Connect with us

Marknadsnyheter

Fazer överväger att lägga ner mejeriverksamheten vid sin fabrik i Koria

Published

on

Fazer Lifestyle Foods fokuserar starkt på sin kärnverksamhet samt implementeringen av sin växtbaserade strategi och planerar förändringar i produktionen vid sin fabrik i Koria, Finland. Om planerna förverkligas kommer det i framtiden att tillverkas endast havrebaserade drycker och andra havrebaserade produkter i Koria, vilket skulle leda till nedläggning av mejeriverksamheten. Fazer inleder förändringsförhandlingar som berör 226 anställda. Enligt företagets uppskattning skulle reduktionsbehovet gälla högst 95 tillsvidareanställningar.

De planerade förändringarna är en del av Fazer Lifestyle Foods strategi, som syftar till att utnyttja företagets starka havrekompetens och öka andelen av de växtbaserade produkterna i sortimentet. Att fokusera på produktion av havrebaserade produkter skulle leda till nedläggningen av mejeriverksamheten, som inte tillhör företagets kärnverksamhet.

Fazer är en ledande aktör inom havre i Norden och har investerat över 300 miljoner euro i produktion av havreprodukter på sina hemmamarknader under de tre senaste åren. Som ett exempel fördubblades havredryckskapaciteten vid Koriafabriken i somras. Fazer utvecklar aktivt framtidens växtbaserade matlösningar där havredrycker spelar en viktig roll.

Fazer har utvärderat sin mejeriverksamhets effektivitet

Fazer är en liten aktör inom den finska mejeriindustrin och tillverkar främst private label -produkter. På grund av de låga produktionsvolymerna och komplexiteten i mejeriverksamheten som bygger på skalfördelar är det mycket utmanande för Fazer att vara konkurrenskraftig inom denna verksamhet.

”Som ett småskaligt mejeri är vi inte konkurrenskraftiga och inflationsutvecklingen under den sista tiden har utmanat oss ännu mer. Det är nödvändigt att effektivera verksamheten vid fabriken i Koria för att kunna säkerställa vår konkurrenskraft. Den potentiella nedläggningen av mejeriverksamheten skulle tillåta oss att fokusera på vår växtbaserade kärnverksamhet, i vilken Koriafabriken har en viktig roll i framtiden”, säger Kati Rajala, Vice President Fazer Non-Dairy & Dairy Business.

Fazer stöder sin personal i förändringen

Fazer inleder förändringsförhandlingar av ekonomiska och produktionsmässiga skäl. Förändringsförhandlingarna berör 226 anställda och enligt företagets uppskattning skulle reduktionsbehovet gälla högst 95 tillsvidareanställningar. Den eventuella nedläggningen av mejeriverksamheten skulle infalla i augusti 2023.

”Ifall det blir aktuellt att lägga ner mejeriverksamheten, stöder vi vår personal och gör vårt yttersta för att främja våra medarbetares möjligheter till sysselsättning. Öppna positioner i Fazer-koncernens övriga enheter kommer i första hand att erbjudas dem som kan beröras av en eventuell uppsägning. Vi kommer även att ha kontakt med den lokala arbetsförmedlingen”, säger Rajala.

”Vi köper mjölk från cirka 20 producenter i södra och sydöstra Finland. Dessa mjölkgårdar är mycket välskötta och livskraftiga och vi är övertygade om att flera mejerier är intresserade av att samarbeta med dem”, fortsätter Rajala.

Fazer i Koria

  • Vid sin fabrik i Koria producerar Fazer växtbaserade Fazer Aito -havredrycker av hög kvalitet, matlagningsprodukter och snacks av inhemsk havre. Därtill tillverkas det mejeriprodukter i Koria, främst för private label -varumärken.
  • Koriafabriken är en modern produktionsanläggning som ligger nära Kouvola och sysselsätter cirka 220 tillsvidareanställda.
  • Fazer förvärvade Kaslink i 2019 som en del av sin strategi enligt vilken företaget syftar till att bli en ledande producent av växtbaserade produkter i norra Europa. Koriafabriken blev en del av Fazer med detta förvärv.
  • Fazer är en föregångare inom havre och planerar att fortsätta investera i produktutveckling och tillverkning av havreprodukter, i vilket Koriafabriken spelar en viktig roll.

Fazer Lifestyle Foods

  • Fazer Lifestyle Foods möter den ökande efterfrågan på hälsosam och växtbaserad mat särskilt bland konsumenter som följer en hållbar livsstil.
  • Företaget producerar olika havrebaserade non-dairy drycker och matlagningsprodukter samt snacks, frukostprodukter och smoothies. Produktsortimentet innehåller också mjöl, blandningar, mjölförbättringsmedel och ingredienser, sådana som xylitol, som säljs till företagskunder.
  • Fazer Lifestyle Foods är ett av Fazers tre affärsområden. År 2021 sysselsatte det ca 550 personer och omsatte 180 miljoner euro.

