Fyra ikonviner från Guigal – Webblansering 9 juni

| 9 juni, 2022 | 0 kommentarer

La La La är inte vilken liten trall som helst utan en sång som lockar vinälskare världen över. Det handlar naturligtvis om Guigals legendariska trio av röda viner från Côte-Rôtie La Landonne, La Turque och La Mouline. Alla tre släpps nu i små upplagor i webblanseringen den 9 juni. I sällskapet finns ytterligare en vinikon – det röda topprankade Hermitagevinet Ex Voto. Alla i den förträffliga årgången 2018.

Ikonviner frn Guigal

Farfar Etienne startade firman, pappa Marcel gjorde den legendarisk och räddade vingårdarna i Côte-Rôtie från att rivas upp till förmån för husbyggande och sonen Philippe som idag leder företaget har lyft vinmakandet till helt nya höjder.

Ingen vinegendom har erövrat fler 100-poängare för sina viner och inget enskilt vin har fått full pott fler gånger än La Mouline. Årgången 2018 har resulterat i fantastiska viner i norra Rhône, intensiva och smakrika men med perfekt balans. Gemensamt för alla fyra är att de är skapade av vinmakaren Philippe Guigal, samt genomgått traditionell vinifiering och sedan lagrats 42 månader på nya franska ekfat – samt att de är extremt lagringsdugliga.

– Jag har provat 40 årgångar av dessa viner. Det här är en av de tre bästa. Strålande frukt och balans, bra tanniner, syra och mycket lång eftersmak. 2018 kan man dricka relativt unga med rätt typ av mat men de kan lagras i 50 år också, säger ClaeLindquist, Director of Fine Wines på Wine Affair. 

Guigal Côte-Rôtie La Landonne 2018
Nr 92627 | 3695 kr | 750 ml | 90 flaskor
Vingården La Landonne låg i träda i mitten av 1970-talet, men när farfar Etienne hörde att sonen Marcel och hans fru väntade barn lät han plantera nya Syrahrankor till barnbarnet Philippes ära. ”Det här din vingård”, sa han till den lille när de vandrade hand i hand genom odlingarna några år senare. La Landonne är druvren Syrah och betraktas som det kraftigaste av de tre vinerna.

Ursprung Côte-Rôtie
Druvor Syrah 100%
Karaktär Vinet bjuder på en doft av mörk frukt, lakrits, orientaliska kryddor och rostade fat. Smaken är intensiv och komplex med tydlig tanninstruktur. Rikt och koncentrerat och byggt för lång lagring.

Guigal Côte-Rôtie La Mouline 2018
Nr 90047 | 3695 kr | 750 ml | 90 flaskor
La Mouline kan med stolthet kalla sig ”Världens bästa vin” efter att ha belönats med fler 100-poängare av vingurun Robert Parker ön något annat vin. Det betraktas som det mest feminina av de tre, med sin lite högre inblandning av vitvinsdruvan Viognier. Vinstockarna är omkring 75 år gamla vilket ger mycket koncentrerade druvor av högsta kvalitet.

Ursprung Côte-Rôtie
Druvor Syrah 89%, Viognier 11%
Karaktär Vinet har stor, elegant doft av viol och mörka bär. Smakrikt och välbalanserat med inslag av björnbär, anis, svartpeppar och fat.

Guigal Côte-Rôtie La Turque 2018
Nr 90663 | 3695 kr | 750 ml | 90 flaskor
La Turque är ett vin som hamnar mitt emellan den mörkt kraftfulla La Landonne och den lite mer feminina La Mouline. Snittåldern på rankorna är 25 år, jordmånen är kalkrik och har inslag av lera med järnoxid och vingården är mycket brant. La Turque är yngst av de tre och kom med sin första årgång 1985.

Ursprung Côte-Rôtie
Druvor Syrah 93%, Viognier 7%
Karaktär Smakrikt, elegant och komplext vin med koncentrerad mörk frukt med inslag av mörka plommon, anis, svart te, kryddor och fat.

Ex Voto – uppfyller ett löfte
Ex Voto är latin och betyder ungefär att ge en gåva som tack för ett uppfyllt löfte. Jämför med ordet votivskepp, en gåva sjömän gav när de räddats i nöd. Det gudomliga löftet bakom Ex Voto är kanske bönen om en exceptionell årgång, och gåvan är då själva vinet. Ex Voto görs nämligen bara i utomordentliga årgångar och 2018 är definitivt en av dem. Druvorna kommer från fem olika små odlingslotter där åldern på rankorna varierar från 40 till 90 år.

Guigal Ermitage Ex Voto 2018
Nr 92830 | 3350 kr | 750 ml | 60 flaskor
Ursprung Hermitage
Druvor Syrah 100%
Karaktär Färgen är djupt röd och doften är rik med inslag av mörka bär, läder, lakrits, kaffe och orientaliska kryddor. Ett rikt och komplext vin i elegant stil som tydligt speglar sitt ursprung.

För mer information, kontakta:
Claes Lindquist, Director of Fine Wines på Wine Affair
Mail: [email protected]
Mobil: +46 (0)705851867

Om Wine Affair Scandinavia AB
Vinimportören Wine Affair startades 2019 av Stefan Stjärnström som tillsammans med kollegan Claes Lindquist är två av Sveriges mest erfarna och framgångsrika vinentreprenörer. Företaget arbetar med försäljning av kvalitetsviner till Systembolaget och restauranger och besitter stor kunskap om Fine Wines. I portföljen finns över 50 producenter representerade från stora delar av vinvärlden. Här finns allt ifrån världsberömda kvalitetsproducenter, storsäljande volymviner och välkända varumärken men även nischade spetsprodukter. Verksamheten drivs från huvudkontoret i Stockholm.

www.wineaffair.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.