Har du en godkänd kamin? Så här enkelt kollar du!

| 17 november, 2017 | 0 kommentarer

fr, nov 17, 2017 08:32 CET

Snart införs hårdare krav på braskaminernas utsläpp, precis som i våra grannländer. I Norge får det inte säljas kaminer utan rätt teknik och i Tyskland plomberas gamla kaminer av sotaren.

Från årsskiftet 2018 blir det enklare för konsumenten att välja en miljösmart braskamin. Då kommer kaminernas energieffektivitetsklass att anges, från skalan från G till A++, samma märkning som gäller för vitvaror.

Senast inom fem år ska kraven höjas även i Sverige, då ska alla nya braskaminer som säljs uppnå kraven på rätt verkningsgrad och utsläpp.

Hur vet du om din befintliga kamin är en miljöbov?

Stephan Peterson är sakkunnig vid Eldabutiken, Sveriges största brasvärmekedja med butiker från Luleå i norr till Vellinge i söder, och tipsar om hur du enkelt undersöker det hemma:

– I gamla eldstäder tillförs förbränningsluft bara på ett ställe, oftast under eldhärden. I moderna eldstäder som nyttjar den så kallade Clean Burning-tekniken tillförs i stället förbränningsluft på två eller tre olika punkter i eldstaden. Systemet förbättrar förbränningen avsevärt och genererar extremt låga föroreningsnivåer samtidigt som det bidrar till att glasen runt eldstaden hålls rena från sotpartiklar.

– För att undersöka om du har en braskamin med den här tekniken ska det finnas små hål i eldstadens rygg eller tak. De här hålen tillför syre i ett senare skede av förbränningen och hjälper till att förbränna rökgaser och oönskade partiklar, säger Stephan Peterson.

Har du en godkänd kamin? Så här enkelt kollar du!

  • Om din kamin använder CB-teknik ska det finnas små hål i taket eller ryggen på kaminen så att syre tillförs senare under förbränningen.
  • Från och med årsskiftet 2018 kommer kaminer energieffektivitetsklassas på samma sätt som vitvaror, från G till A++, vilket gör det lätt för dig som konsument att välja en energieffektiv braskamin när du köper nytt. 

Kontakt

Stephan Peterson, sakkunnig Eldabutiken

[email protected]

Eldabutiken
är en sammanslutning av handlare, specialiserade inom brasvärme. Alla som arbetar i våra butiker har mångårig erfarenhet av miljöriktig vedeldning. Tillsammans bildar vi ett nationellt centrum för brasvärme där du som kund får kvalificerad hjälp. Från planering till färdig installation.
eldabutiken.se

Taggar:

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *