Förslag om nytt tvistlösningsorgan i utredning om effektivare hyresförhandlingar

| 16 juli, 2021 | 0 kommentarer

Idag, 16 juli, remitteras hovrättsrådet Jan Josefssons utredning om effektivare förhandlingar.

– Vi tycker att det är bra att utredaren har lutat sig mot den existerande tvistlösningsmekanism som har funnit sedan 1950-talet mellan oss och Sveriges allmännytta som bygger på avtal mellan parterna, säger Marie Linder, förbundsordförande Hyresgästföreningen.

En motsvarighet till Hyresmarknadskommittén (HMK) har saknats på den privata sidan.

– Det viktiga arbetet handlar dock om att få de lokala förhandlingarna att fungera så bra som möjligt och att tvistlösningen bara ska behöva användas i undantagsfall, säger Marie Linder.

Utredningen föreslår att en skiljeman ska utses av hyresnämnden om parterna inte kommer överens om den årliga hyresjusteringen. Skiljemannen ska vara oberoende från parterna. Denne ska avgöra tvist om ändring av hyran med hänsyn till de årliga hyresändringarna, alltså inte pröva bruksvärdesfaktorerna.

Nationell pressjour 010-459 10 [email protected]

Hyresgästföreningen är en demokratisk medlemsorganisation för dagens och morgondagens hyresgäster. Vi är partipolitiskt obundna och har över en halv miljon hushåll som medlemmar. Det gör oss till en av Sveriges största folkrörelser och den främsta företrädaren för hyresgästerna.
Vårt uppdrag är allas rätt till en god bostad till rimlig kostnad. Dessutom ska alla hyresgäster garanteras ett boende med trygghet, inflytande och gemenskap.

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.