplade till användning av antibiotika i vattenbruk i Indien och Östafrika. 
Per Knutsson, universitetslektor i humanekologi, telefon: 031–786 4214, e-post: per.knutsson@globalstudies.gu.se

Konsumentattityder till sjömat
John Armbrechts forskning handlar om konsumentattityder och konsumentupplevelser. Han kan svara på frågor som rör ett konsumentperspektiv på odlad sjömat.
John Armbrecht, forskare i företagsekonomi, telefonnummer: 031–786 5122, e-post: John.armbrecht@gu.se

Odling av marina arter
Kristina ”Snuttan” Sundell kan svara på frågor om odling av fisk, skaldjur, alger och annan mat från havet. Hon är föreståndare på Nationellt centrum för marin vattenbruksforskning, Swemarc.
Kristina ”Snuttan” Sundell, professor i zoofysiologi, institutionen för biologi och miljövetenskap, telefon: 031–786 3671, e-post: kristina.sundell@bioenv.gu.se 

Odling av alger
Henrik Pavia och Gunilla Toth kan svara på frågor om odling av svenska makroalger (tång).
Henrik Pavia, professor i marin ekologi, telefon: 076–622 9685, e-post: henrik.pavia@marine.gu.se  
Gunilla Tothuniversitetslektor i marin kemisk ekologi,  telefon 076–622 9614,  e-post: gunilla.toth@marine.gu.se  

Odling av mikroalger
Angela Wulff kan svara på frågor om odling av mikroalger och recirkulerande, hållbara odlingssystem. Angela kan även svara på frågor om användande av kiselalger i olika industriella applikationer.
Angela Wulff, professor i marinekologi, telefon: 031−786 2628, 076−618 2628, e-post: angela.wulff@bioenv.gu.se  

Karl-Johan Nylén
Kommunikatör
Centrum för hav och samhälle
telefon: 031–786 3707, 076–618 37 07
e-post: karl-johan.nylen@gu.se

Göteborgs universitet är ett av de stora i Europa med 53 500 studenter och 6 500 anställda. Verksamheten bedrivs av åtta fakulteter, till allra största del i centrala Göteborg. Utbildning och forskning har stor bredd och hög kvalitet – det vittnar sökandetryck och nobelpris om. www.gu.se.  Följ oss på Twitter. Gilla oss på Facebook. Följ oss på Instagram.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Spermosens AB (publ) offentliggör utfall i företrädesemission och meddelar flaggning

Published

on

By

 EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING, VARE SIG DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL USA, AUSTRALIEN, SINGAPORE, NYA ZEELAND, JAPAN, SYDKOREA, KANADA, SCHWEIZ, HONGKONG, BELARUS, RYSSLAND ELLER SYDAFRIKA ELLER NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR OFFENTLIGGÖRANDE, DISTRIBUTION ELLER PUBLICERING AV DETTA PRESSMEDDELANDE SKULLE VARA OLAGLIG ELLER KRÄVA YTTERLIGARE REGISTRERINGS- ELLER ANDRA ÅTGÄRDER. YTTERLIGARE RESTRIKTIONER ÄR TILLÄMPLIGA. SE AVSNITTET ”VIKTIG INFORMATION” I SLUTET AV DETTA PRESSMEDDELANDE.

 

Styrelsen i Spermosens AB (publ) (”Spermosens” eller ”Bolaget”) offentliggör idag utfallet av den nyemission av units med företrädesrätt för Bolagets aktieägare som beslutades av styrelsen den 20 februari 2024 och godkändes av efterföljande extra bolagsstämma den 25 mars 2024 (”Företrädesemissionen”). Företrädesemissionen tecknades till cirka 9 MSEK med och utan företrädesrätt, motsvarande en teckningsgrad om cirka 31,2 procent. Resterande del upp till cirka 84,1 procent emissionsteckning av Företrädesemissionen, motsvarande cirka 15,3 MSEK eller cirka 52,9 procent av Företrädesemissionen, tilldelas garanter i enlighet med ingångna garantiåtaganden. Spermosens tillförs cirka 24,2 MSEK före avdrag för emissionskostnader och kvittningar av lån, med följd att Bolaget säkerställer finansiering för marknadsförberedande aktiviteter kopplade till den planerade kommersialiseringen av Spermosens första produkt som kommer innebära förbättrad diagnostik vid val av IVF-behandling och återbetalning av merparten av utestående lån. Med anledning av Företrädesemissionen kommer VD Ulrik Nilssons aktieinnehav att öka från 250 000 aktier till 25 400 006 aktier, motsvarande cirka 9 procent av antalet aktier och röster i Bolaget efter registrering av de nya aktierna vid Bolagsverket.

