Fem tips till den som ännu inte deklarerat

| 27 april, 2021 | 0 kommentarer

2,5 miljoner personer ska fortfarande deklarera. Skatteverkets experter ger fem tips för sista-minuten-deklaranter. Många onödiga fel kan undvikas genom att deklarera digitalt.

– Vårt första tips är att deklarera digitalt. Det är i de flesta fall det enklaste sättet att deklarera på. Den som bara ska godkänna sin deklaration kan göra det i Skatteverkets app eller genom att ringa eller sms:a. Den som ska göra ändringar eller tillägg kan deklarera digitalt på skatteverkets webbplats, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

Fördelen med att deklarera digitalt är att fler uppgifter redan är ifyllda och att det går att anmäla bankkonto för automatisk insättning av eventuell skatteåterbäring. På Skatteverkets webbplats finns det bra hjälptjänster för den som sålt bostad, hyrt ut bostad eller ska göra reseavdrag. Den som deklarerar digitalt får också direkt ett kvitto på att deklarationen är inlämnad.

– Använd den hjälp som finns så sparar du tid och får bättre koll på din privatekonomi, säger Alem Resulovic.

För den som ändå vill deklarera på papper är det enklast att skicka deklarationen med posten. Åk inte till ett servicekontor endast för att lämna deklarationen i och med rådande situation. I många fall finns det ingen brevlåda utanför kontoret.

– Lämnas deklarationen på ett servicekontor kommer den ändå att skickas med posten vidare till Skatteverket. Så det är bara en onödig omväg att åka till ett servicekontor i det ärendet, säger Alem Resulovic.

Gå igenom deklarationen och de lämnade uppgifterna ordentligt så att deklarationen är komplett.

Den som behöver personlig hjälp med deklarationen kan ringa Skatteupplysningen på 0771-567 567, som har extra öppet för deklarationsfrågor sista dagarna innan deklarationen måste vara inlämnad.

Sista dagen att deklarera är den 3 maj. Den som deklarerar senast den 3 maj får i de flesta fall eventuell skatteåterbäring i början av juni. Det gäller även den som deklarerar på papper. Det går bra att posta deklarationen även den 3 maj utan att riskera förseningsavgift.

Den som inte hinner klart med din deklaration i tid kan begära anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon. För den som har anstånd är sista dagen att deklarera den 31 maj.

Skatteverkets deklarationsexperters fem tips
• Deklarera digitalt. Då är flera uppgifter redan ifyllda, skatten räknas ut automatiskt och det kommer direkt en kvittens på att deklarationen är inlämnad.
• Använd Skatteverkets hjälptjänster vid försäljning av bostad, uthyrning av bostad och för reseavdrag.
• Skicka pappersdeklarationen med posten för att undvika resor och folksamlingar.
• Ansök om anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon om deklarationen inte kan lämnas i tid.
• Anmäl bankkonto. Bara då betalas skatteåterbäringen ut automatiskt.

Deklarationen 2021
Information om att lämna in pappersdeklarationen
Om du eller en anhörig inte kan deklarera i tid
Extra öppettider i Skatteupplysningen
Bilder på kontaktpersonerna under Skatteverkets pressbilder på webben

Kontaktperson för media
Alem Resulovic 010-577 57 19
Skatteverkets presstjänst, 010-574 89 60
Vid allmänna frågor, kontakta Skatteupplysningen, 0771-567 567

 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *