Här är de nominerade till Barnradions bokpris 2022

| 14 juni, 2022 | 0 kommentarer

För sjunde året i rad arrangeras bokpriset där det är barnen själva som utser årets bästa barnbok för 9-12-åringar. Bland ett hundratal titlar har nu fem böcker blivit nominerade till årets upplaga av Barnradions bokpris. I år består juryn av femteklassare från Bagarmossens skola i Stockholm som nu har i uppdrag att läsa och tillsammans diskutera böckerna. Vinnaren utses på läslovet, november, 2022.


Sonja El-khoury, Tage Kihlbaum Rosell, Jurre Van Noor, Lova Tunberg och Linn Barraza Bondeson är årets jury. Här tillsammans med programledare Manuel Cubas. Foto: Alexander Donka.

–   Vi har en salig blandning av teman bland årets nomineringar, alltifrån storslagna äventyr med inslag av skandinavisk mytologi, oväntad vänskap, skräck och ofrivillig syskonlöshet. Det ser ut som om vi kommer att ha spännande diskussioner om innehållen. Det är en ynnest att få jobba så nära barnen och höra deras synpunkter, säger Manuel Cubas, programledare för Barnradions bokpris.

De nominerade böckerna är:

En äkta ljugis av Ingrid Olsson, Rabén & Sjögren
Att vara skilsmässobarn kan vara svårt. Elias tycker mycket om mammas nya kille. Elias pappa tycker inte om att mamma har en ny kille. Lösningen på problemet är att ljuga om allt. Då blir väl alla glada. En bok som ljuger och berör. 

Älgkungen av Maria Hellbom, Bonnier Carlsen
Vem är hon? Kockens flickvän som kan stoppa tiden. Spänningen tätnar när Klara följer de runlika tecknen som plötsligt blir synliga för henne här och var. Hon behöver hjälp av sin bästa vän-Älgkungen. Ett spännande deckaräventyr i de norrländska skogarna. Det är en suggestiv berättelse om vad som kan hända till följd av klimatförändringar och ofrivillig syskonlöshet.

Ingen kommer levande härifrån av Gustav Boman, Rabén &Sjögren
Hur skulle du reagera om det föll ut ett svartnat finger ur din rektors ficka? Rysningar och skratt blandas på Bödelhögens högstadium där Krampus vandrar genom korridorerna med trä-Hitler vid sin sida.  

Veras krig av Katarina Kuick, Alfabeta
Vera är alltid hungrig, hon fryser och har ont i magen. Mamma får bara med sig en brödskiva om dagen från jobbet. Ska kriget aldrig ta slut? Vera är tio år gammal när tyskarna omringar hennes hemstad, Leningrad. En rak och träffande beskrivning av ett krig sett ur en tioårings perspektiv. 

Alba och landet bortom av Mårten Gisby och Henrik Johansson, Bonnier Carlsen
En hustomte leder Alba från vår vanliga värld till vanernas rike, där hennes pappa är en ifrågasatt kung. Alba bär på en stor hemlighet. Finns det någon i riket hon kan lita på? Kan hon ens lita på sin egen far? En trollbindande berättelse fylld av action och spänning där läsaren dras in i en värld då verklighet möter nordisk mytologi. 

Om Barnradions bokpris
Barnradions bokpris är Barnradion Sveriges Radios och UR (Utbildningsradions) pris för årets bästa svenska barnbok för 9-12-åringar. Det är ett unikt pris där en barnjury läser och bedömer fem nominerade böcker. Prissumman är 30 000 kr.

Så här väljs de nominerade böckerna ut
Bokförlag och författare har fått nominera svenska barnböcker för 9-12-åringar utgivna mellan juni 2021 och juni 2022. Dessa 100-tal böcker läses sedan av en urvalsgrupp bestående av tidigare läsambassadören Anne-Marie Körling, bibliotekarierna Elisabeth Niskikari och Peter Johansson, bokbloggaren Agnes Lindholm samt fjärde- och femteklassare på Möllevångsskolan i Malmö.

När de enats om fem nominerade finalböcker är det barnjuryns tur att läsa, diskutera och välja vinnaren av Barnradions bokpris 2022!

Barnradions bokpris sänds under läslovet, vecka 44. Programmen kommer även att finnas som podd i appen Sveriges Radio Play, i UR Play och sverigesradio.se/barnradion.

Högupplösta pressbilder
Barnradions bokpris, nominerade böcker 2022 och årets jury. Foto: Alexander Donka

https://sverigesradio.bildbank.nu/sv/delad/mxo8izp4lf

För mer information, vänligen kontakta:
Manuel Cubas, programledare Barnradions bokpris 
[email protected] 
076 339 12 71

Ebba Beck-Friis, kommunikationsansvarig Barnradion
[email protected]

070 828 02 21

Karoline Malitzki, pressansvarig UR
[email protected]
070 839 94 92

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.