Hjälten Fia är årets blodgivarhund

| 14 juni, 2022 | 0 kommentarer

För tredje året i rad har AniCura utsett Årets blodgivarhund. Hundar över hela Sverige har nominerats och på den internationella blodgivardagen utsågs den åttaåriga Cane corso tiken Fia till vinnare. Fia har i sju års tid hjälpt till att rädda livet på sina fyrbenta vänner.

En blodtransfusion kan vara en livsavgörande faktor för en skadad hund. Blodgivarhundar är därför viktiga och det behövs ännu fler hundar som kan hjälpa till att rädda liv. Enligt en undersökning från YouGov som genomfördes förra året känner bara drygt var fjärde hundägare till att även hundar kan donera blod. AniCura vill därför uppmärksamma hundägare på blodgivning och hur viktig den är för svensk djursjukvård.

– Det är så roligt att Fia vann och jag är såklart jättestolt över henne. Fia har alltid haft en positiv inställning till sitt livsviktiga jobb. Hon började som blodgivarhund redan vid ett års ålder och har sedan dess hunnit donera blod hela 19 gånger, säger matte Maria Eriksson.

Vinnaren har utsetts av en jury som utgått från flera kriterier.

– Det har varit tuff konkurrens även i år, då vi haft många starka kandidater. Fias långa erfarenhet har vägt tungt. Tack vare henne har vi lyckats rädda livet på 15 hundar, vilket gör henne till en verklig förebild. Utan Fia och alla andra blodgivande hundar hade vi aldrig kunnat rädda så många liv som vi gjort. Vi hoppas att hon inspirerar andra hundägare att låta sina hundar bli blodgivare, säger Sandra Douglas, Juryordförande och chefsveterinär på AniCura.

Juryns motivering: Som blodgivare under sju års tid har Fia gjort en enorm hjälteinsats för andra hundar. Med hjälp av Fias bidrag har åtskilliga hundliv kunnat räddas. Fia har donerat blod hela 19 gånger och hon har alltid skött det med bravur och som en riktig stjärna.

Med sitt långa och trogna engagemang som blodgivarhund är hon en given vinnare.

Om Årets Blodgivarhund
Årets Blodgivarhund är ett initiativ av AniCura för att uppmärksamma de hundar som idag lämnar blod och räddar liv, men också för att inspirera andra hundägare att låta sina hundar lämna blod.

Vinnaren har utsetts av juryn, som består av:
Sandra Douglas, chefsveterinär på AniCura
Helena Skarp, chef för avel och hälsa på Svenska Kennelklubbens Kansli (SKK)
Tove Särkinen, veterinär, redaktions- & kommunikationsansvarig på Sveriges Veterinärförbund (SVF)
Kenth Svartberg, utbildare och forskare inom etologi

Prisutdelning
Priset delas ut 15 juni klockan 13.00 vid AniCura Läckeby Djursjukhus, Adress: Örntorp 201, Läckeby.

Om undersökningen
Undersökningen är genomförd av opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov på uppdrag av AniCura. Under perioden 26 april – 2 maj 2021 har sammanlagt 2007 intervjuer via internet genomförts med män och kvinnor 18 år och äldre i Sverige, varav 828 äger katt och/eller hund. Data vägdes utifrån kriterierna kön, ålder och region mot bakgrund av en modell från Statistiska Centralbyrån, så att resultatet är representativt för befolkningen i förhållande till det totala antalet personer som har deltagit i undersökningen.

       Kan din hund bli blodgivare? Dessa kriterier behöver uppfyllas:

  • Hunden måste väga över 25 kilo.
  • Börja gärna så tidigt som möjligt, från cirka 1 års ålder kan hunden få börja lämna blod. Eftersom det är en process att antas som blodgivare vill de flesta djursjukhus att hunden inte är äldre än 4 år då den börjar lämna blod. Vanligtvis ”pensioneras” hundarna som blodgivare när de är ungefär 8 år gamla.
  • Hunden måste vara vaccinerad och avmaskad.
  • Blodtappningen tar ungefär 5–7 minuter, så det är viktigt att hunden kan ligga stilla under den tiden.
  • Hunden ska helst inte vara avsedd för avel. Rådgör med din veterinär om vad som gäller.
  • Blodgivaren får inte ha tagit emot en blodtransfusion själv.
  • Restriktioner för utlandsvistelse kan förekomma. Olika länder har olika sjukdomspanoraman och det finns sjukdomar i andra länder som är svåra att testa för och vilka kan spridas genom en blodtransfusion. Det är viktigt att man kan säkerställa att hunden är helt frisk.

För mer information:
Rebecca Bengtsson, djurvårdare och sköterska på AniCura Läckeby Djursjukhus
Tel: 0480–42 97 00
Mejl: [email protected]

Karin Dileo
Kommunikationsansvarig AniCura Sverige
Tel: 0708–16 42 40
E-post:
[email protected]

Om AniCura
AniCura är en familj av framstående djursjukhus och djurkliniker specialiserade på sällskapsdjur. Företaget föddes ur idén att med gemensamma resurser skapa en bättre djursjukvård och grundades 2011 som den första sammanslagningen av djursjukhus i Norden.

Idag är AniCura en förebild inom avancerad djursjukvård och en uppskattad partner till djurägare och remitterande veterinärer i Europa.

Inom AniCura erbjuds ett stort utbud av medicinska och kirurgiska tjänster. Detta innefattar alltifrån förebyggande vård och bassjukvård, till avancerad diagnostik, invärtesmedicin, intensivvård, kirurgi och ortopedi. AniCura erbjuder även rehabilitering, sjukgymnastik och kostrådgivning samt utvald djurmat och vårdprodukter.

AniCura erbjuder modern och högkvalitativ djursjukvård på 450 orter i Europa och skapar trygghet för djurägare genom hög tillgänglighet och patientsäkerhet. Företagets 11 000 passionerade medarbetare tar varje år hand om fler än 3,6 miljoner patienter. AniCura är en erkänd utbildnings- och remissinstans.

Sedan 2018 är AniCura en del av Mars Veterinary Health, ett familjeägt företag som erbjuder djursjukvård.

För information om hur AniCura arbetar för att skapa framtidens djursjukvård, besök gärna våra hemsidor www.anicura.se och www.anicuragroup.com

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.