I morgon öppnar Landskrona Foto Festival

| 1 september, 2022 | 0 kommentarer

I morgon, den 2 september, invigs Landskrona Foto festival. På plats på festivalen närvarar fotografer från bland annat Storbritannien, Singapore, Chile, USA, Australien och Hong Kong. Under öppningshelgen den 2–4 september kan du, förutom utställningar, ta del av seminarier, konstnärssamtal och workshops. Festivalen pågår till den 18 september. 

Precis som tidigare år kommer utställningarna på Landskrona Foto Festival dels att placeras i stadsrummet, exempelvis på Kasernplan, dels inomhus i Landskrona Museum, Tyghuset och Citadellet. Även på Ven, i trädgården vid Tycho Brahemuseet, kommer fotofestivalen att ta plats.  

Programmet i år, liksom 2020, har skapats av festivalens konstnärliga ledare, Monica Allende, baserad i London. Monica har varit curator för Storbritanniens största fotofestival ”Format 17”, för den internationella fotofestivalen Getxo Photo i Baskien och bildredaktör för The Sunday Times Magazine.  

Aktuella samhällsfrågor på agendan 

– Festivalen är tillbaka med full kraft. Årets upplaga erbjuder ett tjugotal utställningar av internationellt erkända fotografer som adresserar aktuella samhällsfrågor. Särskilt glädjande är att många av fotograferna kommer att närvara på plats i Landskrona och delta i konstnärssamtal och workshops, säger Jenny Nordquist, konstnärlig ledare för Landskrona Foto som arrangerar festivalen. 

Fotoboksdagar den 2–4 september 

Sedan 2014 har Fotoboksdagarna, i samarbete med Svenska fotografers förbund och Centrum för fotografi, varit en lika självklar som betydande del av festivalen. Årets upplaga med sitt gedigna program utgör inget undantag. Under 2–4 september kan man i Exercishallen vid Kasernplan ta del av fotoboksutställningar, seminarier, konstnärssamtal och en fotoboksmarknad. Dessutom utdelas ett internationellt fotobokpris. 

– På Landskrona Foto Festival visas fotografiska projekt från i princip alla världens kontinenter, men även verk som tydligt knyter an till staden. Fem residensfotografer, det vill säga fotografer som bott i staden under en kortare period, har tolkat Landskrona utifrån egna personliga perspektiv. Nu är du välkommen att göra detsamma under festivalen, säger Jenny Nordquist, konstnärlig ledare, Landskrona Foto. 

Fler pressbilder och mer material på landskronafoto.org/
Biljetter köper du på landskronafoto.org

Presskontakt:
Maria André, kommunikatör, Landskrona stad, telefon: 0709-47 00 69, [email protected]

LANDSKRONA FOTO FESTIVAL UTSTÄLLNINGSPROGRAM 
Gå in på landskronafoto.org för mer information om öppettider och platser för respektive utställning. 

RIVER CLAURE | WARAWAR WAWA  

Konstnären tar oss med till öknen i sitt hemland Bolivia, där han leker med idéer om stereotyper och skapar en alldeles underbar modern parafras på Antoine de Saint-Exupérys klassiska barnbok Lille Prinsen. 

CONSTANZA VALDERRAMA | EL PUEBLO UNIDO &  GRANDMOTHER EXERCISE 1 & 2 

Konstnärens ”fotografiska förkroppsliganden”, hennes multidisciplinära tolkningar av bräckliga minnen i hennes hemland Chile, inbegriper mänskliga konflikter, skärningspunkter och svagheter. 

HODA AFSHAR | AGONISTIES 

Titeln, och den dramatiska belysningen i porträtten av australiensiska visselblåsare refererar till den roll som tragedin historiskt har spelat i demokratins utveckling. 

JOSÉ LUIS CUEVAS | RESISTANCE EXERCISE 

Den mexikanske konstnären utforskar i sitt videoverk den mänskliga naturen som ett sårbart material. Människor nöts ständigt ner av livets hinder, i tid och rum, men framför allt genom den slitning som det socioekonomiska och politiska systemet utgör. 

HALEY MORRIS CAFIERO | THE DISOBEDIENT BODY  

Konstnärens arbete berör diskriminering, nätmobbning och osynliggörande på arbetsplatser. Fyra serier, varav två nya, visas under festivalen. 

CHOW AND LIN | THE POVERTY LINE 

Den singaporianska konstnärsduon har arbetat med sitt projekt i tio år. Människors föda används som universell lins för att undersöka de dagliga val den möter som lever på fattigdomsgränsen. 

