Finansförbundet kallar Klarna Bank till förhandling

| 14 juni, 2022 | 0 kommentarer

Som ett nästa steg i samtalen med Klarna Bank skickar Finansförbundet nu en förhandlingsframställan för brott mot medbestämmandelagen. Framställan skickas idag, 14 juni, tillsammans med Unionen.

Klarna Bank har i samband med sitt beslut om att minska personalstyrkan globalt med 10 procent brutit mot medbestämmandelagen, MBL. Trots att Klarna Bank har valt bort kollektivavtal gäller svensk arbetsrätt.

– Det finns regler på arbetsmarknaden som alla arbetsgivare ska följa, oavsett kollektivavtal. Det har Klarna Bank inte gjort, säger Rikard Nyström, förste vice ordförande i Finansförbundet.

Finansförbundet är det fackförbund som företräder anställda inom finansbranschen. Som aktör inom finansbranschen har Klarna Bank ett samhällsansvar.

– Nu ser vi fram emot en konstruktiv dialog med Klarna. Ett datum för förhandling är föreslaget. säger Anna Eurén, tf förhandlingschef på Finansförbundet.

Vad innebär processen, vad sker nu?

Finansförbundet har skickat en förhandlingsframställan till Klarna Bank. Därefter sker förhandlingar med de båda fackförbunden

 

Medbestämmandelagen

Enligt MBL är en arbetsgivare som inte har kollektivavtal skyldig att förhandla med de fackliga parterna på arbetsplatsen i frågor som rör uppsägning på grund av arbetsbrist. Detsamma gäller om arbetsgivaren planerar viktigare förändringar av verksamheten eller arbets- och anställningsförhållandena för de fackligt anslutna på arbetsplatsen.

 

 

Anna Kjellander
Pressansvarig
[email protected]
Pressjour: 08-614 03 01, [email protected]

Om Finansförbundet
Finansförbundet är Sveriges största fackliga organisation inom bank- och finansbranschen med drygt 32 500 medlemmar, varav 26 000 är yrkesverksamma. Finansförbundet är det självklara valet för alla som arbetar inom finansbranschen, oavsett utbildningsbakgrund och befattning. Finansförbundet är partipolitiskt obundet och är ett av förbunden som ingår i TCO.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.