Getinges system GUIDE får prestigefyllt designpris

| 6 maj, 2022 | 0 kommentarer

Getinge har tilldelats det prestigefyllda IF Design Award för GUIDE – ett nytt system för att få Getinges maskiner i akutvårdsmiljöer med olika gränssnitt att se ut, kännas och bete sig på samma sätt. Möt några medlemmar i teamet bakom lösningen som gör det möjligt för personal inom vården att fokusera mindre på utrustningen och mer på patienterna.

IF Design Award instiftades 1954 och har sedan dess kommit att betraktas som ett av de viktigaste designpriserna i världen – och Getinges system GUIDE valdes ut som en av vinnarna bland nästan 11 000 bidrag från 57 olika länder i årets tävling.

– Priset är ett resultat av tvärfunktionellt samarbete, säger Viktor Sandkvist som arbetar med produkt- och interaktionsdesign på Getinge. En design som skapar en smidigare interaktion mellan användaren, programvaran och alla mekaniska funktioner kräver ett systematiskt tillvägagångssätt i hela organisationen, och utvecklingen av GUIDE har involverat en mängd olika kompetenser, från formgivare och produktteam till våra kliniska experter.

GUIDE är utformat för akutvårdsmiljöer där vårdpersonal arbetar med ett stigande antal avancerade enheter. Systemet bygger på antagandet att om alla Getinge-enheter som används på intensivvårdsavdelningar och i operationssalar ser ut, känns och beter sig på samma sätt blir det lättare för vårdpersonalen att lära sig att använda dem.

– Det kanske låter som en självklarhet. Utmaningen är dock allt annat än enkel eftersom varje befintligt användargränssnitt har en lång historia och är mycket specialiserat för just den behandling som enheten erbjuder. Dessutom måste krav och föreskrifter uppfyllas, säger Mattias Rodehed, visuell formgivare på Getinge.

Per-Magnus Holtmo, som arbetar med programvaruutveckling, fortsätter:

– För att tackla den här utmaningen skapade vi ett system som är flexibelt i sin funktionalitet samtidigt som det är intuitivt och konsekvent när det gäller interaktion och utseende. Det handlar inte om att ta bort någonting, utan om att skapa ordning i komplexiteten och leverera samma omfattande information på ett tydligare sätt.

Maskinvaran och programvaran har utformats tillsammans för att skapa en komplett verktygslåda med tre fysiska pekskärmar (13, 15 och 18 tum) med samma interna maskinvara och ett omfattande system för användargränssnittet med riktlinjer och kodade komponenter.

– Stora knappar och kontroller minskar risken för oavsiktliga tryck på intilliggande knappar. Detta är särskilt viktigt i omgivningar med många distraherande faktorer, säger Mattias. Visuella signaler hjälper användarna att förutse interaktionen innan de rör vid skärmen, och komponenter med liknande funktioner ser ut och beter sig på samma sätt. Det här leder till färre överraskningar och en förutsägbar och lugn användarupplevelse.

Viktor förklarar vidare:

– Läkare i våra fältförsök har uttryckt att de uppskattar en konsekvent design som gör deras arbete enklare. Lösningar som minskar den kognitiva belastningen i miljöer där upp till fyra enheter kan användas samtidigt förbättrar också patientsäkerheten.

Den första produkten med GUIDE-systemet förbereds just nu för lansering – en lansering som kommer att bana väg för en effektiv design- och utvecklingsprocess inom Getinge.

– Framöver kan all vår ackumulerade utvecklingskraft fokuseras på att förfina ett enda system. En annan stor fördel är att produkter med GUIDE kan uppdateras med nya generationer programvara över tid om det är fördelaktigt för användaren, förklarar Per-Magnus. 

Läs mer om IF Design Award >>>

Mediakontakt:

Anna Appelqvist, VP Corporate Communications
Tel.: +46 (0)10-335 5906
E-post: [email protected]

Om Getinge

Fast övertygade om att alla människor och alla samhällen bör ha tillgång till bästa möjliga vård förser Getinge sjukhus och institutioner verksamma inom Life Science-området med produkter och lösningar vars syfte är att förbättra kliniska resultat och optimera arbetsrutiner. Bland annat erbjuder företaget produkter och lösningar för intensivvård, kardiovaskulära procedurer, operationssalar, sterilgodshantering och Life Science. Getinge har över 10 000 medarbetare världen över och företagets produkter säljs i över 135 länder.

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.