Fördubbling i statsbidrag friluftslivet i regeringens höstbudget

| 13 september, 2021 | 0 kommentarer

Miljöminister Per Bolund (MP) har idag meddelat att regeringens budgetförslag för 2022–2024 innehåller en fördubbling av statsbidraget till friluftslivets organisationer. Ett mycket efterlängtat besked för Friluftsfrämjandet.

Sedan pandemin slog till har allmänheten i mycket hög grad sökt sig ut till naturen. Det har samtidigt inneburit ökade krav och förväntningar på de aktörer i samhället som organiserat friluftslivet, som stått helt utan pandemistöd. Nu meddelar regeringen en fördubbling av statsbidraget till friluftslivets organisationer i kommande budget.  

–Regeringens budgetförslag om en fördubbling av statsbidraget till friluftslivets organisationer är mycket välkommet. Vi vet att friluftslivet ökar respekten för naturen, har kraften att både förebygga och bryta psykisk ohälsa, och att det fungerar som arena för integration, säger Ahmed Al-Qassam, påverkansansvarig på Friluftsfrämjandet.

Budgetförslaget skulle enligt Friluftsfrämjandet innebära ökade möjligheter för ett mer jämlikt, inkluderande och hållbart friluftsliv samt ökad folkhälsa.

–Friluftslivet är en viktig aktivitet för många tonåringar eftersom det är helt fritt från tävlingsmoment. För att nå grupper som i lägre grad använder friluftslivet, som just tonåringar, individer med funktionsvariation, individer med icke-svensk bakgrund samt seniorer, behövs ytterligare satsningar, säger Ahmed Al-Qassam, påverkansansvarig på Friluftsfrämjandet och fortsätter:–Med ökade resurser kan vi också ännu tydligare stötta fler pedagoger och lärare inom förskola och skola i deras viktiga uppdrag att introducera barn till naturen och friluftslivet. Friluftsmålet ”Ett rikt friluftsliv i skolan” pekar åt fel håll trots att skolan är en unik plats som gör det möjligt för friluftslivet att verkligen nå alla barn, oavsett förkunskaper och tidigare relation till naturen.

Statsbidraget (inkl. organisationsbidrag och verksamhetsbidrag) till friluftslivets organisationer är 2021 cirka 48 miljoner kronor årligen (för över 1,6 miljoner medlemmar), vilket är mycket blygsamt i relation till andra sektorer inom civilsamhället. Regeringen föreslår nu ett tillskott på 50 miljoner kronor, från 48 till 98 miljoner kronor.

–Per Bolund (MP) och andra ministrar i regeringen har visat ett genuint intresse för friluftslivets styrkor och utmaningar. Det är nu viktigt att riksdagen och oppositionspartierna gemensamt tar ansvar och visar samma engagemang och förståelse när den behandlar regeringens förslag till budget, och därmed inte stoppar denna höjning av statsbidraget, säger Ahmed Al-Qassam, påverkansansvarig på Friluftsfrämjandet.

Kontakt
Kajsa Ljungberg, kommunikationsansvarig Friluftsfrämjandet, 08-4492270
[email protected]

Om Friluftsfrämjandet
Friluftsfrämjandet är en demokratisk, partipolitiskt och religiöst obunden, ideell organisation som genom friluftsliv verkar för folkhälsa, livsglädje och respekt för naturen. Med ca 110 000 medlemmar, 7000 ledare, 300 lokalavdelningar, verksamhet i 400 förskolor och skolor, och skidskola i 80 skidbackar är Friluftsfrämjandet Sveriges största friluftsorganisation.

www.friluftsframjandet.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *