ICA lanserar vertikalt odlade färska kryddor

| 20 juni, 2022 | 0 kommentarer

ICA har tillsammans med Oh My Greens tecknat avtal för en megafarm med färska kryddor från en helt ny vertikalodlingsanläggning i Söderfors, mellan Gävle och Stockholm. ICA-kryddorna odlas inomhus i ett kontrollerat system i en outnyttjad äldre ombyggd industrilokal, med förnybar el från vindkraft och ett recirkulerande optimerat vatten- och näringssystem.

Utvecklingen av kontrollerad inomhusodling öppnar upp för att året runt ge stabila odlingsförhållanden och jämn kvalitet över året. Vertikalodling inomhus med LED-belysning ger goda förutsättningar att anpassa odlingen efter växternas behov.
Varje planta får på detta sätt rätt mängd ljus, näring och vatten för att oavsett tidpunkt på året alltid hålla en jämn kvalitet och smak. Genom att odla på höjden i flera våningar utnyttjas markytan effektivt och eftersom örterna odlas i befintliga lokaler har ingen ny odlingsmark tagits i anspråk. Volymen kommer att uppgå till 2,7 miljoner krukor årligen.

− Inom ICA jobbar vi kontinuerligt med innovationer och strävar efter att vara en drivande part i att utveckla framtidens matsystem. Att ta steget in i detta slutna system med vertikalodlade kryddor gör att vi säkrar varuförsörjningen och ambitionen framåt är att öka andelen svenskt och lokalt på våra hyllor, säger Jonas Andersson, chef affärsområde frukt, grönt och blommor på ICA Sverige.

Om anläggningen:

• Använder befintlig lokal och tar ingen ny odlingsmark i anspråk
• Energieffektiv LED-belysning används i odlingarna
• 100 procent förnybar el från vindkraft
• IP Sigill klimatcertifierad odling
• Recirkulerande näringslösning ger goda möjligheter att begränsa vattenanvändningen
• 14 olika kryddsorter i sortimentet

Kryddorna levereras till ICA-butiker norr om Avesta från lagret i Borlänge.

För mer information

ICA Gruppens presstjänst, telefon: +46 (0)10 422 52 52, e-post: [email protected]

ica.se, icagruppen.se

ICA Sverige är den ledande dagligvaruaktören i Sverige. Med fokus på mat och måltider vill ICA Sverige göra varje dag lite enklare. De cirka 1300 fristående ICA-handlarna äger och driver butikerna själva. ICA Sverige har avtal med handlarna om bland annat gemensamma inköp, logistik, marknadskommunikation och butiksutveckling. ICA Sverige är en del av ICA Gruppen. För mer information se icagruppen.se och ICA.se

Kategori: Marknadsnyheter

Om skribenten ()

Tanalys är en sajt för investerare som med teknisk analys vill förbättra sin trading. Tanalys erbjuder teknisk analys från flera ledande analytiker, samt nyheter och utbildningar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.