Förgiftad av amalgam

| 12 september, 2019 | 0 kommentarer

Enorma mängder kvicksilverånga frigörs då tandläkare borrar i amalgam. Årligen blir många personer förgiftade med illamående, huvudvärk, värk i muskler, synrubbningar och extrem trötthet.

Amalgam består till hälften av kvicksilver som lätt frigörs vid upphettning. Så gott som alla personer över 65 år har amalgam i sina tänder och sett på hela vuxna befolkningen har hälften amalgam. Årligen förgiftas patienter till följd av tandläkares okunskap om riskerna. 

Tandläkare förstår i allmänhet inte riskerna och borrar bort amalgamfyllningar eller putsar på dem utan att skydda patienten. Det kan innebära kraftig kvicksilverexponering under flera minuter med ångor som går direkt till lungorna.

Kvicksilverånga i lungorna tas till 80 procent upp i blodet och sprids till olika organ. Personer med gentetiskt bra avgiftning klarar denna kraftiga kvicksilverdusch, men den som har dålig avgiftning ackumulerar kvicksilver. Årligen kontaktar flera personer Tandvårdsskadeförbundet på grund av förgiftning efter att tandläkaren borrat i fyllningen. 

En person berättade att hon var helt oskyddad under tiden då tandläkare borrade bort två amalgamfyllningar vilket tog flera minuter. Borren blev varm och måste bytas, vilket tyder på kraftig temperaturhöjning och därmed ökad utsöndring av kvicksilverånga. 

Dessutom slungas finfördelade amalgampartiklar in i kindslemhinnan då patienten är oskyddad. Kvicksilverånga kan komma att frigöras under lång tid från dessa inbäddade partiklar. Nanopartiklar av kvicksilver som bildas vid borrning är också ett stort arbetsmiljöproblem. 

Socialstyrelsen och arbetsmiljöverket behöver utarbeta anvisningar för hur arbete i amalgam ska gå till för att inte förgifta patienter och personal. Den lilla andel patienter som kontaktar Tandvårdsskadeförbundet på grund av förgiftning hos tandläkaren är endast toppen på ett isberg. 

Till artikel om nanopartiklar i arbetsmiljön
Till tidigare förgiftningsfall
Till ytterligare en fallbeskrivning

Nyligen kom ytterligare förgiftningsfall till Tf:s kännedom. Alla vill dock inte bli interjuade i media eller framträda med namn. Allför många blir helt i onödan sjuka av tandläkare okunskap om risker med amalgam och kvicksilver. 

Ann-Marie Lidmark
ordförande
[email protected]

Tel 070 7427957

Tandvårdsskadeförbundet (Tf) är medlem i Funktionsrätt Sverige och arbetar för bättre och hälsosammare tandvård. Medlemmarna har besvär av dentala material, rotfyllningar, tandlöshet eller andra problem som har sitt ursprung i tänderna.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *