Connect with us

Marknadsnyheter

Handelsbanken: Stark återhämtning men långt ifrån överhettning

Published

on

Minskade restriktioner bidrog till att återhämtningen i Sverige tog ny fart under sommaren med ökad konsumtion. Bostadspriserna är stabila och exportindustrins orderböcker välfyllda. Sammantaget bäddar det för en stark återhämtning.

”Vi räknar med att BNP i början av nästa år är tillbaka på den trend som gällde före pandemins utbrott”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.

Samtidigt är svensk ekonomi långt ifrån överhettad. Arbetslösheten är fortsatt hög och kostnadstrycket är dämpat.

”Därför ser vi framför oss att Riksbanken håller kursen och lämnar räntan oförändrad åtminstone till och med 2023”, säger Christina Nyman.

Världsekonomin fortsätter att återhämta sig

Lättande pandemirestriktioner, snabb BNP-tillväxt och en starkare arbetsmarknad präglar världsmarknaden. Om vaccinationsutrullningen fortsätter att överraska positivt i större delar av världen möjliggör det lättnader av restriktionerna och ökat förtroendet hos hushåll och företag – vilket därmed skulle driva på BNP-tillväxten ytterligare.

Men det finns också en risk att nya virusvarianter leder till ekonomiska bakslag, särskilt i länder med låg eller ojämn vaccinationstäckning, som USA.

Stark tjänstesektor

”Men trots den snabba ökningen av Covid-19-fall räknar vi med en fortsatt återhämtning, där tjänstesektorn allt mer tar över stafettpinnen från industrin, och en starkare arbetsmarknad”, säger Christina Nyman.

Under våren uppstod en utbudsbrist på flera viktiga insatsvaror vilket ledde till stora prishöjningar och rekordlånga leveranstider.

”Även om vi ser tidiga tecken på att flaskhalsarna börjar lossna bedömer vi att det är en lång väg kvar innan de globala leverantörskedjorna är helt återställda, vilket hämmar tillverkningsindustrins tillväxt och ger ett temporärt högre kostnadstryck”, säger Christina Nyman.

Drivkrafterna för en varaktigt högre inflation saknas fortfarande, men centralbankerna sneglar mot en sorti för krispolitiken. Tillsammans med fortsatt finanspolitiskt stöd, förblir ändå den ekonomisk-politiska inriktningen expansiv i flera år framöver.

De svenska hushållen har som helhet en stark ekonomi

Sparandet är rekordhögt och hushållens inkomster väntas öka i god takt 2021–2023 när arbetsmarknadsläget förbättras. I kombination med ett uppdämt konsumtionsbehov av vissa tjänster och varor, såsom nöjen, resor och kläder, talar det för en stark konsumtionsökning det kommande året. Finanspolitiken skiftar nu från ”livsuppehållande” åtgärder till återstartspolitik.

”Vi räknar med en expansiv valbudget för nästa år, med bland annat mer pengar till välfärden, hushållen och offentliga investeringar”, säger Christina Nyman.

Stabila bostadspriser

Handelsbankens ekonomer bedömer att bostadsbyggandet ligger kvar på en historiskt sett hög nivå de kommande åren.

Under loppet av 2022 är prognosen att bostadspriserna ökar med nära 5 procent. Exportindustrins orderböcker är välfyllda och även den höga orderingången borgar för en fortsatt god exporttillväxt.

”Sammantaget bäddar det för en stark återhämtning. Vi räknar med att BNP i början av nästa år är tillbaka på den trend som gällde före pandemins utbrott”, säger Christina Nyman.

Lönsamma företag

Andelen företag som upplever en brist på arbetskraft har ökat relativt snabbt inom både tillverkningsindustrin och tjänstesektorn.

”Vår tolkning är att företagen inte riktigt hinner med att anställa i samma takt som efterfrågan ökar, snarare än att det skulle vara ett tecken på en generell brist på arbetskraft på den svenska arbetsmarknaden”, säger Christina Nyman.

Även Sverige påverkas av de globala leveransproblemen och det finns förväntningar i producentled och detaljhandel om prishöjningar. Företagen har dock en god lönsamhet, vilket minskar behovet av att föra kostnadsökningar i producentledet vidare till konsumentledet.

”Det är svårt att se att vi skulle få ett varaktigt högre inflationstryck utan att lönetrycket ökar markant. Sammantaget bedömer vi att inflationen exklusive energi kommer att vara omkring 1,5 procent de kommande åren”, säger Christina Nyman.

Fortsatt nollränta

Handelsbankens prognos är att Riksbanken håller kvar reporäntan på noll procent under hela prognosperioden.

”Det skulle krävas mycket för att Riksbanken ska sänka eller höja räntan de närmaste åren”, säger Christina Nyman.

Ny finanspolitik kan minska klyftorna

Pandemin har förvärrat redan existerande klyftor och kraftfulla strukturella trender, som digitalisering och en mer global arbetsmarknad, kommer sannolikt att fortsatt gynna högutbildade arbetstagare i utvecklade länder. Ojämlikhet har dock kommit högre upp på den politiska agendan. ”Samtidigt kan regeringars nya syn på finanspolitiska stimulanser och riskerna med en hög statsskuld bidra till både minskad ojämlikhet och högre tillväxt i efterdyningarna av pandemin, utan att statsskulden blir högre” säger Christina Nyman.

För ytterligare information kontakta:
Christina Nyman, chefsekonom, +46 8 701 51 58, +46 70 778 77 65
Joel Holm, presstalesman, +46 73 058 30 21

För hela rapporten på svenska se Konjunkturprognos och på engelska Global Macro ForecastFör mer information om Handelsbanken hänvisas till: www.handelsbanken.com

Continue Reading

Marknadsnyheter

Nya utmärkelser till Garantum

Published

on

By

När Europas främsta aktörer inom strukturerade produkter nyligen samlades i London för den 21: a upplagan av SRP Europe Awards tog Garantum hem priserna ”Best Performance Sweden” och ”Best Distributor Sweden”. Dessutom var Garantum som enda svenska aktör nominerad till bästa distributör av kapitalskyddade produkter i Europa. Mats Eriksson och Caroline Wasing från Garantum var på plats i London för att ta emot priserna.

Att uppmärksammas för våra placeringar är glädjande. I år fick vi nöja oss med utmärkelserna ”Bästa distributör i Sverige” och ”Bäst avkastning i Sverige”. På europeisk nivå blev vi återigen nominerade till pris för våra kapitalskyddade placeringar, men i år var konkurrensen för hård. I slutändan är det ändå som vi alltid brukar säga i dessa sammanhang; skapandet av mervärden och avkastning till investerarna är viktigast, säger Mats Eriksson, ansvarig för Investment Solutions på Garantum
 

Stark tillväxt i Europa
Intresset för strukturerade produkter växer i Europa. Under 2023 låg tillväxttakten på 34 procent med en totalvolym på 180 miljarder USD. En trend som Caroline tror att vi även kommer få se i Sverige kommande år.

– Vi ser att investeringar i strukturerade produkter ökar i Europa. I takt med att fler investerare får upp ögonen för de fördelar strukturerade produkter tillför en portfölj hoppas vi se ett ökat intresse även i Sverige, särskilt i kapitalskyddade produkter med de villkor vi idag kan erbjuda tack vare det högre ränteläget. Strukturerade produkter är mer självklara i en investeringsportfölj i andra länder i Europa och USA, säger Caroline Wasing, Investment Solutions på Garantum.  

Nya siffror klara
Garantum är en av de största arrangörerna av strukturerade produkter i Norden och har sedan 2005 arrangerat över 5 000 placeringar. Nya siffror på historisk avkastning visar en genomsnittlig årlig avkastning på 7,8 procent för samtliga placeringar som avslutats fram till och med 2023 vilket är i linje med stockholmsbörsen. Avkastningen är oftast kopplad till utvecklingen i en underliggande tillgång som exempelvis aktier, fonder, krediter, råvaror eller valutor. Bland produkterna finns en stor bredd i inriktning och risknivå.  

– Skillnaderna i utveckling mellan produkttyperna är ganska stora men gemensamt är att de flesta placeringarna har någon typ av riskskydd. Precis som med andra tillgångsslag är det viktigt att sprida risk och bygga portföljer med flera olika produkter och anpassa risk efter personliga preferenser och förutsättningar, fortsätter Caroline.

Hög kundnöjdhet
Fundamentet i Garantums erbjudande är individanpassad förmögenhetsrådgivning och strukturerade produkter är en viktig pusselbit tillsammans med fonder, aktiehandel och diskretionära förvaltningstjänster. När många aktörer minskar personlig service och hänvisar allt fler till färdiga lösningar går Garantum åt motsatt håll och fokuserar på personliga möten och skräddarsydda portföljer.

– Vi lägger stor vikt vid att utveckla strukturerade produkter efter kundbehov och marknadsförutsättningar för att kunna erbjuda rätt placeringar vid rätt tillfällen. Egenskaperna strukturerade produkter tillför en bred portfölj kan vara svåra att få till med enbart traditionella sparprodukter, avslutar Mats Eriksson.

Patrick Bejerskog
Mediakontakt
patrick.bejerskog@garantum.se

Garantum erbjuder individanpassade investeringslösningar. Via en fintechplattform skräddarsydd för individanpassad rådgivning erbjuds Private banking, utvalda fonder, strukturerade produkter, diskretionär förvaltning, aktiehandel, analyser och rådgivning lokalt nära kunden. I Garantumkoncernen ingår även fondbolaget Aktie-Ansvar. www.garantum.se | www.aktieansvar.se

Continue Reading

Marknadsnyheter

Inbjudan till presentation av Projektengagemangs Q1-rapport 2024

Published

on

By

Teknik- och arkitektkoncernen Projektengagemang Sweden AB (publ) offentliggör delårsrapporten för det första kvartalet 2024 torsdagen den 25 april.

