Connect with us

Marknadsnyheter

Fondsparande i motvind under 2022

Published

on

Efter ett år tydligt präglat av geopolitisk och finansiell oro kan ändå fondåret 2022 till slut summeras med ett positivt nettosparande. Totalt nysparades 19 miljarder kronor i fonder.

Den största delen av nysparandet tillföll hedgefonder som hade nettoinsättningar på drygt 10 miljarder kronor, följt av korta räntefonder med nettoinsättningar på närmare 6 miljarder. Även långa räntefonder och aktiefonder uppvisade nettoinflöden, medan blandfonder noterade nettouttag under 2022.

Vid utgången av 2022 uppgick den samlade fondförmögenheten i Sverige till 6 067 miljarder kronor, vilket innebär en minskning under året med 884 miljarder. 

Detta är något av vad som framgår av Fondbolagens förenings årsrapport över fondsparandet i Sverige under 2022.

”När vi gick in i 2022 hade vi ett urstarkt sparår i ryggen. Kapitalet som sparats i fonder var då större än någonsin. Så bra blev inte 2022. I stället fick spararna kämpa i motvind med fallande kurser på både aktie- och räntemarknaden. En väldigt ovanlig situation. Rysslands invasion av Ukraina är en fruktansvärd humanitär kris som också påverkat de finansiella marknaderna. Våra sparpengar mår inte bra när vi är på väg mot en lågkonjunktur. Och det tuffa ekonomiska läget har påverkat spararnas agerande. Under stora delar av året har vi sett hur spararna sålt fonder med högre risk. Framför allt aktiefonder. Men spararna är modiga i slutet på året. Så när vi summerar fondåret 2022 har det faktiskt satts in mer pengar än vad det tagits ut. Långsiktigt tror jag det är helt rätt agerande. Bra jobbat”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

2022 i punkter:

 • 19 miljarder till fonder under 2022 innebär ett jämförelsevis litet nysparande. Sedan år 2000 har det genomsnittliga nettosparandet uppgått till 79 miljarder årligen. Den största delen av nysparandet 2022 tillföll hedgefonder med ett nettoinflöde på drygt 10 miljarder kronor.
   
 • Den samlade fondförmögenheten i Sverige uppgick till 6 067 miljarder vid utgången av 2022. Under året noterades en minskning av fondförmögenheten med 884 miljarder kronor.
   
 • De flesta av världens aktiemarknader visade värdeminskningar. I genomsnitt sjönk värdet på aktiefonder (beräknat i SEK) med 10 procent under 2022. Sverigefonder uppvisade en genomsnittlig värdenedgång på 25 procent. Värdeminskningen för globalfonder, USA-fonder, Europafonder och tillväxtmarknadsfonder (beräknat i SEK) var lindrigare, huvudsakligen till följd av en kraftig kronförsvagning under det senaste året.
     
 • Aktiefonder noterade nettoinflöden på 3 miljarder kronor under 2022. Störst insättningar hade globalfonder med 44,2 miljarder netto, följt av tillväxtmarknadsfonder med ett nettoinflöde på 4,9 miljarder. Samtliga övriga aktiefondkategorier uppvisade nettouttag under det senaste året.
   
 • Indexfonder noterade fortsatt stora inflöden. Under 2022 uppvisade indexfonder ett nettoinflöde på 44 miljarder kronor, medan aktivt förvaltade fonder samtidigt hade nettouttag på 41 miljarder. Sedan 2010 har andelen indexfonder av den samlade aktiefondförmögenheten ökat från 6 procent till drygt 20 procent vid utgången av 2022.
   
 • Blandfonder uppvisade nettoutflöden. Totalt uppgick nettouttagen från blandfonder till 9,6 miljarder kronor under 2022.
   
 • Både korta- och långa räntefonder hade nettoinsättningar under 2022. Korta räntefonder uppvisade ett nettoinflöde på 5,8 miljarder kronor och i långa räntefonder uppgick nysparandet till 4,3 miljarder. Däremot gjordes nettouttag från företagsobligationsfonder på närmare 10 miljarder under det senaste året.   
   