 

Teckningsperioden i Spermosens nyemission av units med företrädesrätt för Bolagets befintliga aktieägare avslutades den 17 april 2024. Totalt tecknades Företrädesemissionen till cirka 9 MSEK eller cirka 31,2 procent, varav cirka 29,5 procent av Företrädesemissionen tecknades med stöd av uniträtter och cirka 1,6 procent av Företrädesemissionen tecknades utan stöd av uniträtter. Resterande del upp till cirka 84,1 procent emissionsteckning av Företrädesemissionen, motsvarande cirka 15,3 MSEK eller cirka 52,9 procent, har tecknats av garanter i enlighet med ingångna garantiåtaganden.

 

Teckningskursen i Företrädesemissionen var 0,70 SEK per unit, motsvarande 0,10 SEK per aktie. Genom Företrädesemissionen tillförs Spermosens cirka 24,2 MSEK före avdrag för emissionskostnader och kvittningar av lån. Emissionslikviden möjliggör finansiering av marknadsförberedande aktiviteter kopplade till den planerade kommersialiseringen av Spermosens första produkt som kommer innebära förbättrad diagnostik vid val av IVF-behandling och återbetalning av merparten av utestående lån.

 

Besked om tilldelning av units tecknade utan stöd av uniträtter lämnas genom översändande av avräkningsnota. Tilldelning av units har skett i enlighet med de principer som anges i EU-tillväxtprospektet som offentliggjordes den 28 mars 2024.

 

Så snart Företrädesemissionen registrerats vid Bolagsverket, vilket beräknas ske omkring vecka 18 2024, ombokas betalda tecknade units (”BTU”) till aktier samt teckningsoptioner av serie TO3 och TO4 utan särskild avisering från Euroclear. Handel i BTU fortlöper till dess på Spotlight Stock Market.

 

Aktier och aktiekapital

Företrädesemissionen innebär att aktiekapitalet ökar med 24 241 344,40 SEK från 4 119 367,60 SEK till 28 360 712 SEK och att antalet aktier ökar med 242 413 444 aktier från 41 193 676 aktier till 283 607 120 aktier, vilket motsvarar en utspädning om cirka 85,5 procent av det totala antalet aktier och röster i Bolaget efter registrering av de nya aktierna vid Bolagsverket.

 

Utnyttjas därtill samtliga teckningsoptioner av serie TO3 och TO4 som emitteras inom ramen för Företrädesemissionen kan aktiekapitalet öka med ytterligare högst 27 704 393,60 SEK från 28 360 712 SEK till 56 065 105,60 SEK och antalet aktier kan öka med ytterligare högst 277 043 936 aktier från 283 607 120 aktier till 560 651 056 aktier. När aktierna som emitteras med anledning av Företrädesemissionen har registrerats vid Bolagsverket och vid fullt utnyttjande av de vidhängande teckningsoptionerna uppstår en total utspädning om cirka 92,7 procent.

 

Teckningsoptioner av serie TO3 och TO4

Varje teckningsoption av serie TO3 som emitteras med anledning av Företrädesemissionen ger innehavare rätt att teckna en (1) ny aktie i Spermosens under perioden 17 februari 2025 till och med den 3 mars 2025 till en teckningskurs per aktie om 0,13 SEK. Teckningsoptionerna avses att tas upp till handel på Spotlight Stock Market. I händelse av att de i Företrädesemissionen utgivna teckningsoptionerna av serie TO3 utnyttjas fullt ut under februari-mars 2025 tillförs Bolaget cirka 18 MSEK.

 

Varje teckningsoption av serie TO4 som emitteras med anledning av Företrädesemissionen ger innehavare rätt att teckna en (1) ny aktie i Spermosens under perioden 17 november 2025 till och med den 1 december 2025 till en teckningskurs per aktie om 0,15 SEK. Teckningsoptionerna avses att tas upp till handel på Spotlight Stock Market.

I händelse av att de i Företrädesemissionen utgivna teckningsoptionerna av serie TO4 utnyttjas fullt ut under november-december 2025 tillförs Bolaget cirka 20,8 MSEK.

 

Nettolikvid från teckningsoptionerna av serie TO3 och TO4 avses användas till slutförande av certifieringar, marknadsförberedande aktiviteter och återbetalning av återstående lån.

 

Fullständiga villkor för teckningsoptioner av serie TO3 och TO4 finns tillgängliga på Bolagets webbplats, www.spermosens.com.

 

Flaggning

Spermosens meddelar härmed att VD Ulrik Nilssons innehav i Bolaget kommer att passera flaggningsgränsen om 5 procent av antalet aktier och röster i Bolaget efter registrering av de nya aktierna vid Bolagsverket.

 

Ulrik Nilssons innehav före genomförandet av Företrädesemissionen uppgår till 250 000 aktier, motsvarande cirka 0,6 procent av antalet aktier och röster före registrering av de nya aktierna vid Bolagsverket. Med anledning av Ulrik Nilssons teckning med stöd av företrädesrätt och infriade garantiåtaganden i Företrädesemissionen kommer aktieinnehavet att öka till 25 400 006 aktier, motsvarande cirka 9 procent av antalet aktier och röster i Bolaget efter registrering av de nya aktierna vid Bolagsverket.

 

Rådgivare

Eminova Partners Corporate Finance AB har agerat finansiell rådgivare och Fram Advokatbyrå KB har agerat legal rådgivare i samband med Företrädesemissionen. Eminova Fondkommission AB har agerat emissionsinstitut.

 

 

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ulrik Nilsson, VD

E-post: info@spermosens.com

Telefon: +46 (0) 72 888 28 11

 

Om Spermosens

Spermosens mål är att förbättra manlig fertilitetsdiagnostik och behandling genom introduktion av banbrytande produkter. Spermosens första patenterade produkt JUNO-Checked mäter bindningsförmågan mellan spermie och äggcell, vilket är en förutsättning för naturlig befruktning. Resultaten bedöms kunna hjälpa läkare att välja lämplig behandlingsmetod, vilket bidrar till fler lyckade IVF-behandlingar, minskat lidande och ökad livskvalitet. WHO uppskattar att mer än 48 miljoner par är drabbade av infertilitet, varav hälften helt eller delvis orsakas av en manlig faktor. Bolagets aktier är noterade på Spotlight Stock Market. Aktierna har ISIN-kod SE0015346424 och handlas under kortnamnet SPERM. För mer information, se www.spermosens.com.

 

 

Viktig information

Publicering, offentliggörande eller distribution av detta pressmeddelande kan i vissa jurisdiktioner vara föremål för restriktioner enligt lag och personer i de jurisdiktioner där detta pressmeddelande har offentliggjorts eller distribuerats bör informera sig om och följa sådana legala restriktioner. Mottagaren av detta pressmeddelande ansvarar för att använda detta pressmeddelande och informationen häri i enlighet med tillämpliga regler i respektive jurisdiktion. Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om, eller inbjudan att, förvärva eller teckna några värdepapper i Bolaget i någon jurisdiktion, varken från Bolaget eller från någon annan.

 

Detta pressmeddelande är inte ett prospekt enligt betydelsen i förordning (EU) 2017/1129 (”Prospektförordningen”) och har inte blivit godkänt av någon regulatorisk myndighet i någon jurisdiktion. Ett prospekt avseende Företrädesemissionen som beskrivs i detta pressmeddelande kommer att upprättas av Bolaget och publiceras på Bolagets hemsida efter att prospektet har granskats och godkänts av Finansinspektionen.

 

Spermosens har inte vidtagit och kommer inte att vidta några åtgär­der för att tillåta ett erbjudande till allmänheten i någon annan jurisdi­ktion än Sverige.

 

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande om eller inbjudan avseende att förvärva eller teckna värdepapper i USA. Värdepapperna som omnämns häri får inte säljas i USA utan registrering, eller utan tillämpning av ett undantag från registrering, enligt den vid var tid gällande U.S. Securities Act från 1933 (”Securities Act”), och får inte erbjudas eller säljas i USA utan att de registreras, omfattas av ett undantag från, eller i en transaktion som inte omfattas av registreringskraven enligt Securities Act. Det finns ingen avsikt att registrera några värdepapper som omnämns häri i USA eller att lämna ett offentligt erbjudande avseende sådana värdepapper i USA. Informationen i detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras, kopieras, reproduceras eller distribueras, direkt eller indirekt, helt eller delvis, i eller till USA (innefattande dess territorier och provinser, varje stat i USA samt District of Columbia), Australien, Singapore, Nya Zeeland, Japan, Sydkorea, Kanada, Schweiz, Hongkong, Belarus, Ryssland eller Sydafrika eller någon annan jurisdiktion där sådant offentliggörande, publicering eller distribution av denna information skulle stå i strid med gällande regler eller där en sådan åtgärd är föremål för legala restriktioner eller skulle kräva ytterligare prospekt, registrering eller andra åtgärder än vad som följer av svensk rätt. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning.

 

I Storbritannien distribueras och riktas detta dokument, och annat material avseende värdepapperen som omnämns häri, endast till, och en investering eller investeringsaktivitet som är hänförlig till detta dokument är endast tillgänglig för och kommer endast att kunna utnyttjas av, kvalificerade investerare. En investering eller en investeringsåtgärd som beskrivs i detta meddelande kommer endast att genomföras för denna kategori av personer. Andra personer ska inte vidta några åtgärder baserat på detta pressmeddelande och inte heller agera eller förlita sig på det.

 

Framåtriktade uttalanden

I den utsträckning detta pressmeddelande innehåller framåtriktade uttalanden representerar sådana uttalanden inte fakta och kännetecknas av ord som ”ska”, ”förväntas”, ”tror”, ”uppskattar”, ”avser”, ”ämnar”, ”antar” och liknande uttryck. Sådana uttalanden uttrycker Spermosens avsikter, åsikter eller nuvarande förväntningar eller antaganden. Sådana framåtriktade uttalanden är baserade på nuvarande planer, uppskattningar och prognoser som Spermosens har gjort efter bästa förmåga men som Spermosens inte påstår kommer vara korrekta i framtiden. Framåtriktade uttalanden är förenade med risker och osäkerheter som är svåra att förutse och generellt inte kan påverkas av Spermosens. Det bör hållas i åtanke att faktiska händelser eller utfall kan skilja sig väsentligt från vad som omfattas av, eller ges uttryck för, i sådana framåtriktade uttalanden.

 

Information till distributörer

I syfte att uppfylla de produktstyrningskrav som återfinns i: (a) Europaparlamentets och rådets direktiv 2014/65/EU om marknader för finansiella instrument, i konsoliderad version, (”MiFID II”); (b) artikel 9 och 10 i Kommissionens delegerade direktiv (EU) 2017/593, som kompletterar MiFID II; och (c) nationella genomförandeåtgärder (tillsammans ”Produktstyrningskraven i MiFID II”) samt för att friskriva sig från allt utomobligatoriskt, inomobligatoriskt eller annat ansvar som någon ”tillverkare” (i den mening som avses enligt Produktstyrningskraven i MiFID II) annars kan omfattas av, har de erbjudna värdepapper varit föremål för en produktgodkännandeprocess, som har fastställt att dessa värdepapper är: (i) lämpliga för en målmarknad bestående av icke-professionella investerare och investerare som uppfyller kriterierna för professionella kunder och godtagbara motparter, såsom definierat i MiFID II; och (ii) lämpliga för spridning genom alla distributionskanaler som tillåts enligt MiFID II (”Målmarknadsbedömningen”). Oaktat Målmarknadsbedömningen bör distributörer notera att: priset på Bolagets aktier eller teckningsoptioner kan sjunka och investerare kan förlora hela eller delar av sin investering, att Bolagets aktier och teckningsoptioner inte är förenade med någon garanti avseende avkastning eller kapitalskydd och att en investering i Bolagets aktier eller teckningsoptioner endast är lämplig för investerare som inte är i behov av garanterad avkastning eller kapitalskydd och som (ensamma eller med hjälp av lämplig finansiell eller annan rådgivare) är kapabla att utvärdera fördelarna och riskerna med en sådan investering och som har tillräckliga resurser för att bära de förluster som en sådan investering kan resultera i. Målmarknadsbedömningen påverkar inte andra krav avseende kontraktuella, legala eller regulatoriska försäljningsrestriktioner med anledning av Företrädesemissionen.