Klockan 09:00 samma dag hålls en webbsändning där Liselotte Haglind, tf VD och Koncernchef presenterar rapporten. Presentationen hålls på svenska och det finns möjlighet att ställa frågor.

Länk och presentation till webbsändning:
Länk och presentationsmaterialet kommer att finnas tillgängligt på Projektengagemangs hemsida cirka en timme innan telefonkonferensen börjar:

https://ir.pe.se/ir/finansiella-rapporter/

För mer information, vänligen kontakta:
Teresia Nielsen, Kommunikationschef
+46 10-516 05 89
E-post: teresia.nielsen@pe.se

Om Projektengagemang
Projektengagemang är en av Sveriges ledande konsultkoncerner med fokus på byggnader och deras närmiljö. Den operativa verksamheten bedrivs i dotterbolaget PE Teknik & Arkitektur som årligen omsätter cirka en miljard kronor. Som samhällsbyggare skapar PE Teknik & Arkitektur innovativa och hållbara lösningar som bidrar till att utveckla och förnya samhället. Läs mer på pe.se/ir.

Continue Reading

Marknadsnyheter

Södertälje kan bli årets stadskärna 2024!

Published

on

By

Södertälje är finalist till utmärkelsen Årets Stadskärna 2024. Vinnaren utses den 21 maj. Utmärkelsen går till den stad som gjort störst förflyttning i sin förnyelse av centrum genom samarbete mellan privata och offentliga aktörer

Kampen om utmärkelsen står mellan finalisterna Södertälje och Hudiksvall. Södertälje var även finalist 2023 men nådde inte hela vägen fram. Årets ansökan har uppdaterats med insatser, projekt, samverkan och aktiviteter som genomförts under föregående år. Exempelvis mötesplatser som vuxit fram och utvecklats, nya uteserveringar på Stora Torget, en ny park i Kvarnlunden, utebio vid Maren, Mötesplats Södertälje och Södertäljefestivalen.

– Att Södertälje nomineras till Årets stadskärna i år igen är väldigt roligt. Vi har en fin stadskärna som om ett par år kommer vara ännu finare när Slussholmen och Maren har byggts färdigt och Lunakvarteret ska börja få sin nya utformning. Det blir ett ordentligt lyft för staden och vi är många som ser fram emot det, säger Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande i Södertälje.

Utmärkelsen Årets Stadskärna tilldelas en stad i Sverige som på ett framgångsrikt sätt utvecklat stadskärnan genom tydliga mål och god samverkan mellan privata och offentliga aktörer. Nomineringar och vinnare utnämns av organisationen Svenska Stadskärnor.

– Vi är väldigt stolta över att Södertälje nomineras igen. Det bevisar att Södertälje når ut och det finns ett nationellt intresse kring vår resa. Det känns roligt och vi är tacksamma för de goda samarbeten vi lyckats hitta i utvecklingen av vår stadskärna. Vi är ett starkt team, säger Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City.

Södertälje har under flera år förberett sig för utmärkelsen. Ansökan genomförs i samarbete mellan Södertälje City, kommunen, fastighetsägarna och näringsidkarna.

– Nomineringen är ett kvitto på att vi jobbar rätt. Jag ser samverkan som framgångsfaktorn bakom den positiva utveckling och förändring som sker i Södertälje. Det pågår en omdaning nu i stadskärnor över hela landet, så även i Södertälje. Vi ser en ny stadskärna växa fram, bland annat med nya mötesplatser, vilket känns väldigt positivt, säger Jonas Karlsson, näringslivschef Södertälje kommun.

Vinnaren presenteras den 21 maj i Malmö under Svenska Stadskärnors Årskonferens.

Fakta: Årets Stadskärna

Utmärkelsen delas ut till den svenska stad eller ort som under de närmast föregående åren gjort störst framsteg i sin förnyelse av centrum, genom samarbete mellan både privata och offentliga aktörer. Med framsteg menas att det finns ett flertal mätbara resultat av stadskärnans utveckling. Utmärkelsen är tänkt att inspirera stadens intressenter att arbeta med utveckling av stadskärnan och de tre städer som nomineras blir förebilder för alla andra städer och orter.

För mer information:

Jonas Karlsson, näringslivschef, Södertälje kommun, telefon: 08-523 041 43, e-post: jonas.karlsson@sodertalje.se

Aljoša Lagumdžija, VD, Södertälje City, telefon: 070-776 31 62, e-post: aljosa@sodertaljecity.se   

Åsa Zazi, pressansvarig Södertälje kommun, telefon: 08-523 066 03, e-post: asa.zazi@sodertalje.se

Continue Reading

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.