För hela ”Årsrapporten 2022” samt tillhörande statistik se bilagor och https://www.fondbolagen.se/fakta_index/statistik/

För kommentarer kontakta:

Philip Scholtzé, sparekonom Fondbolagens förening
070-846 43 49 / [email protected]

Vid frågor om statistiken kontakta:

Fredrik Pettersson, chefsanalytiker Fondbolagens förening
08-506 988 03 / 0733-12 55 77 / [email protected]

Fredrik Hård, ekonom Fondbolagens förening
08-506 988 08 / 070-333 43 39 / [email protected]

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Marknadsnyheter

Bellpal Holding AB:s David Ziemsky medverkar i en VD-intervju

Published

on

By

David Ziemsky, VD för Bellpal Holding AB, medverkar i en VD-intervju med Diaz Agency Group, publicerad idag, söndag 29/1 2023.

Video-intervjun kan nås via följande länk:

YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=NMCedJggzSE)

I avsnittet diskuteras bland annat kommersialiseringen av Bellpals mjukvara. Därtill potentialen och innebörden av det nyligen tecknade samarbetsavtalet med Motorola. David Ziemsky beskriver också Bellpals kortsiktiga och långsiktiga övergripande mål.       

För ytterligare information, vänligen kontakta:
David Ziemsky, VD, BellPal Holding AB
E-post: dz @bellpal.com
Telefon: +46 70  453 96 25.

Mentor
Aktieinvest FK AB (556072-2596)
Box 7415 103 91 Stockholm
Telefon: +46 8 506 517 03
[email protected]
www.aktieinvest.se

Om BellPal
BellPal är ett caretech-bolag som kombinerar digitala tjänster med medicinsk expertis för att utveckla produkter, tjänster och digitala lösningar för primärt seniorer och omsorg. Verksamhetens huvudområde är en heltäckande plattform som sammanlänkar användaren med anhöriga och larmcentral. BellPal har en SaaS-baserad affärsmodell för sin plattform och fakturerar slutanvändarna en månatlig abonnemangskostnad för användandet av tjänsten.

För mer information, se BellPals hemsida www.bellpal.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Josafat Mendes lämnar AIK Fotboll

Published

on

By

AIK Fotboll är överens med den portugisiska klubben SC Braga om en omgående transfer av backen Josafat ”Joe” Mendes. Mendes debuterade 2022 för AIK:s A-lag och det blev sammanlagt 35 tävlingsmatcher, två mål och tre målgivande passningar för honom under debutsäsongen i AIK-tröjan.

– Det känns speciellt att lämna AIK med tanke på att jag har kommit från akademin. Så det är lite blandade känslor med tanke på att jag har fått leva min dröm då jag sedan jag var liten har haft som mål att representera AIK. Men när denna klubb visade ett så stort intresse för mig så vill jag ta chansen. Jag vill tacka alla i klubben, ledare, spelare och supportrar som stöttade mig hela 2022. Jag är tacksam att AIK har trott så mycket på mig och vill avslutningsvis tacka alla inblandade, säger Josafat Mendes.

AIK Fotboll AB har infört en klassificering av spelartransfers baserat på nettoresultatet av fasta ersättningar, exklusive eventuella villkorade framtida rörliga ersättningar, enligt nedanstående skala:

Klass         Från (kSEK) Till (kSEK)
I                          0         2 500
II                  2 500         5 000
III                 5 000       10 000
IV               10 000       20 000
V                20 000       40 000
VI               40 000       70 000

Transfern av Josafat Mendes till SC Braga hamnar i klass IV. Beloppen i skalan avser resultateffekt netto av en spelarförsäljning i enlighet med Uefas definition av resultatmåttet ”Player Trading”, d v s spelförsäljning med avdrag för agentarvoden och andra försäljningskostnader samt avskrivning på spelare.

För en längre faktapresentation av Josafat Mendes, se det bifogade materialet i detta pressmeddelande.

– Joe har haft en snabb utveckling i år och även fått göra landslagsdebut. Intresset har varit stort runt Joe och vi är glada för hans skull att vi kunde finna en lösning som alla parter är nöjda med. Som med alla spelare som lämnar AIK för äventyret nere i Europa så önskar vi ett stort lycka till och hoppas få se dem tillbaka i AIK-tröjan igen, säger Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef.

Denna information är sådan som AIK Fotboll AB är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 28 januari 2023, kl 11:00 (CET).