 

Målmarknadsbedömningen utgör, för undvikande av missförstånd, inte (a) en ändamålsenlighets- eller lämplighetsbedömning i den mening som avses i MiFID II eller (b) en rekommendation till någon investerare eller grupp av investerare att investera i, förvärva, eller vidta någon annan åtgärd avseende Bolagets aktier eller teckningsoptioner.

 

Varje distributör är ansvarig för att genomföra sin egen Målmarknadsbedömning avseende Bolagets aktier samt för att besluta om lämpliga distributionskanaler.

Denna information är sådan som Spermosens är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning (EU nr 596/2014). Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande 2024-04-19 20:55 CET.

Taggar:

Continue Reading

Marknadsnyheter

Streamify AB: offentliggör memorandum avseende kommande företrädesemission av aktier

Published

on

By

Streamify AB (”Streamify” eller ”Bolaget”) offentliggjorde den 10 april 2024, styrelsens beslut om att genomföra en företrädesemission av aktier (”Företrädesemissionen”). Beslutet fattades med stöd av bemyndigande från årsstämman den 30 juni 2023. Streamify har upprättat ett memorandum innehållandes information om Bolaget och Företrädesemissionen, vilket nu finns tillgängligt via Bolagets (www.streamify.io) och emissionsinstitutets Aqurat Fondkommission AB:s (https://aqurat.se) respektive hemsidor. Teckningsperioden inleds den 22 april 2024 och pågår fram till den 6 maj 2024.

EJ FÖR OFFENTLIGGÖRANDE, PUBLICERING ELLER DISTRIBUTION, DIREKT ELLER INDIREKT, I ELLER TILL, USA, AUSTRALIEN, HONGKONG, JAPAN, KANADA, NYA ZEELAND, SCHWEIZ, SINGAPORE, SYDAFRIKA, SYDKOREA, RYSSLAND, BELARUS ELLER I NÅGON ANNAN JURISDIKTION DÄR DISTRIBUTION AV DETTA PRESSMEDDELANDE SKULLE VARA OLAGLIGT ELLER KRÄVA YTTERLIGARE ÅTGÄRDER ÄN SÅDANA ÅTGÄRDER SOM FÖLJER AV SVENSK RÄTT. SE AVSNITTET ”VIKTIG INFORMATION” I SLUTET AV DETTA PRESSMEDDELANDE.

Förutsatt fullteckning kommer Företrädesemissionen tillföra Bolaget cirka 10,2 MSEK före emissionskostnader. Bolaget har erhållit teckningsförbindelser om cirka 2,5 MSEK, motsvarande cirka 24,6 procent av Företrädesemissionen. Därutöver har Bolaget handlat upp garantiåtaganden om cirka 2,6 MSEK, motsvarande cirka 25,9 procent, från befintliga ägare samt externa investerare. Sammanlagt är således Företrädesemissionen säkerställd till 50,5 procent av genom teckningsförbindelser och garantiåtaganden.

 

Rådgivare

Aqurat Fondkommission AB är emissionsinstitut och projektledare och Markets & Corporate Law Nordic AB är legal rådgivare till Streamify AB i samband med Företrädesemissionen.

 

