Förbättrad greppstyrka och handfunktion påvisade i preliminära data från iHand-studien

| 9 juni, 2022 | 0 kommentarer

Idag presenterades preliminära resultat från den pågående iHand-studien vid kongressen för Internationella Förbundet för Handkirurgi och Handterapi (IFSSH & IFSHT) i London. Resultatet från 49 deltagare visar en signifikant förbättring av både greppstyrka (27%) och handfunktion (12%)*. Dessa preliminära resultat är värdefulla eftersom de indikerar att personer med nedsatt greppstyrka och handfunktion självständigt kan utföra aktiviteter i det dagliga livet med Carbonhand®

Drinking Tea with Carbonhand

För personer med nedsatt handfunktion är möjligheten att genomföra aktiviteter i dagliga livet (ADL) ofta nedsatt och en begränsande faktor i deras liv. Ett av de största problemen i ett antal funktionsnedsättningar är en nedsatt greppstyrka, vilket leder till att de har svårt att greppa och hålla kvar föremål, vilket i sin tur kan påverka deras livskvalitet negativt.

Den kraftförstärkande handsken Carbonhand ger patienter ett förbättrat grepp under användning. Hypotesen i studien är att långvarig användning av Carbonhand på den drabbade handen ger intensiv och uppgiftspecifik träning, vilket resulterar i förbättrad arm- och handfunktion även utan stöd av handsken. Det vill säga att användning av handsken har en så kallad rehabiliterande effekt. 

I den pågående iHand-studien som genomförs vid åtta olika kliniker i Nederländerna, har patienter, som levt med funktionsnedsättning i handen sedan i genomsnitt 10 år, fått använda Carbonhand under sex veckor för att sedan utvärdera effekten av handsken. När data från 49 deltagare har analyserats ses en förbättring i handstyrka med 27% direkt efter interventionsperioden. För att kunna påvisa en rehabiliterande effekt, har greppstyrkan också mätts fyra veckor efter att användandet av Carbonhand avslutats, även det med mycket goda resultat. Den kvarvarande förbättringen i greppstyrka är 24%.

Även Jebsen-Taylor Hand Function Test, en standardiserad bedömning av handfunktion, har använts för att bedöma hur pass väl deltagarna kan genomföra en simulering av dagliga aktiviteter. I detta test ombeds deltagarna genomföra sju olika uppgifter och i dessa bedömningar har deltagarna förbättrat sin funktion med 12%. 

”Att Carbonhand förbättrar greppfunktionen med 27% hos patienter som fått sin skada i genomsnitt för 10 år sedan är imponerande, det innebär stora möjligheter för tusentals patienter att återfå sin förlorade handfunktion och förbättra livskvaliteten avsevärt. Nu ser vi med stor spänning fram emot att en ny version av Carbonhand snart släpps på marknaden för att ytterligare förbättra situationen för dem som lever med nedsatt handfunktion.” -säger Petter Bäckgren, VD på Bioservo.

* Kottink AIR, Nikamp CDM, Buurke JH, Bos F, van der Sluis CK, van den Broek M, Onneweer B, Stolwijk-Swüste JM, Brink SM, Rietman JS, Prange-Lasonder GB. Six weeks use of a wearable soft-robotic glove during ADL: preliminary results of ongoing clinical study. International Federation of Societies for Surgery of the Hand and International Federation of Societies for Hand Therapy, IFSSH & IFSHT, London, 6-10 juni 2022. 

Den kliniska prövningen har genomförts inom ramen för iHand-projektet. Projektet har fått finansiering från Europeiska unionens forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020 enligt bidragsavtal nr 801945.

För mer information, vänligen kontakta
Petter Bäckgren, VD, Bioservo Technologies AB
Telefon: 08 – 21 17 10
[email protected] 

Mikael Wester, Marknadschef, Bioservo Technologies AB
Telefon: 08 – 21 17 10
[email protected]

Om Bioservo Technologies 
Bioservo Technologies AB (publ) är ett världsledande företag inom bärbara, muskelförstärkande system för människor som behöver extra styrka och uthållighet. Alla våra innovativa produkter och system är designade för att hålla människor starka, friska och effektiva.

Bolaget har en unik global position inom mjuka, aktiva exoskelett för handen, både för industriella tillämpningar som förbättrar arbetares hälsa och för förbättrad livskvalitet för personer med nedsatt muskelstyrka.

Bioservo Technologies grundades 2006 genom ett samarbete mellan forskare på Kungliga Tekniska Högskolan och läkare på Karolinska Sjukhuset i Stockholm. Bioservo Technologies är ett svenskt publikt aktiebolag med huvudkontor och verksamhet i Kista norr om Stockholm.

FNCA Sweden AB, +46(0)8-528 00 399 [email protected], är utsedd till bolagets Certified Adviser på Nasdaq First North Growth Market.

För mer information, vänligen besök www.bioservo.com

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.