För mer information, kontakta:
Manuel Lindberg, VD/klubbdirektör och tf sportchef (herr)
Mobil: 070 – 843 18 91
E-post: [email protected]

Continue Reading

Marknadsnyheter

De vann årets P3 Guld!

Published

on

By

Ikväll 27 januari 2023 återvände P3 Guld-galan till Partille arena utanför Göteborg för att inför storpublik prisa 2022 års bästa musik. Galan sändes i radio och tv och går även att se och höra i efterhand på SVT Play och i Sveriges Radio Play. Victor Leksell blev återigen musikfestens mest hyllade med två vinster – Guldmicken och Årets låt för Din låt som han gjort tillsammans med Einár. Sammanlagt delades sex priser ut under kvällen. Robyn vann den nya priskategorin P3 Ikon, Årets artist/grupp tilldelades Hooja, Miriam Bryant vann nya priset Årets album för PS jag hatar dig och artisten Gerd vann Framtidens artist.

Victor Leksell, tvåfaldig vinnare. Foto: Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Det nya priset P3 Ikon tilldelas en person som har ikonisk status i svenskt musikliv och som med sin musik inspirerar andra artister.

– Tack, vilken ära att få ett så fint pris! Jag har ju hållit på i typ trettio år, och därför känns det här kanske rimligt. Jag är jätteglad för att jag fortfarande skapar och är en del av världens konstnärliga samtal. Vi är många som håller på, jag är en av dem, och om jag har inspirerat någon så är det absolut den största komplimangen. För det är ju det jag själv alltid vill vara, inspirerad. Tack så mycket, säger Robyn, vinnare av P3 Ikon, i en tackfilm på galan.

Årets gala leddes av P3-profilen och musikexperten Tina Mehrafzoon. På scen uppträdde Zara Larsson som premiärspelade den nya låten Can’t tame her. Vinnarna av Årets artist/grupp Hooja tog med sig älg och eld från Norrbotten upp på scen, Cleo åkte bil till hiten Tjejerna, tjejerna, tjejerna och Viagra Boys skapade härligt rock-kaos med multipla upplagor av sångaren Sebastian Murphy. Deportees & Sarah Klang, Loam & Estraden och Olivia Lobato bjöd på stämningsfulla nummer innan Thomas Stenström avslutade galan med låtarna Väntar på en solig dag och hiten Sista sommaren.

Kvällens prisutdelare var Icona Pop, Zara Larsson, Veronica Maggio och Årets album-vinnaren Miriam Bryant. Även skådespelarna Adam Kais och Mustafa Al-Mashhadani samt komikertrion Örjan, Bosse och Mange delade ut priser.

Pressbilder:

Bilder på vinnarna:
https://portal.bildbank.se/p/sverigesradio-p3guld/album-52246
Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Bilder på uppträdande artister:
https://portal.bildbank.se/sv/portal/sverigesradio-p3guld/album-52247
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio

Bilder från röda mattan:
https://portal.bildbank.se/sv/portal/sverigesradio-p3guld/album-52248
Foto: Daniel Stigefelt/Sveriges Radio

Vinnarna av P3 Guld 2023 är följande:
Guldmicken: Victor Leksell
Framtidens artist: Gerd
Årets artist/grupp: Hooja

Årets album: PS jag hatar dig – Miriam Bryant
Årets låt: Din låt – Victor Leksell & Einár
P3 Ikon: Robyn

Vinnaren av P3 Ikon är framtagen av P3 Gulds jurygrupp. I de övriga fem kategorierna är det P3-publiken som röstat fram vinnarna på egen hand.

P3 Guld 2023 går att lyssna på igen i appen Sveriges Radio Play och se på SVT Play.

Mer info finns att läsa på hemsidan sverigesradio.se/p3guld och på instagramkontot p3sverigesradio.

Presskontakter till vinnarna:
Victor Leksell: [email protected]
Gerd: [email protected]
Hooja: [email protected]
Miriam Bryant: [email protected] 
Robyn:
[email protected]

För vidare information om P3 Guld 2023, vänligen kontakta:
Molly Brunner, pressansvarig /ILES PR
[email protected]
0702 70 70 64

Jonas Westman, redaktionschef för musiken i P3 och P4 och ordförande i P3 Guld-juryn
[email protected]
070-854 88 52

Sveriges Radios presswebb:sverigesradio.se/press

Taggar:

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.