Mediakontakt:

Anniina Niemistö, kommunikationsdirektör, Fazer Lifestyle Foods
anniina.niemisto@fazer.com, 
tel. +358 40 67 44 672 

Fazer-koncernen

Med fokus på matupplevelser, gör Fazer det möjligt att njuta av dagens bästa stunder. Vår mission, Mat med mening, bygger på vårt unika 130-åriga arv, djupa konsumentinsikter och innovationer för att skapa hållbara matlösningar för framtiden. Med våra ca 6 000 engagerade medarbetare fokuserar vi på konsumentprodukter och vår direkt till konsument-riktade verksamhet i Nordeuropa och ytterligare till ca 40 olika länder. Vår verksamhet följer Fazers uppförandekod som baserar sig på koncernens värderingar och FN-initiativet Global Compact. Fazer-koncernens omsättning 2021 uppgick till 1,1 miljarder euro.

Northern Magic. Made Real.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Regeringen föreslår lättnader i byggkraven för studentbostäder

Published

on

By

Regeringen har beslutat om en lagrådsremiss med förslag till lättnader i byggkraven för studentbostäder. Syftet är att öka möjligheterna till flexibilitet vid byggandet.

– På många studieorter är det svårt för studenter att hitta boende. Därför behöver byggregelverket förenklas. Syftet är att möjliggöra för fler studentbostäder genom sänkta byggkostnader och ökad flexibilitet, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson.

Förslaget innebär att det blir möjligt att göra undantag från kraven på tillgänglighet och användbarhet i en byggnad som innehåller studentbostäder. Undantagen ska kunna tillämpas vid både nyproduktion och vid ändring av en byggnad.

Det ska vara möjligt att göra undantag för högst 80 procent av studentbostäderna i ett byggprojekt. Minst 20 procent av studentbostäderna ska fortfarande uppfylla gällande krav på tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Lagändringen ger större flexibilitet vid byggande av studentbostäder och skapar fler tänkbara sätt att utforma planlösningar. Till exempel kan bostadsytan minskas och fler bostäder rymmas inom en given yta.  

De föreslagna undantagen ska inte hindra personer med funktionsnedsättning att vara delaktiga i sociala sammanhang. En studentbostad som omfattas av undantagen ska kunna besökas av en person med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.

Regeringen breddar också definitionen av studentbostäder till att inkludera all vuxenutbildning för att göra det möjligt för fler kommuner att erbjuda studentbostäder.

Förslagen föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Lagrådsremissen: Lättnader i byggkraven för studentbostäder – Regeringen.se

Presskontakt
Ebba Gustavsson
Pressekreterare hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson
Telefon (växel) 08-405 10 00
Mobil 076-12 70 488
ebba.gustavsson@regeringskansliet.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

“Vi behöver tillsammans enas om vettiga avtal, som sätter standard för branschen”

Published

on

By

Sveriges Radios Kulturnytt gör just nu en mycket välkommen granskning av villkoren i musikbranschen. Igår lyftes artisten Siw Malmkvists situation med ett avtal som inte förnyats på över 60 år. Hennes situation är tyvärr långt ifrån unik. Musikerförbundet har länge uppmärksammat att majorbolagen fortsätter att betala extremt låga royaltynivåer till artister vars kontrakt skrevs på 1960-talet – en tid då digital streaming inte existerade. 

– Jag kan intyga att artisterna som talar ut i P1 är långt ifrån ensamma om sin situation och vi uppmanar deras artistkollegor att gå ut med sitt tydliga stöd till de som vågar bryta tystnaden om oskäliga ersättningar, säger Musikerförbundets ordförande Karin Inde. 

Musiker och artister skapar det värde som skivbolagen tjänar pengar på, men ändå ser vi gång på gång hur bolagen behåller stora delar av intäkterna. Att en av Sveriges mest folkkära artister, med en karriär som sträcker sig över decennier, fortfarande har en oskälig royalty är ett tydligt bevis på branschens obalans. 

– Tystnadskulturen kring prissättning är enbart bra för bolagen. Både artister och musiker skulle verkligen tjäna på att dela med sig till varandra om hur betalningar och dealar verkligen ser ut. Förstås i trygga, egna rum. Det är bara bolagen som tjänar på att vi inte pratar med varandra om pengar, säger Karin Inde. 

Stort tack till de modiga artister som ser till att lyfta problematiken! För att vi ska få till en i grunden mer rättvis musikbransch behöver de stora parterna i sammanhanget – skivbolagen, musikerna och artisterna – göra som de flesta andra svenska branscher lyckas med:  

– Vi behöver tillsammans enas om vettiga och balanserade avtal, som sätter standard för branschen. Musikerförbundet är redo att göra vår del i arbetet för bättre villkor i musikbranschen, frågan är om skivbolagen är redo, säger Karin Inde.  