BILLY H.C. KWOK | LAST LETTERS: A PHOTOGRAPHIC INVESTIGATION OF TAIWAN WHITE TERROR 

Den Hong Kong-baserade konstnären skildrar de efterlevande från Vita Terrorn på Taiwan, men även de yngre generationer som ärvt traumat. Samtidigt har han rest runt på ön, fotograferat lämningar efter det auktoritära styret. 

CLARE HEWITT | EVERYTHING IN THE FOREST IS THE FOREST 

Hennes fotografiska metod fångar lika poetiskt som vetenskapligt de olika stadierna av ett ekosystem i skogen utanför Birmingham – och utgör samtidigt ett exempel på självbevarelsedrift genom samarbete i lokalsamhället. 

ELENA SUBACH | GRANDMOTHERS ON THE EDGE OF HEAVEN /  FRAGILITY (LAMKIST) 

Den ukrainska konstnären utforskar svagheter över generationsgränserna. Mänskliga ingrepp i landskapet används som metaforer. Hennes verk är en gripande visualisering av livets bräcklighet. 

PHILIP BLENKINSOP | THE AUSTRALIAN WILDFIRES 

Han har blivit kallad ”den viktigaste fotografen i sin generation” på grund av sin inträngande bevakning av konflikter och naturkatastrofer runt om i Asien. Hans utställning om skogsbränderna i Australien 2019–20 visar klimatförändringarnas förödande effekter på landskapet. 

TARRAH KRAJNAK | 1979: CONTACT NEGATIVES / MASTER RITUALS II: WESTON’S NUDES 

Hon använder kameran för att berätta om sina upplevelser av att leva som konstnär i Amerika idag, fotografins roll och dess utmaningar för den visuella representationen av minoritetssamhällen. Courtesy Galerie Thomas Zander. 

LINA GEOUSHY | SHAME LESS – A PROTEST AGAINST SEXUAL VIOLENCE 

Konstnären utforskar genuspolitik och porträtterar offer för sexuella trakasserier i sitt hemland Egypten. 

CAROLINA AGÜERO | PHOTOGRAPHIC COMPILATION OF THE LOCAL  IDENTITY OF VALPARAÍSO 

Först genom att erkänna existensen av en människa med en annan sexuell tillhörighet kan vi acceptera den människan, menar konstnären. De intima porträtten av HBTQI-samhället i Valparaiso i Chile visar mångfald, acceptans och kärlek. 

ZORA J MURFF | BOLD AS BRASS (OR, THIRD YEAR REVIEW) 

Genom en kombination av fotografi, skulptur, collage och självbiografiska berättelser konfronterar konstnären USA:s obekväma förhållande till makt, privilegier, våld och ras. Courtesy of Webber Gallery. 

SOFIA KARIM | TURBINE BAGH 

Hon visar hur de enkla förpackningarna runt samosa, de friterade, fyllda degknytena, har hjälpt till att skapa ett konstnärskollektiv och en plattform för aktivism i syfte att frige politiska fångar i Indien och Bangladesh – och blivit en symbol för den långa och svåra kampen mot fascism, hindunationalism och kastförtryck. 

IMANE DJAMIL | 80 MILES TO ATLANTIS 

Den i Marocko baserade konstnären reflekterar över nya och gamla gränser, skildrar en apokalyptisk katastrof på grund av Saharaöknens utbredande och regionala myndigheters oförmåga/ointresse att göra något åt saken. Ett kulturarv föröds, människor tvingas att flytta, går under. 

ANITA KHEMKA & IMRAN B. KOKILOO | I HOPE THEY SERVE BEER IN HELL 

Konstnärerna skildrar den legala och militära brutalismen i Kashmir. Användningen av pelletsvapen, total kommunikationsblockad och ensidigt upphävande av konstitutionell autonomi är de senaste i raden av repressiva åtgärder. 

TINA ENGHOFF & KAMILLE NYGÅRD | GO SIT IN YOUR CELL AND YOUR CELL WILL TEACH YOU EVERYTHING 

Fotoprojektet är ett unikt samarbete med fångar på fängelser i Norge och Danmark där de intagna själva fått dokumentera sin vardag med kamera. Arbetet undersöker fotografins möjligheter att öka medveten-heten och skapa dialoger i marginaliserade sfärer. 

DAVIDE MONTELEONE | SINOMOCENE 

Vi tas med på en hisnande resa genom centrala Asien, i det förrädiska kölvattnet efter Kinas investeringar i länder vid sidan av den gamla Sidenvägen. Konstnären reflekterar över nutida kolonialism, geopolitik och handel. 

Mer information och pressbilder på landskronafoto.org

Biljetter köper du på landskronafoto.org

Programbilaga för Landskrona Foto Festival finns bifogad för nerladdning. 

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.