Viktig information

Detta pressmeddelande utgör inte ett erbjudande att förvärva, teckna eller på annat sätt handla med aktier, teckningsoptioner, teckningsrätter, BTA eller andra värdepapper i Streamify AB investerare ska inte teckna eller förvärva några värdepapper annat än på grundval av informationen i det memorandum som kommer att offentliggöras före inledningen av teckningsperioden i Företrädesemissionen. Ingen åtgärd har vidtagits och åtgärder kommer inte att vidtas för att tillåta ett erbjudande till allmänheten i några andra jurisdiktioner än Sverige. Detta pressmeddelande får inte offentliggöras, publiceras eller distribueras, direkt eller indirekt, i eller till USA, Australien, Hongkong, Japan, Kanada, Nya Zeeland, Schweiz, Singapore, Sydafrika, Sydkorea, Ryssland, Belarus eller i någon annan jurisdiktion där distributionen av detta pressmeddelande skulle vara olaglig. Detta pressmeddelande utgör inte heller ett erbjudande om att sälja nya aktier, teckningsoptioner, teckningsrätter, BTA eller andra värdepapper till någon person i en jurisdiktion där det inte skulle vara tillåtet att lämna ett sådant erbjudande till en sådan person eller där sådan åtgärd skulle förutsätta prospekt, ytterligare registrerings- eller andra åtgärder än enligt svensk rätt. Memorandumet, anmälningssedeln och andra till Företrädesemissionen hänförliga handlingar får inte distribueras i eller till något land där sådan distribution eller Företrädesemissionen kräver åtgärder som anges i föregående mening eller där de skulle strida mot regler i sådant land. Åtgärder i strid med denna anvisning kan utgöra brott mot tillämplig värdepapperslagstiftning. Inga aktier, teckningsoptioner, teckningsrätter, BTA eller andra värdepapper har registrerats eller kommer att registreras enligt United States Securities Act från 1933 i dess nuvarande lydelse (”Securities Act”) eller värdepapperslagstiftningen i någon delstat eller annan jurisdiktion i USA och får inte erbjudas, tecknas, utnyttjas, pantsättas, säljas, återförsäljas, tilldelas, levereras eller på annat sätt överföras, direkt eller indirekt, i eller till USA, förutom enligt ett tillämpligt undantag från, eller genom en transaktion som inte omfattas av, registreringskraven i Securities Act och i enlighet med värdepapperslagstiftningen i relevant delstat eller annan jurisdiktion i USA. Detta pressmeddelande kan innehålla viss framåtriktad information som återspeglar Bolagets aktuella syn på framtida händelser samt finansiell och operativ utveckling. Ord som ”avser”, ”bedömer”, ”förväntar”, ”kan”, ”planerar”, ”anser”, ”uppskattar” och andra uttryck som innebär indikationer eller förutsägelser avseende framtida utveckling eller trender, och som inte är grundade på historiska fakta, utgör framåtriktad information. Framåtriktad information är till sin natur förenad med såväl kända som okända risker och osäkerhetsfaktorer eftersom den är avhängig framtida händelser och omständigheter. Framåtriktad information utgör inte någon garanti avseende framtida resultat eller utveckling och verkligt utfall kan komma att väsentligen skilja sig från vad som uttalas i framåtriktad information. Varken Bolaget eller någon annan åtar sig att se över, uppdatera, bekräfta eller offentligt meddela någon revidering av något framåtriktat uttalande för att återspegla händelser som inträffar eller omständigheter som förekommer avseende innehållet i detta pressmeddelande, såtillvida det inte krävs enligt lag eller Spotlight Stock Markets regelverk.

För ytterligare information om Streamify, vänligen kontakta:
Johan Klitkou, VD
Telefon: +46 76-643 37 47
E-post: johan@streamify.io
Hemsida: www.streamify.io

Continue Reading

Marknadsnyheter

Navigo Invest publicerar Årsredovisning för 2023

Published

on

By

Navigo Invest AB (publ) har idag publicerat Årsredovisning för 2023 på sin webbplats.

Årsredovisningen finns tillgänglig på https://navigoinvest.com/financial-page/#rapporter

Tryckt version av årsredovisningen kommer finnas tillgänglig i mitten på maj och kan beställas genom att kontakta robert@navigoinvest.com

Denna information är sådan som Navigo Invest AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt lag (2007:528) om värdepappersmarknaden. Informationen lämnades, genom angiven kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 19 april 2024 kl 20:00 CEST.

För mer information, vänligen kontakta:

Victor Örn, VD, Navigo Invest AB (publ), e-post: victor@navigoinvest.com, tel: 070-863 64 01.

Kommande event:

Om Navigo Invest AB (publ)

Navigo (www.navigoinvest.com) är ett investeringsbolag som investerar i mindre och medelstora onoterade företag företrädesvis i Sverige. Navigos stamaktie är listad på Nasdaq First North Premier Growth Market Stockholm under kortnamnet NAVIGO STAM. Navigos preferensaktie är noterad på Nasdaq First North Premier Growth Market Stockholm under kortnamnet NAVIGO PREF. Bolagets Certified Adviser är Carnegie Investment Bank AB (publ). Mer information om Navigo finns på www.navigoinvest.com

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.