Karin Inde
Förbundsordförande
karin.inde@musikerforbundet.se
+46 (0)704447228

Musikerförbundet är fackförbundet för professionella musiker och artister. Vi arbetar för förbättrade upphovsrättsliga och arbetsrättsliga villkor och för att våra medlemmar ska få en rättvis del av de värden de skapar i samhället.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Bönor från egen kaffeskog, sump till jord – Viking Lines nya kaffe gör gott på många olika sätt

Published

on

By

Viking Lines resenärer dricker varje år 8,5 miljoner koppar kaffe. Nu satsar rederiet på ett helt nytt kaffe som ger minskade klimatutsläpp och bättre levnadsvillkor för odlarna. Kaffet från Slow Forest odlas på rederiets egen odling i Laos utan kemiska gödningsmedel, handplockas och rostas därefter i Danmark.

Allt kaffe som serveras på Viking Lines fartyg är nu hållbart producerat Slow Forest-kaffe, odlat på rederiets 75 hektar stora odling på högplatåerna i Laos och rostat i Danmark. Kaffeplantorna odlas bland träd på återbeskogad mark, i stället för på traditionellt skövlade plantager. Viking Lines odling ligger i en kolsänka där målsättningen är att plantera 30 000 träd, vilket innebär nästan 400 träd per hektar. Kaffeskogen förbättrar också den lokala biologiska mångfalden i området.

Odlingen, bearbetningen och rostningen av kaffet hanteras av Slow Forest Coffee. För företaget är det viktigt att produktionskedjan är rättvis och transparent. Utöver miljöfördelarna erbjuder Slow Forest bättre lönevillkor och sjukersättning för byns odlare.

”Den traditionella kaffetillverkningens koldioxidavtryck är stort och merparten av intäkterna går till Europa i stället för produktionsländerna. Vi ville göra annorlunda. Våra kunder vill göra hållbara val, och nu kan de njuta av sitt kaffe med bättre samvete än någonsin tidigare,” berättar Viking Lines restaurangchef Janne Lindholm.

Bönorna till Slow Forest-kaffet får sakta mogna i skuggan av träden, utan kemiska gödningsmedel. De plockas också för hand, vilket avsevärt förbättrar kaffets kvalitet och smak. Viking Lines nya kaffe består till 100 procent av Arabica-bönor, med en balanserad syrlighet samt smak av nötter och choklad. Rostningsprofilen har skapats av den världsberömda danska rostningsmästaren Michael de Renouard.

”Vi valde en mörkrost till fartygets kaffe, vilket passar både finländarnas och svenskarnas nuvarande smakpreferenser gällande rostning. Finländarnas smak gällande kaffe har under de senaste åren utvecklats mot en mörkare rostning. Innan vi gjorde vårt slutgiltiga val testades det nya kaffet i Viking Cinderellas bufférestaurang och personalmässen – och båda testgrupperna gav toppbetyg. Då 8,5 miljoner koppar kaffe bryggs varje år kan inget lämnas åt slumpen!” säger Janne Lindholm.

Viking Lines hållbarhetsmål stannar inte vid produktionskedjan. Kaffesump från fartygen återvinns nämligen som råmaterial för trädgårdsjord. Detta minskar avsevärt användningen av jungfrulig torv vid tillverkningen av mylla.

”Vi har som mål att allt som tagits ombord på fartygen som är möjligt att återvinna ska återanvändas eller återvinnas. Det gäller inte bara kaffet utan även matavfall och till exempel textilier som tas ur bruk. Ett bra exempel på vårt livscykeltänkande är att frityrolja från fartygets restauranger blir till biobränsle för den finska sjöfartsindustrin,” säger Viking Lines hållbarhetschef Dani Lindberg.

Slow Forest Coffee – 5 fakta:

  1. Slow Forest Coffee är ett kaffeföretag som verkar i Laos, Vietnam och Indonesien i samarbete med över 500 lokala kaffeodlare.
  2. Företaget grundades år 2019 av Pinja Puustjärvi, driven av en vilja att skydda skogarna i Laos och stötta lokala odlare. Puustjärvi bodde som barn i Laos på grund av sin fars arbete.
  3. Kaffet odlas i restaurerade kaffeskogar, som binder stora mängder kol och ökar den biologiska mångfalden.
  4. Det är viktigt för företaget att produktionskedjan är ansvarsfull och transparent, samt att verksamheten gynnar både miljön och de lokala samhällena.
  5. Slow Forest Coffee betalar odlarna bättre ersättning än genomsnittet i Laos och erbjuder förmåner som underlättar deras liv: förskottsbetalningar, utbildning och möjligheten att låna pengar från en krisfond.

Mera infomation om Slow Forest Coffee här

Tilläggsinformation:

Janne Lindholm, restaurangchef

janne.lindholm@vikingline.com, tel. +358 400 744 806

Dani Lindberg, hållbarhetschef

dani.lindberg@vikingline.com, tel. +358 18 27 000

Johanna Boijer-Svahnström, informationsdirektör

johanna.boijer@vikingline.com, tel. +358 18 270 00

Christa Grönlund, informationschef

christa.gronlund@vikingline.com, tel. +358 9 123 51

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.